DOCUMENT! Cumetria “ciumată” pe banii vâlcenilor continuă sfidător. În plus, Monica Gutău s-a transferat la Consiliul Județean!

0
18631

Monica Gutău (fostă Ștefănescu) a devenit, recent, angajat al Consiliului Județean (CJ) Vâlcea cu acte, în cadrul Direcției Generale Programe și Relații Externe. Direcția respectivă e condusă de amar de ani de vestita Carmen Alexandrescu. La rândul ei, sub conducerea doamnei menționate (prinsă copiind, la Master, la Universitatea “Constantin Brâncoveanu” din Râmnicu Vâlcea și făcută de rușine în public chiar de către rectorul Alexandru Puiu, pe la mijlocul anilor 2000 – a se consulta arhiva presei locale de la Biblioteca Județeană “Antim Ivireanul”) direcția e vestită pentru cosmicele chixuri date în proiecte europene de interes major pentru județ. Un “amărât” de exemplu (toate au fost așa) care ne privește pe toți: Sistemul de management integrat al deșeurilor din Vâlcea. Monica Gutău era mai puțin vestită, până acum. A venit prin transfer de la ANAP, pentru un salariu mai bun, mai sigur și mai aproape de casă. Pesemne că familia sa o duce greu cu banii. În orice caz, nu e ușor să ții pe umeri un astfel de nume ca noră.


Dar nu e singurul caz. Ca ea mai sunt sute, poate chiar mii (fără exagerare, luați localitate cu localitate, instituție cu instituție publică, la verificat), doar la nivel de județ, de beizadele, alte rude, afini, amante/amanți, infiltrați în sistemul bugetar de o clică pseudo-politică agresivă care a pus județul pe brânci și nu se lasă dusă de la “stână”. Dacă vreodată va face cineva, la fiecare entitate publică în parte, un audit serios pe parte de resurse umane, foarte mulți dintre cei descoperiți că ocupă, fără minimă competență în domeniu, anumite posturi plăite din bani publici și/sau fără ca posturile respective să se justifice, în mod real, în organigramele instituțiilor respective, cei vizați se vor apăra cu prevederile legislației (păienjenișul cu care ne-au otrăvit 30 de ani) care reglementează activtatea și drepturile (prea puțin obligațiile) funcționarilor publici.

Expert la Finanțe în Sectorul lui Vanghelie. Sectorul aproape că a murit

“Expertul” Monica Gutău s-a angajat la Agenția Natională pentru Achiziții Publice (ANAP)  în 2011 și apoi a tot evoluat în plan profesional (Direcția Verificare Derulare Procedură de Atribuire, Ministerul Finanțelor Publice, Unitatea pentru Coordonarea și Verificarea Achizițiilor Publice, date de angajare: oct. 2011 – mai 2015; durata angajării 3 ani și 8 luni, atribuții: verificarea aspectelor procedurale aferente procesului de atribuire a contractului de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii, precum și constatarea și sancționarea contravențiilor. Scopul principal al postului: asigurarea conformității cu legislația din domeniu…” Pornise din ceea ce azi poartă numele de ANAF, dar, la vremea respectivă era cunoscut drept Finanțe Publice Sector 5: “ANAF, Administratia Finantelor Publice Sector 5, Inspector control fiscal (…), Administratia Finantelor Publice Sector 5, nov. 2008 – oct. 2011, durata angajării 3 ani”. De la control (unde nu s-a remarcat cu absolut nimic profesional, conform surselor noastre din București), la strategii o recomandă o solidă logică pe care o cunosc doar “maeștrii” acestui transfer.

Lăstun chiar crede că a ajuns mare grangur. Fiecare pasăre…

Așa cum am expus deja, sunt apăsător de multe exemple intrigante. Încă unul, “cald”. Ce credeți? Este Lăstun Sebastian Mihai fiul directorului general al CJ Vâlcea Bogdan Lăstun? Nu mai contează! Juniorul a fost declarat, după susținerea probei scrise, admis pentru a ocupa postul de inspector debutant în cadrul Biroului “Strategii, programe, proiecte în domeniul asistenței sociale și relația cu ONG”. Nu se mai găsea, dom`le, altul. La rândul său, Bogdan Lăstun sr. s-a insinuat în organigrama CJ tot pe filieră bazată pe voce și talent pe lângă mai marii politici de atunci, acum nici 14 ani. Ce să vezi? Tot de la PSD. Dar, aceia chiar știau carte și meserie, cu toate păcatele lor, dacă admiteți o paranteză. Bogdan Lăstun ar face parte și din comisia de examinare care va decide ce directori adjuncți (doi, extrem de controversate în sistem ambele nume) ai DGASPC Vâlcea merită sau nu să rămână pe funcție. O fi bine? Părerea autorului acestor rânduri e că ar trebui să dispară din acea comisie, rapid, cât mai are timp. Timp în libertate. Lui Costi îi rămâne cel puțin doamna secretar al județului Calianu, plus alte personaje despre care vom mai tot vorbi.

Vețe, non verba. Apa trece, bolovanii loiali rămân. Rămân fix cum sunt.

“N-avem nicio treabă cu PSD. Avem o colaborare bună cu Consiliul Județean și cu grupul PSD din Consiliul Local.” Asta susțin, după șocul înfrângerii administrat de vâlceni la alegerile parlamentare din mai a.c. (“vom obținhe împreună cel puțin 40%!”, remember? – abia au obținut 20%), la unison, Mircia Gutău și fan-clubul lui cu care a împânzit administrația locală. Mulți încă stau și se întreabă: așa o fi? Nu, nu este așa! Este doar o mică parte din scenariul gândit de el și apropiați “la două capete”, în stilul caracteristic. Să “scape” cumva, la nevoie, cât mai repede, de “ghiuleaua” PSD care le atârnă de picioare și să lase de înțeles că oricând Opoziția locală îi stă la picioare. A zburat puiul cu ața, simpaticilor! “Noi facem administrație”. Faceți, pe dracu`! Faceți averi pentru voi și grupul vostru de interese.

Să nu credeți că suntem naivi. Că nu știm că astfel de practici proliferează de mulți ani. Iată încă un exemplu. Paula Vețeleanu, soția viceprimarului (era să scriu locotenentului administrativ) fidel al lui Miricia Gutău, a ajuns de ceva timp mare șefă în Apavil (“noul Oltchim”, așa e “alintată” societatea de muncitorii deja obișnuiți cu succesurile politrucimii, cu aluzie driectă spre faliment). După ce a fost tolerată în sistem mai bine de 15 ani. Clar o recomandă “vocea și talentul”. Pregătirea de bază nu, susțin specialiștii veritabili în domeniu și greu pot fi combătuți, pentru că Paula ar fi putut fi un bun psiholog, teoretic. Poate, puțin, experiența deja acumulată în sistem o recomandă să-și păstreze locul de muncă, dar nu la acest nivel decizional. Tot nu nici zecile de mii de lei cu care societatea, care concediază oameni, plătește în unele luni presă locală să laude mărețele realizări ale primarului. Sau ale inexistentului specialist Gigel!

Că tot se discută mult despre pavelele care sunt înlocuite anual prin Râmnicu Vâlcea. Printre cei angajați recent de CJ Vâlcea, adică pe banii noștri, este și a “mia” amantă a unuia dintre cei care s-au înfruptat vârtos de pe muribunda platforma chimică și a ajuns să aibă pe stoc de pavele. Om prevăzător. Ah! Și la Mirajul Oltului (pe care și același fost director “providențial” l-a încurcat maxim) a ajuns director un șofer care abia trecea clasele prin gimnaziu și liceu. Îndrăznește să crezi!

Va urma! Zeci de nume cu rezonanță locală! 😉

LĂSAȚI UN MESAJ