Peste 40 de școli și grădinițe din Vâlcea au în continuare grupuri sanitare în curți, fără apă curentă sau canalizare, în mileniul al treilea

0
3281

Conducerea Inspectoratului Școlar al Județului Vâlcea ține din răsputeri gunoiul sub preș în privința școlilor și grădinițelor care nu au nici în 2019 autorizații sanitare de funcționare. În acest sens, pare că a reușit să-l inducă în eroare și pe prefectul Florian Marin, pe care l-a convins că în Vâlcea mai sunt doar două școli și o grădiniță cu probleme. Nu e de tolerat nici faptul că acestea au, în 2019, probleme de natură sanitară, dar, în realitate, sunt mult mai multe, lucru pe care îl cam știe și prefectul județului.


Informații care porniseră, anterior, tot de la Instituția Prefectului județului Vâlcea: la început de an școlar, în Vâlcea sunt peste 40 de școli și grădinițe care încă nu dețin ASF (autorizația sanitară de funcționare) din 17 localități, județul având în total 89 de localități (două municipii, nouă orașe și 78 de comune). 12 școli au grup sanitar exterior, dar fără utilități (apă curentă și rețea de canalizare). 10 sunt prevăzute cu grupuri sanitare exterioare, dar fără apă curentă. De asemenea, 11 grădinițe au grup sanitar exterior, dar fără utilități (apă curentă și canalizare), nouă fără apă potabilă. O sală de sport nu are grup sanitar (toaleta se află în școală) și nici vestiar (comuna Stoilești). Desigur, IȘJ susține că aproximativ 24 din aceste unități de învățământ ar face obiectul unor proiecte de reabilitare finanțate din surse guvernamentale, sau de la bugetele locale. Nu este menționat niciun termen de începere a lucrărilor sau stadiu aproximativ al acestora, dacă e cazul. Din nou, manipulare din partea IȘJ cu date care sunt imperativ publice.

“Două la prefectură, două la școala de fete…”

“Școala a început pe 9 septembrie în toate unitățile școlare din județul Vâlcea.
Analiza situației din școli a constituit unul din subiectele întâlnirii operative de ieri, 11 septembrie, a Grupului de Siguranță Publică, constituit la nivelul Instituției Prefectului Vâlcea. A fost analizată atât situația din cele 27 de școli care figurau cu diferite probleme (toalete, apă ș.a), situația aprovizionării școlilor cu combustibil pentru iarnă precum și a siguranța în unitățile de învățământ și incinta acestora. Revenind la cele 27 de școli cu probleme, pe baza ultimelor date furnizate de către Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, rezultă că 24 de școli sunt în reabilitare, proceduri de licitație, proiectare ori achiziționare de module, la solicitare. Rămân la acest moment cu probleme două școli, în Oteșani și Racovița și o grădiniță în Roșiile. Spre a exista un termen de comparație, în anul 2016, potrivit acelorași date furnizate de către Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, un număr de 21 de primării au avut probleme înainte și după începerea anului școlar (lipsă apă curentă, grupuri sanitare în interiorul clădirii ș.a) în 46 de școli și grădinițe”, a explicat prefectul Florian Marin după ședința operativă de miercuri, 11 septembrie.
Fix nimic limpede sau minim credibil, după compararea datelor. Oricum, progres minim spre deloc. Sau eșec lamentabil al autorităților naționale, județene și locale în domeniu! Măcar hotărâți-vă, domnilor și doamnelor, ce informații furnizați serios publicului și pe care le răsuciți cum puteți.

LĂSAȚI UN MESAJ