Vâlcenii ar cam trebui să știe. Complicata alianță PSD-PER – USR de la conducerea IPJ Vâlcea

0
6684

Ca orice secretară cu experiență, cea a șefului Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vâlcea, Alina Odochian (fostă Frunză), soția proaspătului lider al USR Râmnicu Vâlcea Romeo Odochian, urmărește atent tot ce se vede și se aude prin birourile conducerii instituției. Reamintim că Odochian, fost membru PD, a fost uns în funcția de la USR cu scandal (netransparent și cu acuzații grave, din partea unor colegi și foști colegi, de măsluire a alegerilor interne) la două săptămâni (5 iunie a.c.) după ce formațiunea obținuse primul loc pe municipiul reședință de județ la europarlamentare. Cu Alina s-a căsătorit în urmă cu câțiva ani, pe 5 noiembrie 2016, adică după locale și în preajma alegerilor parlamentare din acel an. Încă nu știm cu exactitate dacă înainte sau după ce firmele în care a activat au început să aibă unele probleme. Știm doar că Odochian are deja cam prea multe elemente pe care a omis să le prezinte transparent și la momentul oportun măcar colegilor de partid.


Revenim strict la IPJ Vâlcea. În timp ce majoritatea polițiștilor serioși sunt preocupați (chiar scandalizați) de noul proiect de modificare a Statutului (al doilea link din subsolul articolului), prin care Guvernul PSD vrea să-i “lege de glie” politic total, la Râmnicu Vâlcea pare că s-a declanșat o luptă surdă pentru păstrarea principalelor funcții de conducere. Paradoxal, ar fi cam intrat zâzania între favoriții PSD și PER, comisarii Sorin-Ovidiu Oară și Cosmin-Adrian Iana. Ambilor le expiraseră încă de luni, 2 septembrie, împuternicirile pentru Șef al inspectoratului, respectiv Adjunct al Șefului inspectoratului. Până vineri, 6 septembrie, instituția a fost condusă doar de celălalt Adjunct, comisarul-șef Ion-Dumitru Matei, recent câștigător al postului prin concurs, după mai multe încercări eșuate. Toată săptămâna au fost presiuni maxime exercitate la București, atât pe linie politică, dar și pe noua conducere a IGPR, instituție la cârma căreia pe 21 august a fost numit tot un vâlcean, un profesionist respectat (primul link din subsolul articolului).
Speranța apropiaților lui Mircia Gutău era să-i fie prelungită împuternicirea doar lui Cosmin Iana, dar nu și lui Sorin Oară, astfel încât favoritul celor de la PSD să fie scos din joc și controlul politic asupra inspectoratului să fie preluat integral de “verzi”. Până la urmă, sursele noastre susțin (și, până la proba contrarie, nu avem motive să nu le credem) că în curând (poate chiar luni) îi va fi semnată și comisarului Sorin Oară prelungirea împuternicirii. În cazul acesta, comisarului Cosmin Iana i se cam închid temporar șansele de a mai rămâne prea mult timp la conducerea IPJ Vâlcea, el obținând o nouă împuternicire din partea conducerii IGPR – dar, atenție, fără posibilitate de prelungire – să îndeplinească atribuțiile funcției de adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea “prevăzută cu gradul profesional de comisar-șef de poliție la poziția 2 din statutul de organizare al unității, pe o perioadă de maximum 6 (șase) luni”.

“Răzgândirea” fostului comisar-șef Nicolae Sărdărescu

Tot sursele noastre foarte bine informate susțin că se așteaptă ca în perioada următoare să se întețească, în special în presa apropiată de Mircia Gutău, criticile dure la adresa comisarului Sorin Oară. O parte dintre informații vor fi foarte ușor de aflat și pentru “opoziție”, nu credeți?
Trebuie precizat încă un amănunt relevant, totuși. Vineri, înainte de prânz, pe pagina de FB a colegilor de la Gazeta Vâlceană, primarul orașului Horezu, Nicolae Sărdărescu (comisar-șef r, fost comandant al IPJ Vâlcea) comentase acid și acuzase presiunile puse pentru prelungirea împuternicirii lui Cosmin Iana. Sâmbătă s-au sărbătorit 532 de ani de la prima atestare documentară a orașului Horezu, eveniment care a prilejuit și un “desant” politic și la Horezu. Se pare că deputatul Eugen Neață (și el fost șef al Alinei Odochian o perioadă, în calitate de șef al IPJ, plus amic foarte apropiat cu Mircia Gutău) și președintele CJ Vâlcea și al PSD Vâlcea, Constantin Rădulescu, l-au “răzgândit” pe Nicolae Sărdărescu, se pare. Acesta și-a șters comentariul inițial și a postat altul în care-i acuza (absurd și în ciuda tuturor evidențelor) pe colegi că se folosesc de dumnealui într-un imaginar joc murdar.
Despre Romeo Odochian nu mai insistăm acum cu amănunte. Doar urmărim cu interes dacă își dorește protecție și din zona politică locală cea mai experimentată în presiunea pusă (chiar și inteligent, uneori) pe diferiți reprezentanți ai instituțiilor de control, așa cum lasă de înțeles intempestiva sa reintrare în politica de prim-plan și transparența îndoielnică afișată.
Srusa foto: Newsweek.ro

http://saptamana.net/articol/15427-valceanul-liviu-vasilescu-noul-sef-al-politiei-romane-specializat-de-fbi-si-dea-in-operatiunile-speciale-impotriva-criminalitatii-organizate

https://www.facebook.com/snppc.ro/posts/2488503244544222

LĂSAȚI UN MESAJ