Cimitirul “elefanților”? Umbra lui… Pendiuc bântuie pe la Piețe Prest SA Râmnicu Vâlcea

0
5929

Mai multe anunțuri de posturi scoase la concurs au fost postate, zilele acestea,  pe site-ul SC Piețe Prest SA (www.pieteprest.ro), societate al cărei proprietar este Consiliul Local Râmnicu Vâlcea. Două dintre ele (făcute publice pe 11, respectiv 20 iunie a.c.) ne-au atras atenția pentru că vizează posturi de Consilier la Compartimentul Relații Publice Consilieri. Deși de informarea locuitorilor se ocupă, centralizat și la standarde profesionale chiar ridicate, de cele mai multe ori, serviciul de specialitate din cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea, conducerea Piețe Prest a găsit de cuviință să încarce schema de personal a societății acum chiar cu două posturi la compartimentul de specialitate, deși în Ștatul aprobat de CL era prevăzută unul singur. Foarte multe voci avizate ne-au reclamat că posturile sunt dedicate unor apropiați ai conducerii Primăriei Râmnicu Vâlcea, iar rezultatele documentării noastre pare a le da dreptate.


În conformitate cu legislația muncii în vigoare, principalelele obiective ale postului de angajat în domeniul relațiilor publice sunt: elaborarea si implementarea planului de PR în funcție de obiectivele companiei, elaborarea și publicarea tuturor materialelor de prezentare a firmei și pregatirea și coordonarea acțiunilor de promovare a imaginii firmei. Printre altele, un astfel de post presupune și editarea de comunicate de presă, prezentari ale companiei, articole pentru presă și website, newsletter, broșuri etc, elaborarea de instrumente și modalități de monitorizare a imaginii firmei în comunitate (chestionare, sondaje etc.). Și mai important este că un angajat în PR răspunde de crearea și menținerea unei imagini favorabile a firmei în relațiile cu clienții, beneficiarii, furnizorii, comunitatea etc. Nivelul ideal de studii vizează studiile superioare în domeniul comunicării (eventual jurnalism), iar calificarea necesară vizează cunoștințe temeinice, verificabile, în domeniul comunicării, PR, stăpânirea scris și vorbit a unor limbi străine, cunoștințe avansate de operare PC (minim pachet Office – Word, Excel, PowerPoint, dar și Internet). În ce privește competențele necesare postului, cunoașterea tehnicilor și modalităților de promovare a imaginii firmei ocupă un loc prioritar. Pentru post de specialist în domeniu este, de obicei, solicitată și experiență de lucru în domeniu de minimum un an. Toate aceste detalii pot fi cu ușurință găsite în orice model de fișă de post.

Condiții profesionale mai mult la mișto, cazier lipsă dintre documentele obligatorii

Ce condiții solicită Pețe Prest SA candidaților să îndeplinească? “Să aibă cetățenie română și domiciuliul în România (nici măcar în Râmnicu Vâlcea), să fie cunoscător al limbii române (pe bune? Cât de bine? – sic!), să aibă capacitate deplină de exercițiu, să aibă o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe bază de examen de specialitate (hm!) și să îndeplinească condițiile de studii solicitate.” Condiții de studii: superioare tehnice, economice sau juridice, de lungă durată, absolvite cu diploma de licență. De asemenea, mai sunt solicitate: o vechime de minim cinci (5?!? adică să fie siguri cine se încadrează) ani în specialitatea studiilor, abilități de comunicare (de care nivel?) și… cunoștințe privind prelucrarea și introducerea informațiilor într-o bază de date.
În cadrul anunțului privind concursul, lista actelor necesare pentru dosarul de înscriere la concurs conține, în mod bizar, obligatoriu și “repartiție de la șomaj”, dar, ATENȚIE!, nu și o copie după cazierul judiciar eliberată de Poliție.
Proba scrisă a primului concurs se va dăsfășura la sediul societății pe 4 iulie, ora 9:00, termenul limită pentru depunerea dosarului fiind 2 iulie, ora 14.00, iar proba interviu pe 8 iulie, ora 9:00. În cazul celui de-al doilea concurs, proba scrisă are loc p 11 iulie, ora 9:00 (termen limită pentru depunerea dosarelor fiind 9 iulie, ora 14:00), iar proba interviu pe 15 iulie, ora 9:00.

În loc de un post, două, mia de euro salarizare brută pentru fiecare…

Conform organigramei societății, compartimentul Relații publice, consilieri se subordonează direct directoruluigeneral Adriana Popescu. Ultimul Ștat de funcții, aprobat de CL Râmnicu Vâlcea în martie 2018, prevede un singur post pentru acest compartiment. Postul respectiv se încadrează la un nivel de salarizare brută situat între 4.500 și 5.000 de lei, plus 300 de lei bonuri de masă. Cu toate acestea, Mihaela Piciu, șefa compartimentului Resurse umane, declară senină că s-au scos la concurs două posturi din motive obiective, dar a zâmbit stângace când a fost rugată să detalieze care au fost aceste motive. “Primul post a fost scos la concurs pentru că s-a vacantat (o fi fost jurist, sau chiar fost judecător cu ceva “tinichele” fostul occupant? – n.r.). Și al doilea post a fost scos la concurs tot din motive obiective. Nu, până acum nu s-a înscris nimeni la concurs. Vă înțeleg (redactorii insistau să afle de ce au fost eliminate din condiții studiile în științele comunicării, ori măcar experiența în domeniu – n.r.) dar acestea sunt studiile necesare pentru societatea noastră. Candidații trebuie să cunoască specificul activităților desfășurate de societatea noastră”, ne-a declarat Mihaela Piciu. Am încercat să mai întrebăm despre cazier și am obținut candide… zâmbete și ridicări din umeri. N-am mai insistat, nu avea sens, decizia privind posturile respective nu i-a aparținut șefei de la Resurse Umane. A aparținut conducerii societății, dacă nu o fi vennit vreo indicație prețioasă chiar de la conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea.

Târgul șoptește…

De-a lungul timpului, primăria condusă de Mircia Gutău a fost darnică în sinecuri pentru tot felul de figuri cunoscute ale trecutului mai îndepărat sau mai apropiat. Cel mai cunoscut este numele Generalului (r) Dumitru Țîrdea. De pe lunga listă, însă, nu ar lipsi nici fostul judecător Gheorge Cerbeanu (care a suferit, prin 2014, și o mică pedeapsă pentru fraudarea unui concurs, parcă). Acum se aude tot mai insistent și despre fostul primar al Piteștiului, ex-consilier al primarului Gutău, Tudor Pendiuc. Cel din urmă a fost condamnat definitiv pe 6 iunie a.c., de către judecătorii Curții de Apel Pitești, pentru fapte de corupție. Pe 5 august ar împlini vârsta pentru pensionarea la termen. Pe 11 iunie a.c., Primăria Râmnicu Vâlcea posta un comunicat, semnat de Mircia Gutău, pe site-ul propriu (http://www.primariavl.ro/comunicate-de-presa/item/6995-comunicat-de-presa) în care se preciza că fostul edil din Pitești a demisionat din funcția de consilier personal al Primarului Municipiului Râmnicu Vâlcea. “În contextul actual, chiar dacă nu există o interdicţie privind exercitarea unor astfel de atribuţii, domnia sa a luat această decizie din dorinţa de a nu aduce prejudicii de imagine Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea”, se preciza în document. Dar, Mircia Gutău nu uita să avertizeze: “Sunt convins că domnul Tudor Pendiuc are în faţă un viitor profesional deosebit şi că orice firmă va fi norocoasă să îl aibă drept consultant”. Îi scădea rangul dacă se angaja șef al pazei la Stephany, întreb și eu?

Serviciile oferite de SC Piețe Prest SA sunt: administrarea piețelor, curățenia stradală, administrarea parcărilor, administrarea cimitirelor (sic!), întreținerea parcurilor, asigurarea de material săditor și achiziționarea și întreținerea mobilierului stradal.

Sursa foto: gazetavalceana.ro

Documente:

Concurs Piete Prest anunt post PR

Concurs Piete Prest conditii post PR

Concurs Piete Prest anunt post PR 1

Concurs Piete Prest conditii post PR 2

Piete Prest Stat functii organigrama 2018

LĂSAȚI UN MESAJ