Salariații APAVIL, abandonați de sindicate la cheremul conducerii politice a societății. Noul CCM lasă să se întrevadă “soluția” insolvenței!

0
4989

Lupta dintre angajaţi şi conducerea SC Apavil SA pentru respectarea unor minime drepturi legale şi pentru evitarea intrării în insolvenţă a societăţii a fost tranșată vineri, 22 iunie, în favoarea șefimii impuse pe funcții de Puterea politică.


Forțat până la limita legală extremă, termenul pentru încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă (CCM) a fost chiar argumentul suprem de șantaj cu care reprezentanții angajaților au fost convinși să semneze noul document care reglementează raporturile de muncă în societatea cu peste 1.000 de angajați ce administrează rețelele de apă și canalizare din Vâlcea. Dacă nu ar fi fost semnat de către toate părțile avizate, ori ar fi fost semnat cu obiecții, documentul ar fi fost invalid și ar fi oferit Consiliului de Administrație posibilitatea de a tăia tuturor angajaților din aproape toate celelalte drepturi legale.
Să ne înțelegem! Lupta pentru apărarea drepturilor angajaților nu a fost convingător dusă de către niciunul dintre cele două sindicate, unul dintre ele apărut peste noapte tot cu puternic iz de implicare politică din zona actualei Puteri. Lipsa de transparență în derularea acestui proces îi va costa, foarte curând, pe toți actorii implicați în acest eveniment nefericit.
Spectrul insolvenței planează acum mai vizibil ca oricând. Un argument din foarte multe altele, despre care vom mai vorbi: în noul CCM a fost acceptată diminuarea până la minim atât a numărului de salarii compensatorii (șase), cât și a cuantumului acestora, în cazul unor disponibilizări colective. Încă de anul trecut, pe holurile clădirii de pe strada Carol I din Râmnicu Vâlcea se vorbește despre trimiterea în șomaj a unui număr de 100 până la 200 de angajați. Pe cât facem pariu că se vor salva tot politrucii și ceilalți piloși?

 

LĂSAȚI UN MESAJ