Senatorii PSD-ALDE se opun eliminării pensiilor speciale, proiect inițiat de trei parlamentari vâlceni

2
4772

Miercuri, 19 iunie 2019, Plenul Senatului a dezbătut propunerea legislativă (L206/2019 ) inițiată de către patru deputați și senatori PNL prin care se elimină toate pensiile speciale. Astfel, cu 52 de voturi împotrivă, 20 pentru și 8 abțineri, senatorii de la PSD-ALDE prezenți miercuri în plenul Senatului au respins proiectul de lege și au decis că în România există două categorii de pensionari: cei normali și cei speciali. Propunerea deputatului vâlcean Cristian Buican privind interzicerea tuturor pensiilor speciale își va urma, totuși, cursul parlamentar la Camera Deputaților.


Propunerea legislativă aflată în discuție este singura aflată în dezbatere parlamentară care prevede interzicerea tuturor pensiilor speciale și a fost inițiată de către deputații PNL Cristian Buican și Gigel-Sorinel Știrbu și senatorii PNL Romulus Bulacu și Florin Cîțu. Românii trebuie să știe că astăzi, senatorii de la PSD și ALDE s-au opus eliminării pensiilor speciale și au permis perpetuarea unor practici păguboase, prin care unii români sunt mai privilegiați ca alții.
Doar în anul 2018, statul român a cheltuit cu pensiile celor 166.655 de pensionari speciali 2 MILIARDE de euro. Spre comparație, costul total al autostrăzii Sibiu-Pitești este de 2 miliarde de euro. Adică cei 166.655 de pensionari speciali costă România anual, cât o autostradă peste munți. Tot pentru a avea termen de comparație, în timp ce 5 milioane de pensionari au o pensie medie de 1.100 de lei, cei 166.655 de pensionari speciali au o pensie medie de peste 5.000 de lei.
Deși criticat din zona pensionarilor militari sau a celor din rândul judecătorilor și procurorilor, proiectul pare că nu a fost foarte atent lecturat de către aceștia, în special expunerea de motive (argumentația tehnică și juridică). “Chiar dacă Senatul a respins azi această Lege de interzicere a tuturor pensiilor speciale, aceasta va ajunge la Camera Deputaților, acolo unde PSD și ALDE nu mai au majoritate. În perioada următoare voi iniția demersuri către asociațiile de pensionari pentru a face presiune pe deputații PSD și ALDE pentru a vota la Camera Deputaților pentru această Lege, care ar face dreptate în rândul pensionarilor. Nu este normal ca pensia medie pe contributivitate să fie 1.100 de lei, iar pensia medie a magistraților să fie 17.000 de lei sau a polițiștilor de peste 6.000 de lei. Este clar o discriminare și o practică ce nu mai poate continua. În ultimii 3 ani, costul statului român cu pensiile speciale s-a dublat și dacă continuăm în ritmul asta, vom avea mari probleme, atât financiare, cât și sociale. În urma dezbaterilor acestei propuneri legislative mi-am dat seama că pe lângă interzicerea pensiilor speciale, trebui găsită o soluție și pentru plafonarea/impozitarea celor aflate în plată, pentru a nu mai exista niciun fel de discriminare. De asemenea, de îndată ce va fi disponibilă, voi publica lista senatorilor PSD-ALDE care au votat azi împotriva eliminării pensiilor speciale, pentru că românii să-i poată sancționa la vot” a declarat președintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.
Parlamentarul liberal a fost criticat, în urmă cu mai bine de un an, pentru că a cedat presiunii politice venite din partea unora dintre primari. Ulterior, însă, a admis inechitatea și a promis că va face eforturi mai eficiente pentru o corectă reglementare în acest domeniu pentru toată lumea.

2 COMENTARII

  1. Probabil că vă referiți la cele de serviciu. Deși, ar trebui să-i întrebați pe oamenii de rând, cei fără privilegii, cum le privesc pe toate. Nu știu, însă, la cine vă referiți cu apelativul “cretinule”. Dacă vreți să mai comentați pe aici, moderați-vă limbajul.

LĂSAȚI UN MESAJ