Primul caz de pestă porcină în Vâlcea. Prefectura: NU SE IMPUNE sacrificarea porcilor domestici din gospodării!

0
2548

Florian Marin, prefectul județului Vâlcea, a convocat joi, 13 iunie, după amiază, în ședință ordinară de lucru, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Vâlcea. Ședința a avut loc, ca urmare a adresei Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea în care se precizează că analiza efectuată de către IDSA București, la un cadavru de porc mistreț, recoltat în data de 4 iunie 2019, pe Fondul de vânătoare 16 Goranu, a indicat existența pestei porcine africane.


În urma ședinței au fost dispus măsurile prevăzute de legislația în domeniu, referitoare la asemenea situații, în vederea punerii în practică de către instituțiile cu rol în gestionarea cazurilor de pestă porcină africană (Fond de vânătoare, DSVSA). Astfel, fondului de vânătoare menționat îi revine obligația de a pune în practică recoltarea integrală și colectarea porcilor mistreți din zona afectată, iar DSVSA Vâlcea va lua măsuri de stabilire a zonelor de supraveghere a stării de sănătate a porcilor domestici din proximitatea zonei afectate.
Din datele prezentate în cadrul ședinței a rezultat că NU SE IMPUNE măsura sacrificării porcilor domestici din gospodării, ci doar o atentă monitorizarea zonei locuite.
Instituția Prefectului va prezenta în cel mai scurt timp, în spiritul transparenței și a corectei informări a populației, atât măsurile dispuse, cât și activitățile puse în practică de către instituțiile cu rol în combaterea fenomenului.

LĂSAȚI UN MESAJ