Freedom House România și Ambasada SUA din București au lansat proiectul “Defending Media Freedom”

0
1320

Atelierul pentru jurnaliști, organizat cu acest scop în perioada 12-13 iunie la București, face parte dintr-un proiect care urmărește să sprijine jurnaliștii aflați în dificultate, folosind o abordare multidisciplinară, pentru crearea de noi competențe și facilitarea accesului la formarea profesională.


Jurnaliști cu experiență, avertizori de integritate, avocați și procurori au împărtășit altor jurnaliști care au fost hărțuiți, sau care au nevoie permanent de sprijin, exemple de bune practici și abilități pentru a lucra sub presiune, pentru a proteja libertatea presei și libertatea de exprimare. Totodată, a fost demarată și elaborarea de proceduri de gestionare a crizelor cu specific local.
În cadrul sesiunilor din atelier a fost oferită pregătire pe următoarele subiecte:
• Directive europene ce influențează munca jurnaliștilor (avertizorul de integritate, fake news, dreptul de autor, jurisprudența CEDO, regulile GDPR, Convenția Europeană pentru Drepturile Omului);
• Legislația suport pentru protecția jurnaliștilor (libertatea de exprimare, protecția surselor, 52/2003, 544/2001, cenzura și protecția muncii în domeniul jurnalismului);
• Fact checking (ca proces jurnalistic, dar și din punct de vedere juridic)
• Măsuri de siguranță pentru atacuri cibernetice;
• Răspunderea penală și răspunderea civilă a jurnaliștilor;
• Studii de caz relevante prezentate de jurnaliști.
La eveniment au participat mulți jurnaliști din întreaga țară, în principal cei specializați în munca de investigație, dar nu numai. Atelierul a avut loc la Biblioteca Națională din București (în foto), miercuri, 12, respectiv joi, 13 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ