Viscol și polei de Crăciun. Trafic rutier restricționat pe Valea Oltului în toate cele trei zile

0
2519

Meteorologii au lansat duminică avertizarea Cod Galben valabilă din 23 decembrie, ora 14:00, până în 25 decembrie, ora 6:00. Potrivit acestora, în intervalul menționat, vântul va continua să prezinte intensificări la munte, temporar cu rafale de 65…70 km/h, iar pe creste va depăși 80 km/h. Din a doua parte a zilei de luni (24 decembrie) vântul se va intensifica și în zonele joase de relief, îndeosebi din sud-vestul, centrul și estul țării, cu viteze la rafală, în general de 50…55 km/h.


Temporar vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, pe arii mai extinse începând din a doua parte a nopții de duminică spre luni (23/24 decembrie), când în zonele joase de relief din vest, nord și centru se vor acumula 10…15 l/mp și izolat 25 l/mp, favorizând topirea stratului de zăpadă. În zona de munte, treptat, vor predomina ninsorile, iar pe parcursul zilei de luni (24 decembrie) în Maramureș, Transilvania și jumătatea de nord a Moldovei, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare. În centrul, estul și sudul teritoriului, vor fi condiții pentru depuneri de polei, iar în noaptea de luni spre marți (24/25 decembrie) se va forma ghețuș.
Avertizarea a fost actualizată luni, cu viscol în zona montană înaltă și strat consistent de zăpadă prognozate în aproape toată ziua de Ajun, între orele 02:00 – 21:00. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a zonei montane, temporar va ninge, iar stratul de zăpadă nou depus va fi consistent. Vântul va sufla tare, îndeosebi în zona înaltă a Carpaților Meridionali cu rafale de peste 90…100 km/h. Ninsoarea va fi viscolită și vizibilitatea va scădea semnificativ. Ninsori în general moderate cantitativ vor fi și în Maramureș și local în nordul și estul Transilvaniei. “În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj”, mai precizează reprtezentanții ANM.
În acest context, și CNAIR a luat măsuri de prevenire a unor eventuale accidente cuzate de condițiile meteorologice severe de iarnă. Astfel, în zilele, în zilele de 24, 25 și 26 decembrie, pe întreg tronsonul DN 7 Pitești – Râmnicu Vâlcea – Veștem (intersecția cu DN 1, în apropiere de intrarea în Sibiu) nu vor circula vehiculele cu tonaj mai mare de 7,5 tone, cu excepția celor destinate exclusiv transportului de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ