O nouă reușită în educație la Colegiul Energetic, preluarea cu succes a unui proiect Erasmus+ început la “Henri Coandă”

0
1850

La Colegiul Energetic din Rm. Vâlcea s-a scris o nouă pagină în cartea proiectelor educaționale Erasmus+. În urma desființării Liceului Tehnologic “Henri Coandă”, odată cu preluarea unor clase de elevi, s-a reușit și preluarea proiectului Erasmus+ Modern and activating methods in developing mathematical competences 2017-1-PL01-KA219-038468_1 care se află în cel de-al doilea an de desfășurare și are drept scop principal îmbunătățirea abilităților matematice ale elevilor participanți și identificarea celor mai bune metode de a-i ajuta âsă-și schimbe atitudinea față de această materie care pare uneori mult prea rigidă sau dificilă și de a le arăta acestor elevi numeroasele aplicații pe care matematica le are în viața de zi cu zi. Acest proiect are drept coordonatori o echipă de profesori inimoși de la IV Liceum Ogólnokształcące im .gen. Stanisłava Maczka din Katowice, Polonia, căroră ne-am alăturat ca parteneri noi împreună Liceo Scientifico Classico E. Toricelli Somma Vesuviana din Italia.


În perioada 5-11 noiembrie s-a desfășurat cea de-a patra mobilitate din cadrul proiectului mai sus amintit – C4 – Short term exchange of grups of pupils, mobilitate în cadrul careia o echipă de 10 elevi din clasele a XI-a și a XII-a din colegiul nostru s-au deplasat la gazdele din Katowice, Polonia însoțiți fiind de doamnele profesoare Emilia Paraschiv, profesor de matematică și Lăcrămioara Zamfir, profesor de limba franceză. La acestă mobilitate a mai participat și un grup de zece eleve din Italia, de la liceul menționat, precum și un grup de zece elevi din țara gazdă.
Atât elevii cât și profesorii au fost fericiți să descopere o serie de noi metode de lucru care să ducă la o atingere sigură a scopului proiectului. Elevii au putut descoperi că matematica se găsește peste tot în jurul nostru, că ea are aplicabilitate în viața de zi cu zi și că, dacă utilizăm metodele cele mai bune și mai atractive de lucru, ea poate deveni mult mai ușor de învățat.
Pe lângă competențele matematice, participanții la această mobilitate au avut oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile de comunicare într-o limbă străină, respectiv în limba engleză care este limba de comunicare a proiectului, abilitățile de relaționare și de lucru în echipă, deoarece pe toată durata mobilității au făcut parte din grupe de lucru multinaționale formate din câte doi elevi români, doi elevi polonezi și doi elevi italieni. Spiritul de competiție a fost și acesta încurajat prin participarea la concursuri de profil la care elevii noștri au reușit să și câștige o serie de premii: Sebastian Negoiță Petrușcă și Ionuț Alexandru Ionescu – locul I la concursul Katowice city game, Cătălin Mocanu și Alin Bogoslov – locul al II-lea concursul Maths around us.
În concluzie, această a patra mobilitate a fost una minunată, educativă, o experiență de lucru benefică și plină de învățăminte atât pentru elevii cât și pentru profesorii participanți.
Autor: prof. Lăcrămioara ZAMFIR

LĂSAȚI UN MESAJ