EXPLOZIV! “Un mare lider PD făcea presiuni la Mircia Gutău să-i cedeze un teren în Centrul orașului Râmnicu Vâlcea”, susține Cosmin Gușă. Gutău, obligat să lămurească public situația. Iar procurorii au, din nou, de lucru în acest caz…

0
5149

Un interviu acordat la DCNews Live de analistul politic Cosmin Gușă, totodată coordonator al managementului la Realitatea TV, lui Bogdan Chirieac, readuce în prim plan amănunte explozive legate de epopeea dosarului “Mită la Primăria Râmnicu Vâlcea”, soluționat parțial luni, după rejudecare, de ÎCCJ, prin achitarea primarului Mircia Gutău pentru luare de mită.


Cele afirmate de analistul politic la DCNews pe acest subiect ridică trei întrebări extrem de importante la care acum Gutău e chiar obligat să răspundă public, dacă vrea să-și mențină credibilitatea parțial redobândită prin recenta decizie a curții supreme:
1. Despre ce lider important din PDL al acelui moment este vorba?
Printre rânduri, Cosmin Gușă a început enumerarea cu Radu Berceanu, continuând cu Adriean Videanu și Vasile Blaga. Nu știu dacă este vorba despre vreunul dintre ei. La vremea respectivă s-a scris și vorbit (au fost vehiculate chiar documente cadastrale doveditoare) că Gutău și alți trei asociați ar fi păcălit-o sau șantajat-o economic pe o anumită femeie de afaceri al cărei soț era vicepreședinte județean al PDL și a candidat la parlamentare în 2008 din partea acestui partid. Primăria Râmnicu Vâlcea i-ar fi vândut acestei femei de afaceri (cam ilegal din ce îmi aduc aminte, bunul fiind trecut din administrarea statului în domeniul public local, sub semnătura ministrului Vasile Blaga, pentru a completa deficitul de spațiu pentru funcționarea administrației locale și nu pentru înstrăinare) terenul și clădirea fostului restaurant Bulevard (fosta cantină a PCR, situată peste stradă de clădirea Consiliului Județean Vâlcea). Dar, se pare că nu despre soțul acelei femei de afaceri este vorba, sau cel puțin nu direct.
2. Despre ce teren exact din Centrul Râmnicului e vorba? Numele lui Mircia Gutău, că îi convine sau nu, e legat de foarte multe afaceri imobiliare locale controversate. Ce să vezi? Majoritatea, după ce a devenit viceprimar (2003-2004) și apoi primar al Râmnicului (2004-2010).
3. Cum ar fi dobândit Mircia Gutău, singur sau în cotă indiviză, acel teren? Studierea serioasă de către procurori (nu cu dedicație, să ne înțelegem, că nu e Mircia Gutău singura persoană care a făcut rost de suprafețe importante de teren în Râmnicu Vâlcea sau aiurea) a documentelor ar lămuri măcar în acest al 13-lea ceas ce luptă dură, cu iz interlop dacă ne luăm și după spusele lui Cosmin Gușă, a generat prejudiciul imens de imagine (dar nu numai) suferit nemeritat de municipiul Râmnicu Vâlcea.

“De la Boc în jos, Berceanu, Videanu, Blaga și așa mai departe au uitat de el în pușcărie”

“Am făcut conferințe de presă, una după alta, le-am arătat obrazul celor din PD. Fostul lor coleg care le-a adus 100.000 de voturi minimum în campanie (probabil, cea din 2008 – n.m.) și pe care nu-l mai băgau în seamă de la Boc în jos, Berceanu, Videanu, Blaga și așa mai departe au uitat de el în pușcărie. Eu plecasem din PD. E, a ieșit. În 2005 (eroare – n.m.) Probabil că a avut o influență… ca să-l las pe el să spună numele, e vorba de niște presiuni pe care UN MARE LIDER PD AL VREMII le făcea la el pentru ca să-i cedeze un teren în Centrul orașului Râmnicu Vâlcea. El a refuzat și s-a înscenat toată treaba aia, care a fost o înscenare și, după ce-a fost eliberat din arest, după vreo lună de la întâmplarea pe care ți-o spun (…) el a crezut că a scăpat. Nu s-a liniștit, s-a dus la proces și din nou l-au condamnat până în ziua de azi… (…) Claudia Roșu (procuroarea de caz – n.m.) amanta unui mare procurer care a distrus fotbalul românesc (?!?) domnul Doru Țuluș… Uite, n-am știut de Claudia Roșu. Claudia Roșu a instrumentat dosarul Orban. Orban a fost achitat după ce a fost scos din peisaj… Îl lăsăm pe Gutău să spună (numele importantului lider PD – n.m.) Mie mi-a spus. Nu (până la urmă nu a luat terenul liderul PD – n.m.) pentru că Gutău, cu toată pușcăria, cu toată târnoseala publică, a revenit, a redevenit primar…, Cosmin Gușă la DCNews live cu Bogdan Chirieac si despre Mircia Gutau (începând de la minutul 13.00). Trebuie precizat că Mircia Gutău și Nicolae Dicu au fost arestați preventiv în vara lui 2006, și nu în 2005, cum a afirmat greșit, voit sau nu, Cosmin Gușă.
Luni, 29 octombrie, Mircia Gutău a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în dosarul în care a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare pentru luare de mită. Judecătorii au anulat decizia iniţială în urma rejudecării procesului în baza unei decizii CEDO. Fostul său viceprimar, Nicolae Dicu, cel căruia i s-a organizat flgrantul la Hotel Maria din Râmnicu Vâlcea de către procuroarele DNA, a rămas totuși cu condamnarea pentru “complicitate la luare de mită”. Mircia Gutău mai are o condamnare definitivă, pentru fapte de corupție, dictată de Curtea de Apel Craiova în dosarul locurilor de joacă supraevaluate achiziționate de Primăria Râmnicu Vâlcea tot în primul mandat al acestuia de primar.

LĂSAȚI UN MESAJ