Senatorul Bulacu o întreabă pe ministrul Mediului Grațiela Leocadia Gavrilescu ce înțelege prin “situația este sub control” în privința gropilor de gunoi ilegale

0
1837

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât recent că România se face vinovată că nu a închis 68 de gropi de gunoi ilegale. De asemenea, instanța Uniunii obligă România la plata cheltuielilor de judecată. Senatorul liberal Romulus Bulacu a interpelat-o, pe acest subiect, pe ministrul Mediului Grațiela Leocadia Gavrilescu, cu atât mai mult cu cât ea îi dăduse asigurări anul trecut, în urma unui demers parlamentar similar, că situația este sub control.


“Hotărârea nu vine acum și cu sancțiuni financiare împotriva României. Mai departe, autoritățile române sunt obligate să ia măsuri pentru a se conforma hotărârii Curții. In pofida avertismentelor anterioare ale Comisiei, România nu a reusit să ia măsuri în ceea ce priveşte depozitele de deşeuri neconforme, în concordanţă cu prevederile din normele europene relevante, Directiva 1999/31/CE a Consiliului.
Anul trecut, în septembrie, în urma unei interpelări pe care v-am adresat-o pe acest subiect, mi-aţi răspuns că situaţia este oarecum sub control şi că aţi organizat întâlniri şi grupuri de lucru pentru a realiza demersurile necesare în vederea identificării soluţiilor care să permită României evitarea aplicării sancţiunilor pecuniare.
Pe cale de consecință, doamnă ministru, cu autoritatea de care dispuneți, vă rog să-mi comunicați care sunt soluţiile identificate de grupurile dumneavoastră de lucru şi ce demersuri veţi întreprinde, având în vedere Hotărârea CJUE?”, se arată în interpelarea formulată de sernatorul vâlcean luni, 29 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ