Senatorul Bulacu cere Guvernului să revină la alocarea cotei de 66% din impozitul pe venit către bugetele municipiilor, orașelor și comunelor

0
2104

La începutul lunii octombrie, a avut loc o reuniune a Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România. Senatorul PNL Romulus Bulacu îi remintește, prin intermediul unei interpelări citite în Parlament luni, 22 octombrie, ministului Finanțelor Publice Eugen Orlando Teodorovici că primarii municipiilor au cerut Guvernului repartizarea cotelor din impozitul pe venit în vederea refacerii bugetelor municipiilor așa cum erau înainte de 2018. În acest sens, Guvernul trebuie să ţină cont de două principii foarte importante – cel al predictibilităţii bugetare şi cel al autonomiei locale – care ar trebui să se regăsească în viitorul Cod al administraţiei publice. 


“În cadrul acestei întâlniri (a Asociației Municipiilor din România – n.r.) a fost criticat modul în care modificările fiscal-bugetare din 2017 au afectat activitatea primăriilor din România, precizând că municipiilor li s-a taiat o parte consistentă din buget şi că, pentru «repararea greşelii», se impune ca municipiilor, oraşelor şi comunelor să le fie alocată cota de 66% din impozitul pe venit. Mai exact, edilii municipali vă solicită ca 66% din impozitul pe venit să rămână în administraţia locală, 22% să meargă către Consiliile Judeţene, iar restul de 12%  prin intermediul Consiliului Judeţean şi a unei formule clare, să fie folosiţi pentru  echilibrarea unităţilor administrative care nu reuşesc să aibă un venit suficient pentru funcţionare. Membrii Comitetului Director au reclamat, de asemenea, faptul că Ministerul de Finanţe s-a comportat în toţi aceşti ani într-o manieră opacă şi solicită astfel transparenţă privind modalitatea în care se calculează şi se distribuie banii. Domnule ministru, reducerea bugetelor, a fost un dezastru pentru municipiile care doresc dezvoltare. Nu este pentru prima dată când primarii transmit Guvernului mesajul lor de nemulțumire. În 2018, primarii, indiferent de culoare, s-au trezit cu bugetele subțiate de Ministerul de Finanțe. Astfel că aţi ajuns în situaţia ca reşedinţele judeţelor să vă ceară repartizarea cotelor din impozitul pe venit în vederea refacerii bugetelor municipiilor așa cum erau înainte de 2018” a explicat senatorul Romulus Bulacu. Parlamentarul vâlcean i-a solicitat ministrului Finanțelor să precizeze dacă are în vedere respectarea cerinţelor formulate de către Asociaţia Municipiilor din România.

LĂSAȚI UN MESAJ