Guvernul şi PSD împiedică introducerea reţelelor de gaze în localităţi. Deputat PNL Cristian Buican: “Probabil că va trebui să îi desenez Vioricăi Dăncilă, ca să priceapă, că încalcă legea”

0
2421

Ca urmare a întârzierilor nepermis de mari privind aprobarea unei Hotărâri de Guvern de aprobare a normelor metodologice pentru acordarea posibilităţii administraţiilor publice locale de a-şi scoate singure la concesiune introducerea reţelelor de gaze, deputatul Cristian Buican i-a adresat o interpelare Prim-ministrului Viorica Dăncilă. Prin intermediul acestei proceduri parlamentare, parlamentarul liberal vâlcean i-a atras atenţia acesteia asupra faptului că nu e în stare să coordoneze activitatea Guvernului nici măcar pentru îndeplinirea unor sarcini simple, precum adoptarea unor norme metodologice în timpul legal prevăzut de lege.


Preşedintele PNL Vâlcea i-a explicat foarte clar Vioricăi Dăncilă că la data de 19 iulie 2018 a intrat în vigoare Legea 167/2018 publicată în Monitorul Oficial nr. 604 din 16 iulie 2018. Conform acestui act normativ, «cadrul general privind regimul juridic al contractelor de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuţie a gazelor naturale, procedurile pentru acordarea concesiunilor, precum şi conţinut-cadru al caietului de sarcini sunt elaborate de Ministerul Energiei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum aceasta a fost modificată şi completată prin prezenta lege, şi aprobate prin hotărâre a Guvernului, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.»
“Conform acestei prevederi, trebuia ca până în data de 17 septembrie să aprobaţi Hotărârea de Guvern solicitată expres prin Lege. Astăzi se împlinesc 30 de zile de la acel termen şi încă nu există în spaţiul public informaţii legate de mult aşteptata Hotărâre. Este adevărat că şi Ministerul Energiei a întârziat adoptarea acestor norme, în condiţiile în care ele au fost publicate spre dezbatere publică în data de 14.09.2018, cu termen de depunere a eventualelor propuneri/sugestii/opinii 28.09.2018. Chiar şi în aceste condiţii, consider că speţa prezentată reprezintă o încălcare flagrantă a prevederilor legale, care vă obligau, expres, să elaboraţi şi să adoptaţi aceste norme, în termen de 60 de zile de la intrarea legii în vigoare, adică încă din 17 septembrie 2018”, arată Cristian Buican în interpelare.
“I-am explicat Vioricăi Dăncilă, ca unor copii de grădiniţă, că încalcă legea şi că nu este în stare să coordoneze activitatea guvernamentală nici măcar în speţe simple precum adoptarea unor norme metodologice în timpul prevăzut de legislaţie. Sincer, îmi e frică că nu va înţelege şi probabil va trebui să îi desenez, ca să priceapă. La ora actuală, trebuie să avem normele metodologice prin care administraţiile publice locale să poată scoate la licitaţie concesiunile de gaze naturale. Din păcate, din cauza incompetenţei celor de la PSD-ALDE, administraţiile publice locale sunt obligate să  mai aştepte, după ce din 2012 şi până în prezent, tot din vina guvernanţilor de la PSD, nu s-au introdus aducţiuni de gaze. Acest Guvern este atât de slab încât nu numai că este cel mai prost Guvern din istoria României, dar a ajuns să reprezinte o molimă pentru administraţiile publice locale. După ce au tăiat veniturile administraţiilor publice locale prin Legea Bugetului de Stat, după ce nu au alocat fonduri pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale din acest an, acum întârzie introducerea reţelelor de gaze. Sunt pur şi simplu idioţi, incompetenţi şi rău-intenţionaţi. Cea mai proastă combinaţie posibilă”, a declarat preşedintele PNL Vâlcea.

LĂSAȚI UN MESAJ