Referendumul din 6-7 octombrie este, înainte de toate, pur și simplu inutil din punct de vedere juridic. Și cu toate astea, pentru “organizarea” lui statul cheltuiește echivalentul în lei a peste 35.7 milioane de euro, bani cu care s-ar fi putut, spre exemplu, construi două spitale mai mici sau unul regional. Nu am pus gratuit între ghilimele organizarea, una tradițional pesedistă am putea spune, pentru că ea arată deja ca o megafraudă coordonată, culmea, de instituții ale unui stat membru în UE. Și din cauza căreia el poate fi considerat invalid încă de pe acum. Pentru că tot am amintit de UE, exercițiul pe care sunteți ademeniți să-l validați prin prezență masivă la urne sâmbătă și duminică reprezintă, fără exagerare, unul dintre cele mai antieuropene semnale politice posibile. Unul cu care ard de nerăbdare să se împăuneze duminică seară Dragnea&compania în fața Occidentului ce refuză să le tolereze masacrarea legilor justiției ca să scape ei nepedepsiți pentru fapte de corupție. Nu le trec cu vederea nici faptul că au umilit în continuu, de aproape doi ani, sute de mii de români care au ieșit în stradă inclusiv pentru a reafirma că susțin categoric parcursul euroatlantic al României.
Soți înseamnă fix bărbat și femeie. Cei care veți merge la urne, pe buletinul de vot veți avea de ales între variantele de răspuns DA sau NU la întrebarea “Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?” Forma adoptată de Parlament vizează articolul 48 din legea fundamentală care prevede, la alineatul (1) “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.” Modificarea presupune înlocuirea termenului “soți” cu “un bărbat și o femeie”. Conform Dicționarului Explicativ al Limbii române, termenul de soț definește “cele două persoane de sex opus unite prin căsătorie”. În Constituție a fost lăsat termenul de soți pentru a se sublinia egalitatea dintre bărbați și femei, nu pentru a lăsa loc de interpretări în favoarea căsătoriilor între persoane de același sex. Am făcut precizarea asta pentru că mulți au uitat că femeile nu aveau drept de vot până nu demult (în unele țări, chiar occidentale, au primit acest drept abia în urmă cu câteva zeci de ani). În Codul Civil, articolul 259 definește deja căsătoria ca “uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie, încheiată în condițiile legii” (alin (1)), iar articolul 258, la alineatul (4), prevede deja că “În sensul prezentului cod, prin soți se înțelege bărbatul și femeia uniți prin căsătorie”. Totodată, articolul 277 prevede chiar din primul alineat “Este interzisă căsătoria dintre persoane de același sex”. Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene prevede, la Articolul 9 “ Dreptul la căsătorie și dreptul de a întemeia o familie sunt garantate în conformitate cu legile interne care reglementează exercitarea acestor drepturi”. Mai adaug că există și decizii (una chiar recentă, cauza Coman – Hamilton) ale Curții Constituționale care întăresc această situație juridică. Așadar, nu există absolut niciun argument solid care să justifice teama exprimată de către cei de la Coaliția pentru Familie (un ong neoconservator populist care își ia lumina multor mesaje de la Răsărit și care și-a însușit inițiativa de strângere a celor aproape 2,7 milioane de semnături declarate valide de CCR pentru organizarea referendumului de modificare a Constituției), Biserica Ortodoxă Română sau politicieni, în special de la PSD dar nu numai, că termenul de familie tradițională este în pericol, din punct devedere juridic.
Propagandă homofobă, bazată fățiș pe minciuni grosolane. Desigur, asta dacă nu luăm în considerare o veche vorbă din popor care spune că “hoțului de hoț îi e frică”. În ce privește buna credință demonstrată de PSD imediat după câștigarea alegerilor din decembrie 2016, când a uitat aproape complet de programul de guvernare (și acela hiperdemagogic, va rămâne un exemplu în acest sens) și s-a năpustit să modifice legile justiției pentru a scăpa corupții de pedepse, ea s-ar cam potrivi. Este adevărat că, în Parlament, există un proiect de lege a parteneriatului civil, dar acest parteneriat înseamnă cu totul și cu totul altceva decât induc mincinos și perfid cei care se cațără din nou pe o propagandă violentă a urii și intoleranței. Nici parteneriatul civil nu vizează strict persoanele de orientare homosexuală, ci și pe cele heterosexuale care, spre exemplu, nu doresc să se căsătorească. De altfel, întreaga propagandă s-a concentrat pe o confuzie intenționată între termeni și noțiuni. Spre exemplu, între familie și căsătorie, pe de o parte, și căsătorie și cununie religioasă, pe de alta, atitudine care a dat de gol faptul că ea însăși e conștientă că prin acest demers populist nu schimbă (rezolvă) absolut nimic nici în beneficiul familiei (al soților, bărbați și femei) nici al copiilor și nici măcar nu și-a propus serios asta. În primul rând, căsătoria nu e obligatoriu să implice și nașterea sau creșterea copiilor, elementul de care s-au legat obsesiv mesajele propagandei pro-referendum. Adopția lor se face conform unei legislații destul de clare în prezent. În al doilea rând, România este un stat laic și așa trebuie să rămână în 2018. Este o diferență foarte importantă între căsătorie (care este un act juridic civil) și cununie (care este un act spiritual, bisericesc). Am arătat de ce nu există riscul real ca două persoane de același sex să se poată căsători legal în România și nimeni nu poate impune asta țării noastre. Adaug acum că nu va exista vreodată nici riscul ca un preot să cunune două persoane de același sex. Și, atunci, de ce suntem stârniți cu atâta virulență să ne învrăjbim cei care merg cu cei care nu merg la vot, cei care vor vota DA contra celor care vor vota NU?
Ce ascunde acest demers parșiv? Prin Ordonanța de urgență nr. 86/2018 Guvernul României a modificat Legea nr. 3/2000 privind organizarea Referendumului, stabilind ca el să aibă loc în două zile (s-a mai procedat așa în 2003, tot la modificarea Constituției, dar atunci pragul de validare era de 50%+1 iar modificările erau de o importanță incomparabil mai mare, având un rol determinant chiar și în procesul de aderare a României la UE). De asemenea, s-a stabilt că referendumul este organizat de Ministerul de Interne (condus de competenta și imparțiala Carmen Dan) și nu de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP, înființată special pentru așa ceva) și că – ATENȚIE – asta justifică eliminarea verificării electronice a votului multiplu, deși există o aplicație pentru care s-au plătit bani grei și care a funcționat bine la scrutinele recente. Prin aceeași OUG a fost introdusă încă o bizarerie (semnalată de Sorin Ioniță de la Expert FORUM) – numărul persoanelor prezente la vot poate fi mai mare decât cel al voturilor din urnă. Această prevedere legală pune organele unei eventuale anchete în imposibilitatea de a sesiza imediat o fraudare prin raportarea unui număr mai mare de votanți pe liste decât voturi în urnă, a sesizat și Moise Guran. Tot nu e clar? Sindicatul polițiștilor a avertizat public miercuri, 3 octombrie, că numărul polițiștilor stabilit de IGPR să supravegheze secțiile de vot este total insuficient (un singur polițist de școală, spre exemplu, într-o școală fiind mai multe secții). Ministrul Carmen Dan a replicat că vor fi la secții și jandarmi (adevărul e că beneficiază și de o mare doză de încredere din partea românilor după 10 august 2018, nu-i așa) și pompieri etc… În fine, cred că acum înțelegeți de ce joi, 4 octombrie, la încheierea perioadei legale de campanie electorală peste 4.000 (da, adică aproape un sfert din cele 18.654 de astfel de posturi, 90 sunt numai din Vâlcea, dintr-un total de 416) de președinți de secții din toată țara s-au retras din aceste funcții, solicitând înlocuirea “din motive personale”.
Minim 6 milioane de români la vot, miza principală a PSD. Potrivit AEP, numărul oficial al alegătorilor este de 18.285.426. Conform legislaţiei, pentru ca referendumul să fie validat ar fi nevoie de o prezență de cel puţin 30% la urne din numărul total de alegători, adică minimum 5.485.628 de români cu drept de vot trebuie să treacă pe la o secţie de votare în cele două zile. O altă condiţie ar fi ca 25% din românii cu drept de vot să pună ştampila pe “DA”, adică minim 4.571.357 de români. Fiind un demers susținut total de BOR și alte culte creștine, dar și de un întreg aparat de stat (s-a făcut campanie și în biserici, dar și în școli, la ședințe cu părinții, spre exemplu), participarea minimă pentru validare poate fi atinsă lejer, cred că nu sunt prea mulți cei care au emoții în privința asta. Din punctul meu de vedere, una din mizele acestui referendum constă într-o prezență cât mai mare la urne, detaliu nedisimulat nici în materialele de “informare” folosite de propagandă (vezi foto). Cifra magică invocată de “organizatori” este minim 6 (asimilată Anticristului – sic!) milioane de cetățeni prezenți la urne, una apropiată, spre exemplu, de rezultatul cu care Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale din 2014. Acesta este numărul minim de alegători pe care organizatorii vor să îi ia captivi și pentru alegerile din 2019 (europarlamentare și prezidențiale) și 2020 (locale și generale) testând acum și metode de organizare mai relaxate în privința eventualelor fraude. Cu cifra asta însușită profund imoral visează Dragnea să câștige alegerile, în special pe cele izbăvitoare pentru el, cele Prezidențiale din 2020! Cu această cifră vor să se împăuneze de duminică seara Liviu Dragnea&compania, pe de o parte, dar și Coaliția pentru Familie, un ong cu finanțare incertă și care are în spate și alte entități ce mai susțin inițiative precum interzicerea avorturilor sau a vaccinării. Nu m-ar mira ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să asistăm la un transfer de capital politic rezultat din acest referendum și către un (alt) nou partid. Cu această statistică vor o șleahtă de politicieni de rit comunisto-securistoid să le râdă în nas milioanelor de români care îi acuză de corupție, dar și Uniunii Europene, care se bazează pe un set de valori precum demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului. “De ce avem nevoie de Referendum? Pentru că este o expresie a suveranității noastre naționale”, scrie de la bun început în unele din materialele “informative” distribuite și de PSD până și la ședințe de asociații de proprietari. Cu alte cuvinte, “ciocul mic, am câștigat alegerile parlamentare din 2016 și facem în continuare ce vrem noi!”, cu toate amenințările voastre explicite de la Strasbourg sau Bruxelles despre aducerea României în fața instanțelor europene pentru încălcarea obiectivelor și valorilor fundamentale ale UE pe care și-a asumat să le respecte. Până la Roexit mulți pași n-ar mai fi, iar ei ar urma să fie parcurși cu o viteză uluitoare.
Agenda personală a lui Liviu Dragnea. A doua zi după Referendum, (luni, 8 octombrie) începe la Înalta Curte de Casație și Justițe (ÎCCJ) judecarea apelului în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Copilului Teleorman, cauză în care Dragnea a fost condamnat, în primă instanță, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare. Vă aduceți aminte, desigur, că pe 9 iunie a.c., PSD a mai organizat un miting politic mamut (aproape 130.000 de membri cărați din întreaga țară în Piața Victoriei și îmbrăcați în alb, să pară mai mulți) tot cu o zi înaintea unui termen din dosarul lui Dragnea, la momentul acela determinând instanța de fond să amâne judecarea cu încă trei săptămâni. Și acum speră să mai câștige timp prețios, timp în care va forța schimbarea completului de judecată de la instanța de Apel folosind toate pârghiile de putere ce i-au fost puse în mână pentru cu totul și cu totul altceva de către români, la alegeri. Președintele PSD mai are pe agendă și scopul de a compromite alte dosare grele care îl cam ajung din urmă (Fondurile europene fraudate – un capitol la care seamnă cu Viktor Orban al Ungariei, sau privatizarea TelDrum). Nu uitați, însă, că Liviu Dragnea mai are la activ o condamnare definitivă, una chiar din cauza “organizării” referendumului de demitere a președintelui Traian Băsescu din august 2012. Una pe care liderul PSD vrea să o șteargă din mentalul colectiv al românilor și să o înlocuiască, măcar în rândul membrilor PSD, cu o reafirmare a puterii sale de autocrat meșter în asigurat victorii la urne. Vă mai amintiți cum au fost mânați la urne alegătorii precum turmele și câte sute de nereguli au fost constatate de procurori (care au avut și ei stângăciile lor, la vremea respectivă)? La 21 august 2012, cu 6 voturi contra 3, Curtea Constituţională a invalidat referendumul pe motiv că nu a fost întrunit cvorumul necesar (50%+1 prezență la vot). La scurt timp după, majoritatea USL de atunci a decis în Parlament scăderea pragului la 30%+1.
Mi-a ieșit un articol cam lung, dar am considerat că importanța subiectului merită să contribui și eu cu această abordare un pic mai detaliată. În general, eu încurajez în spațiul public mobilizarea la vot, însă acum nu voi spune cuiva să meargă sau să nu meragă sâmbătă ori duminică la urne, iar cum să voteze, nici atât. Pentru toate motivele enumerate mai sus, dar și pentru faptul că încă din vara lui 2016 îmi tot avertizez cititorii că PSD a premeditat o agendă minuțioasă, ascunsă opiniei publice, prin care încearcă să îndepărteze România de la valorile și principiile europene, agendă care include inclusiv modificări aduse Constituției (pentru că vor mai urma și altele, încă mai sper să nu se continue pe linia restrângerii unor drepturi) vă spun doar că eu nu voi merge la acest Referendum să votez. Nu pot valida cu prezența mea o fraudă ce maschează intenția perfidă a organizatorilor de a deturna România de pe o direcție care i-a adus progres real în multe domenii, nu doar fonduri substanțiale pentru dezvoltare.
NOTĂ. Fotografiile inserate în acest articol au rolul de a demonstra ticăloșia nedisimulată a celor care au distribuit materiale așa-zis de informare, pline însă de mesaje vădit homofobe, dar mai ales de minciuni și false motive de teamă induse publicului. Spre exemplu: “Dacă nu vii la vot, doi bărbați vor putea adopta un copil, iar în școală copiii vor fi învățați că mama nu e femeie, iar tata nu e bărbat”. Ăsta este tipul de campanii cu care Dragnea&compania vor să ne obișnuiască. Și o fac de prin 2014. Încă o dovadă a lipsei lor de scrupule: recent, ambasada Canadei s-a văzut nevoită să emită un comunicat de presă prin care să sublinieze că liderul social-democraților a mințit când a susținut (în direct, la RTV și Antena 3) că țara nord-americană a legiferat căsătoria dintre un om și un animal.