Decoraţia “Polonia restituta” acordată lui George Mavrocordat, exponatul lunii octombrie la Muzeul de Istorie al Județului Vâlcea

0
703

Exponatul lunii octombrie la Muzeul de Istorie al Județului Vâlcea este decoraţia “Polonia restituta” clasa a IV-a cu brevet, acordată lui George Mavrocordat la 6 aprilie 1929. Ordinul a fost înfiinţat la 4 februarie 1921, fiind al doilea ca importanţă după ordinul Vulturul alb, de către mareşalul Joseph Pilsudski, primul conducător al Poloniei eliberate, iar primii decoraţi au fost la 13 iulie acelaşi an, el devenind principala distincţie cu care erau recompensaţi străinii de către autoritățile Republicii Polonia.


Ordinul are cinci clase: • Ordinul Polonia Restituta clasa I-a, Marea Cruce, denumită şi Marele Cordon; • Ordinul Polonia Restituta clasa a II-a, Crucea Comandorului cu Stea; • Ordinul Polonia Restituta clasa a III-a, Crucea Comandorului; • Ordinul Polonia Restituta clasa a IV-a, Crucea Ofiţerului; • Ordinul Polonia Restituta clasa a V-a, Crucea Cavalerului.
Insigna ordinului este o cruce malteză placată cu email alb. Pe avers, crucea prezintă în centru, într-un disc un vultur alb cu coroană pe cap, stema Poloniei, pe fond roşu, înconjurat de un inel albastru pe care sunt inscripţionate cuvintele Polonia Restituta. Pe discul central de revers este inscripţionat anul 1918.
Ordinul este purtat pe o panglică, de culoare roșie, cu o dungă albă în apropierea marginilor, ca o eșarfă pe umărul drept pentru Mare Cruce, în jurul gâtului pentru Comandor cu Stea și Comandor, pe piept stânga cu rozetă pentru Ofițer, și pe stânga piept fără rozetă pentru Cavaler.
Contextul alegerii exponatului lunii face parte din acțiunile programate de Muzeul Județean “Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea în cadrul proiectelor “1 Decembrie – Marea Unire” și , finanțate de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin proiectul strategic național Centenarul Marii Uniri (1918-2018) și al Primului Război Mondial.
• Laura POPESCU

LĂSAȚI UN MESAJ