Sâmbătă, eveniment istorico-militar în Centrul Râmnicului! “Luptele de la porțile Olteniei”, reconstituire dedicată Centenarului Primului Război Mondial

0
2403

Sâmbătă, 29 septembrie, începând cu ora 12.00, în Scuarul Mircea cel Bătrân din Centrul municipiului Râmnicu Vâlcea va avea loc o luptă demonstrativă între forțe militare ale Regatului României și cele ale Puterilor Centrale. Reconstituirea-eveniment este o premieră pemtru Vâlcea și este organizată de Muzeul Județean “Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea în cadrul proiectului “1 Decembrie – Marea Unire”, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin proiectul strategic național Centenarul Marii Uniri (1918-2018) și al Primului Război Mondial.


“1 Decembrie – Marea Unire” și “100 de ani de la Marea Unire”, sunt celelalte două proiecte majore finanțate de Ministerul Culturii în cadrul aceluiași proiect strategic național în cadrul cărora Muzeul “Aurelian Sacerdoțeanu” derulează acțiuni tematice. Toți vâlcenii fără deosebire de vârstă sunt invitați să asiste la micro-reconstituirea acestor sângeroase încleștări, așa cum au avut ele loc în toamna anului 1916, lupte în care și-au pierdut viața zeci de mii de soldați și ofițeri români animați în luptă de idealul realizării Întregirii Neamului între hotarele sale istorice. Majoritatea vâlcenilor au cel puțin un strămoș care s-a sacrificat pentru țară în unul din cele două Războiae Mondiale, monumente dedicate acestor eroi existând în fiecare localitate a județului. Pasionați reprezentanți din două asociații de reenactment (reconstituiri de lupte istorice) vor asigura fidelitatea transpunerii în realitate a luptelor de tranșee sau a șarjelor la baionetă, inclusive efectele pirotehnice urmând a fi la înălțime. Vom reveni cu amănunte.
• Laura POPESCU

LĂSAȚI UN MESAJ