Exerciţiu de cooperare în cazul prăbușirii unui avion pe raza comunei Voineasa organizat de ISU Vâlcea

0
1041

Joi, 27 septembrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “General Magheru” al Judeţului Vâlcea a desfăsurat un exerciţiu de cooperare pentru antrenarea structurilor specializate de intervenţie în vederea îndeplinirii misiunilor specifice în situaţii de urgenţă generate de un accident aviatic în comuna Voineasa – punctul “Curmătura Vidruţei”.


Începând cu ora 11.00, forţele specializate au acţionat pentru: salvarea persoanelor rănite, acordarea primul ajutor, transportul victimelor, stingerea incendiului, menţinerea ordinii publice, limitarea accesului în zonă. A fost exersată intervenţia pentru salvarea a 18 victime (15 de pasageri si 3 membri ai echipajului) aflate în zonă greu accesibilă.
Din cauza numărului mare de victime, în urma prăbusirii unei aeronave, s-a pus în aplicare Planului Rosu de intervenţie. Pompierii militari din cadrul ISU au organizat punctul de comandă – coordonare a acţiunilor de intervenţie si au executat operaţiuni de intervenţie pentru: descarcerarea – salvarea persoanelor, localizarea si lichidarea incendiului, acordarea primului ajutor medical, transportul răniţilor.
Din cauză că ambulanţele S.M.U.R.D. si S.A.J. nu au putut ajunge decât la aproximativ un kilometru de locul prăbusirii avionului, transportul victimelor s-a făcut cu ajutorul masinilor de teren (ale ISU Vâlcea, Serviciul Public Judeţean de Salvamont și Salvaspeo Vâlcea, Club Offroad X3M Vâlcea) și a celor două U.T.V. -uri (unul al I.S.U. Vâlcea si celălalt al I.S.U. Hunedoara).
Pentru stingerea incendiului la faţa locului au ajuns o autospecială de stingere pentru zone montane a ISU Hunedoara si motopompe.
La acest exerciţiu au fost angrenate forţe si tehnică de la: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vâlcea, Serviciul Public Judeţean de Salvamont si Salvaspeo Vâlcea, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Club Offroad X3M Vâlcea, Crucea Rosie – Filiala Vâlcea, Direcţia Silvică Vâlcea si comitetul local al localităţii Voineasa.
Scopul exerciţiului a fost de perfecţionare a exercitării managementului unitar al forţelor participante la intervenţie în situaţii de urgenţă generate de accident aviatic în zonă greu accesibilă, cu victime multiple, urmat de incendiu, pentru evacuarea si salvarea persoanelor, acordarea primului ajutor, protejarea bunurilor, stingerea incendiului si înlăturarea urmărilor.
• Compartimentul de Informare și Relaţii Publice al ISU Vâlcea

LĂSAȚI UN MESAJ