În perioada 10-20 septembrie, Complexul Muzeal Măldărești a găzduit cea de-a cincea ediție a Taberei de pictură “Măldărești plein-air”, organizată anul acesta în cadrul proiectului “Salonul național de artă contemporană” din cadrul suitei de evenimente dedicate de Ministerul Culturii și Identității Naționale proiectului strategic Centenarul Marii Uniri (1918-2018) și al Primului Război Mondial.
“Anul acesta, ca în multe alte locuri din țară, o parte din activitatea noastră este subordonată evenimentelor dedicate Centenarului. Domnul director Claudiu Tulugea a avut în vedere ca anul acesta să prindem mai multe proiecte dedicate acestui proiect cultural strategic national. Unul dintre ele este «Salonul de artă contemporană» și o primă parte a acestuia o constituie tabăra de pictură de la Măldărești. Așa se face că, dacă până acum am propus ca tematici artistice de abordat pentru artiști frumusețea împrejurimilor sau patrimoniul cultural din zonă, anul acesta tema principală a fost legată de Sărăbătorirea Centenarului. Din acest motiv, am organizat pentru participanți și excursii de documentare, pe Valea Oltului, la Câineni și Perișani. De asemenea, le-am pus la dispoziție și o documentare extrasă din arhive, unele lucrări ale unui gravor german ce a surprins momente din Primul Război Mondial și le-a inclus, ulterior, ca ilustrații ale unei cărți despre luptele de pe Valea Oltului”, a explicat dr. Liliana Beu, directorul executiv adjunct al Muzeului Județean “Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea.
Experimentul artistic a îmbogățit deja colecția Muzeului Județean “Aurelian Sacerdoțeanu” cu peste 100 de piese
Cei zece artiști plastici care au dat anul acesta curs invitaţiei conducerii Muzeului Județean “Aurelian Sacerdoţeanu” din Vâlcea sunt: Gheorghe Coman, Mihai Coțovanu (autorul tabloului din deschiderea acestui articol), Sterică Bădălan, Ovidiu Buzec, Vali Irina Ciobanu, Bogdan Dumitru Enache, Simona Pascale, George Păunescu, Lucia Pușcașu, Mirela Ungureanu. Majoritatea s-au aflat pentru prima dată în Vâlcea și, la fel ca predecesorii participanți la acest tot mai valoros expermient artistic, s-au declarat încântați de frumusețea locurilor, dar și de încărcătura cultural-istorică descoperită aproape la tot pasul. În continuare, lucrările rezultate din acest experiment cultural vor îmbogăți colecțiile Muzeului de Artă “Casa Simian” din Râmnicu Vâlcea, vor face obiectul organizării unei expoziții temporare și vor fi incluse într-un pliant de prezentare, precum și într-un album aniversar. În cele patru ediții organizate în anii trecuți, colecția Muzeului Județean s-a îmbogățit cu peste 100 de piese.
La vernisajul expoziției (joi, 20 septembrie) au fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea Adrian Bușu și subprefectul Aurora Gherghina, ambii lăudând inițiativa conducerii Muzeului de a pune expoziția sub semnul Centenarului și de a scoate în evidență sacrificiul soldaților români în luptele din Primul Război Mondial purtate pe Valea Oltului.
Organizatorii ediției din acest an a taberei “Măldărești plein-air” sunt Muzeul Judeţean “Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea, Asociaţia “Nadia Duca” și Fundația Dumitru Drăghicescu, cu sprijinul Consiliului Judeţean Vâlcea.
• Laura POPESCU