O decorație a lui Grigore Roman, creatorul primului cămin cultural sătesc, poate fi admirată la Muzeului Județean “Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea

0
1643

La Muzeul de Istorie din cadrul Muzeului Județean “Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea poate fi admirat un exemplar de medalie Victoria cu brevet. Ea a fost creată în anul 1921, de către ţările aliate câştigătoare pentru a comemora faptele de arme din Primul Război Mondial și a fost acordată tuturor combatanţilor de la 28 august 1916 până la 31 martie 1921. Modelul expus a fost exponatul lunii august la muzeul vâlcean, el fiindu-i conferit sergentului vâlcean Roman Grigore împreună cu brevetul numărul 455 din 15 septembrie 1923.


Roman Grigore făcea parte din Regimentul 2 Infanterie Vâlcea, contingentul 1918. S-a născut la 18 mai 1896 în comuna Bujoreni, judeţul Vâlcea. Odată cu intrarea României în Primul Război Mondial, acesta se va înrola în Regimentul 2 Infanterie din Vâlcea. Pentru faptele sale din noaptea de 18 spre 19 noiembrie 1917, Grigore Roman este distins prin Înaltul Decret nr. 223 din 12 februarie 1918 cu Virtutea Militară de Război clasa a II-a. Alături de această importantă decoraţie a primit de la generalul francez Henri Berthelot şi o decoraţie englezească. Pentru faptele sale Grigore Roman a mai primit decoraţia “Crucea Comemorativă a războiului 1916-1918” prin brevetul nr. 1404 din 20 ianuarie 1923 şi “Medalia Victoria a Marelui război pentru civilizaţie 1916-1921” prin brevetul 455 din 15 septembrie 1923. Totodată, Grigore Roman, a fost cel care a creat primul cămin cultural sătesc. În urma participării în 1938 la o nuntă din Brezoi ce s-a desfăşurat la un local, acestuia i-a venit ideea să construiască în prelungirea casei bătrâneşti o clădire care să aibă mai multe utilizări: astfel, în 1940 este construit în stil brâncovenesc primul cămin cultural sătesc. În acest cămin cultural s-au jucat piesele lui Caragiale “O noapte furtunoasă” şi „Conul Leonida faţă cu reacţiunea” şi teatrul popular “Irozii”, iar toate încasările obţinute de aici au fost destinate construirii localului şcolii generale din Bujoreni-Olteni.
Din păcate, în anul 1975, acest local a fost demolat din ordinul primarului. Un deceniu mai târziu, Grigore Roman moare, fiind îngropat nu departe de Muzeul Satului Bujoreni, la realizarea căruia a contribuit şi fiul său, Vasile Roman.
Medalia este din bronz, de formă rotundă, având diametrul de 36 mm.
Pe avers este reprezentată zeiţa Victoria înaripată, ţinând în mâna dreaptă o sabie cu vârful în jos, iar în mâna stângă o ramură de palmier. Pe revers sunt: două ramuri de stejar ce înconjoară o halebardă şi inscripţia “MARELE RĂZBOI PENTRU CIVILIZAŢIE”. Pe circumferinţă este reprezentat un lanţ cu 20 de zale pe care sunt vizibile numele a 10 ţări participante la Primul Război Mondial.
Panglica: două curcubeie care se suprapun la mijloc pe culoarea roşie.
Sâmbătă, 29 septembrie, în Scuarul Mircea cel Bătrân din Centrul municipiului Râmnicu Vâlcea va avea loc o luptă demonstrativă între forțe militare ale Regatului României și cele ale Puterilor Centrale. Reconstituirea-eveniment este o premieră pemtru Vâlcea și este organizată de Muzeul Județean “Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea în cadrul proiectului “1 Decembrie – Marea Unire”, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin proiectul strategic național Centenarul Marii Uniri (1918-2018) și al Primului Război Mondial. În cadrtul aceluiași proiect strategic finanțat de Ministerul Culturii, instituția vâlceană mai derulează și proiectul “100 de ani de la Marea Unire”.
• Laura POPESCU

LĂSAȚI UN MESAJ