USR Vâlcea a spulberat mitul fricii populației de Puterea locală! Dosare cu 8.590 de semnături din cele aproape 14.000 strânse în județ pentru inițiativa “Fără penali în funcții publice” au fost înregistrate azi la Primăria Râmnicu Vâlcea

0
16411

Joi, 30 august, la ora 13.30, USR Vâlcea a înregistrat la Primăria Râmnicu Vâlcea dosarele cu cele 8.590 de semnături date de cetățenii municipiului reședință de județ pentru inițiativa cetățenească de modificare a Constituției intitulată generic “Fără penali în funcții publice”. În total, au semnat pentru această inițiativă 13.998 de cetățeni din tot județul până miercuri, 29 august. Conform procedurii, înainte ca inițiativa să fie înregistrată la Parlament, semnăturile trebuie verificate de către autoritățile locale.


În ciuda cârcotașilor sau pesimiștilor, cifra situează județul Vâlcea pe un onorant loc 25 (în condițiile în care județul nu are parlamentari de la USR) la nivel național în cadrul statisticii prezentate de USR pe pagina de internet creată special pentru această inițiativă (fărăpenaliinfunctiipublice.ro) și pe locul secund în Oltenia după județul Dolj (32.177 de semnături, una dintre uriașele surprize la nivel național, județul din care provin Olguța Vasilescu și Claudiu Manda fiind considerat un puternic fief “roșu”). “Mâine vom depune dosarele la Primăria Râmnicu Vâlcea pentru că din acest oraș au semnat numărul cel mai mare și apoi la primăriile celorlalte localități ale județului. Tot demersul în sine a fost un efort uriaș, și strângerea de semnături, și centralizarea datelor și îndosarierea conform prevederilor legale. Chiar și acum lucrăm la completarea dosarelor (miercuri seară, ora 22.00 – n.r.) pentru ca totul să fie în regulă mâine. Am reușit să ducem la bun sfârșit această muncă în ciuda tuturor obstacolelor pe care ni le-au pus diverși reprezentanți ai Puterii, în special primarul Mircia Gutău. Suntem fericiți că vâlcenii au sprijinit în număr mare efortul nostru. Doar la început a fost mai mult nevoie să explicăm amănunțit în ce constă el. Pe parcurs, majoritatea s-au prezentat informați și deciși. Din păcate, încă mai există teamă în societate, dar cred că am reușit să dăm o lovitură puternică și acestui factor emoțional pe care mizează liderii puterii atunci când comit abuzuri. Cred că am reușit și să dăm un nou exemplu în ce constă democrația participativă, concept pentru adoptarea căruia milităm cu toată convingerea. Este un concept foarte repede însușit de cetățeni, spre exemplu, la Cluj-Napoca și cred că și în Râmnicu Vâlcea ar putea fi la fel dacă administrația locală ar înțelege că este în avantajul tuturor locuitorilor. USR Vâlcea mulțumește, pe această cale, tuturor cetățenilor care au semnat pentru această inițiativă, tuturor prietenilor care ne-au încurajat permanent și sprijinit în acest demers. Eu vreau să mulțumesc personal și micii noastre echipe de voluntari care s-a mobilizat exemplar și de această dată”, ne-a declarat miercuri seară Andei Gheorghiu, președintele USR Vâlcea.
USR a continuat campania de strângere de semnături pentru inițiativa cetățenească intitulată generic “Fără penali în funcții publice” până la finalul lunii august deși a îndeplit criteriile pentru ca ea să poată fi înregistrată la Parlament (minim 500.000 de semnături, 20 de județe cu câte cel puțin 20.000 de semnături) încă din 21 august. Până joi, 30 august, la nivel national semnaseră în favoarea inițiativei 1.048.425 de români. “Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”, prevede, pe scurt, inițiativa de modificare a Constituției.

LĂSAȚI UN MESAJ