Într-o țară europeană serioasă ar trebui să existe o ierarhie unică atunci când vine vorba despre rezultatele obținute de absolvenții de liceu și ea ar trebui să fie publică, întocmită și afișată de către fiecare Inspectorat Școlar Județean. La Vâlcea, de câțiva ani, informaticienii IȘJ nu par a fi conectați la acest elementar element modern de autoevaluare, dar și de comunicare. O medie ponderată a variantelor vehiculate de diverși reprezentanți ai învățământului local evidențiază, totuși, faptul că singurul liceu tehnologic prezent în Top 5, în funcție de procentajul de elevi care au promovat Bac`-ul și de mediile obținute de aceștia, este și anul acesta Colegiul Energetic din Râmnicu Vâlcea. Bineînțeles că felicitări merită toate liceele, dar mai ales “premianții” de la Colegiul Național “Alexandru Lahovari”, Colegiul Național de Informatică “Matei Basarab” și Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”. Colegiul Energetic, însă, nu are norocul unui număr atât de mare de absolvenți foarte bine pregătiți ai ciclului gimnazial, iar această constatare nu credem că poate fi bănuită de vreo urmă de subiectivitate. (Adrian PANĂ)
Să prezentăm și una din cele mai recente activități în care sunt implicați elevii și profesorii Colegiului Energetic, reuniunea transnațională din Turcia în cadrul Proiectului Erasmus + “Prezent pentru viitor: protejarea unui spațiu natural în regiunile noastre turistice”. Oraşe din întreaga lume sunt în curs de dezvoltare, context în care o adaptare a strategiei de dezvoltare la nevoile unei societăţi în continuă schimbare este pe deplin justificată. Mediul înconjurător reprezintă un sistem sau un ansamblu de condiţii şi elemente naturale (aer, apă, sol şi subsol, biodiversitate) şi antropice, care interacţionează şi influenţează condiţiile de viaţă dar şi posibilitatea dezvoltării viitoare a societăţii.
În acest context, colaborarea Dintre Direcția Silvică Vâlcea și Colegiul Energetic în cadrul Proiectului Erasmus + „Present pour le Futur: proteger un espace naturel dans nos regions touristiques”/ “Prezent” pentru viitor: protejarea unui spațiu natural în regiunile noastre turistice, Număr de referință: 2016-1FR01-KA219-024036_3 se constituie într-un pas important în dezvoltarea strategiei durabile a Râmnicului. Coordonatorul proiectului este Liceul Saint Caprais din Agen, Franța, parteneri fiind, alături de liceul vâlcean, HANSE-Berufskolleg, Lemgo, Germania, Juliusz Słowacki, Częstochowa, Polonia, Izmit Atilim Anadolu Lisesi, Izmit, Turcia.
În perioada 26 iunie-1 iulie 2017 a avut loc ultima reuniune a proiectului în însorita și fascinanta Turcie. Activitățile s-au desfășurat la școala gazdă, dar și la Kocaeli University unde am vizitat diferite departamente ce studiază flora și fauna golfului de la poalele orașului pentru a găsi și implementa cele mai bune soluții de a reduce poluarea și de a proteja speciile din regiune (pești, amfibieni, păsări, flori, arbori). Întâlnirea a avut ca scop și vizitarea și parcurilor naturale Kartepe și Yuvacık în vederea studierii modului în care turismul și biodiversitatea se îngemănează astfel încât natura să nu aibă de suferit. Am cunoscut o Turcie surprinzătoare prin căldura oamenilor, prin amenajările urbane, dar și prin verdele munților săi de care nu ai cum să nu te îndrăgostești iremediabil.
Profesorii din cele cinci țări partenere au discutat și despre modul de redactare a raportului final, despre sustenabilitatea proiectului și modul în care partenerii locali au fost implicați în dezvoltarea potențialului turistic al zonelor din care provin. Astfel, la finalul întâlnirii, concluzia firească a fost că spaţiile verzi reprezintă un element indispensabil dezvoltării urbane armonioase şi echilibrate în teritoriu. Alături de ariile naturale protejate, ele constituie “plămânul verde” al unui oraş şi loc de refugiu şi relaxare pentru locuitori.
Ana-Maria UDRESCU (coordonator de proiect), Gabriela LUNCEANU