Viiturile au măturat din nou comuna Vaideeni. Cod Galben și pentru bazinele Olt, Olteț și Lotru. Vineri, Cod galben de averse torențiale și vijelii

0
8847

Râurile mici din bazinele hidrografice vâlcene Cerna – bazin superior și Luncavăț – bazin superior au confirmat din plin joi, 21 iunie, avertizarea de tip Cod portocaliu de viituri rapide, scurgeri de pe versanți și torenți emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore. Imediat după ora 12.40 comuna Vaideeni s-a confruntat cu efecte severe ale inundaţiilor. Practic nu a scăpat drum de pământ sau pietruit care să nu fie măturat de puhoaiele încărcate de copaci smulși din rădăcini și aluviuni, cum nu au scăpat de dezastru nici zeci de gospodării și mașini.


“Patru cursuri de apă și-au ieșit din matcă după ploile abundente căzute la munte. Este vorba despre Luncavăț, Izvorul Rece, Cerna și Marița. Avem deja zeci de gospodării inundate, anexe distruse, mașini avariate. Sunt cu domnul director de al ABA Olt și cu domnii de la ISU pentru a constitui comisia de evaluare a pagubelor. Acum încă se intervine cu echipamentele celor două instituții pentru evacuarea apei, apoi a aluviunilor”, a explicat primarul din Vaideeni, Daniel Achim Băluță.

Vineri va ploua în aproape toată țara

Hidrologii au emis tot pentru azi și o avertizare de tip Cod Galben pentru râurile mici din bazinele hidrografice Gilort – bazin superior amonte S.H. Târgu Cărbuneşti, Olt – afluenții aferenţi sectorului aval confluenţă Lotru – amonte Ac. Slatina, Olteț – bazin superior, județele Gorj, Vâlcea, Argeş, Olt. Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE”, avertizează hidrologii.
De asemenea, și Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de tip Cod Galben pentru aproape toată – instabilitate atmosferică accentuată, cantități de apă însemnate – intervalul de valabilitate fiind vineri, 22 iunie, între orele 06.00 – 23.00. “Pe parcursul zilei de vineri (22 iunie) vor fi averse torențiale, vijelii, descărcări electrice și izolat grindină la început în Banat, Crișana și Maramureș, apoi în Transilvania, Oltenia, cea mai mare parte a Moldovei și în nordul Munteniei. În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși frecvent 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40… 50 l/mp. Notă: fenomene asociate instabilității atmosferice se vor semnala și în a doua parte a zilei de joi, 21 iunie local în zonele de deal și de munte, în sudul și în nord-vestul teritoriului și pe arii mai restrânse în rest”, avertizează și meteorologii.

LĂSAȚI UN MESAJ