ÎCCJ, verdict final în dosarul CET Govora: Șova trei ani cu executare, Bălan trei ani cu suspendare. Prejudiciu nerecuperat până în prezent

0
7402

Completul de cinci judecatori de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a României a decis în majoritate joi, 20 iunie, menținerea pedepselor stabilite de completul de trei judecători: condamnarea fostului senator și ministru PSD Dan Șova la trei ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta în dosarul CET Govora, respectiv trei ani cu suspendare și efectuarea a 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primariei Câineni sau în cadrul Primariei Vlădești pentru fostul director general al societății, Mihai Bălan. Sentința este definitivă.


Deși procurorii DNA au cerut pedeapsa cu executare și pentru fostul director CET Govora, Mihai Bălan, ei au admis că acesta și-a recunoscut fapta. De asemenea, ei au subliniat că prejudiciul nu a fost recuperat nici până în prezent. “Referitor la Mihai Bălan, el a recunoscut comiterea faptei, chiar dacă s-a considerat nevinovat. În raport de această conduită, cuantumul pedepsei stabilit de prima instanță este judicios, însă pentru că a ignorat dispozițiile legale și a acționat discreționar, în calitate de director al unei companii de stat, a produs un prejudiciu de 1,3 milioane lei, care până acum nu a fost recuperat. Apreciem că, pentru a se realiza scopul pedepsei, pentru care sancțiunea să fie corespunzătoare în raport de gravitatea faptei, se impune ca pedeapsa sa fie executată prin privare de libertate”, a arătat procurorul DNA prezent în instanță. Și la acest ultim termen al procesului, Bălan și Șova au pledat nevinovat și au cerut achitarea.

DNA avertizează că prejudiciul de 1,3 milioane de lei a rămas nerecuperat

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. Anchetatorii au mai susţinut că Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora SA de peste 1,3 milioane lei (suma totală decontată cu o frecvenţă lunară, în baza celor două contracte), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite, în acelaşi cuantum, de către firma de avocatură. DNA a precizat că, în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar către CET Govora facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate. În aceeaşi perioadă, senatorul a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 de euro. În cea de a doua perioadă contractuală, Dan Şova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro, indică procurorii. DNA menţionează că cea mai mare parte a banilor primiţi de Şova au fost orientaţi, în mod direct, către stingerea unei datorii provenite din cumpărarea de la fostul deputat Cristian Rizea a unui imobil situat în Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ