Exerciţiu privind managementul consecințelor unui accident chimic major la Oltchim. Sirenele vor fi acţionate în 12 localităţi

0
1759

Joi, 14 iunie, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă “General Magheru” – județul Vâlcea desfăşoară un exerciţiu privind managementul consecințelor unui accident chimic major cu efecte în afara amplasamentului, produs la S.C. OLTCHIM S.A. Râmnicu-Vâlcea.


În pavilionul central al societăţii, de la ora 09.20, se vor prezenta concepţia, scopurile exerciţiului şi caracteristicile obiectivului. Vor fi marcate două scenarii de evenimente: scăpare de clor, ca urmare a producerii unei spărturi la un rezervor şi o explozie la una din sobele Claus, cu pierderea semnificativă a unei cantități de acid clorhidric gaz și clor nereacționat. Din cauza cantităţilor degajate şi a depășii amplasamentului operatorului, la cele două situaţii va fi pus în aplicaţie “Planul de urgenţă externă“ şi vor fi acţionate sirenele cu semnalul “ALARMĂ LA DEZASTRE” compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde ăntre ele. Sirenele vor fi acţionate la toate localităţile aflate pe rază de 10 km: Zona roșie: Budești, Buneşti, Galicea, Mihăeşti, Ocnele Mari și Rm. Vâlcea; Zona portocalie: Băbeni, Băile Govora, Frânceşti, Nicolae Bălcescu, Păuşeşti şi Vlădești. Din cauza numărului mare de victime (60 de persoane), se pune in aplicare “Planul Roșu” de intervenție.
Exerciţiul se va încheia, în jurul orei 13.00, cu semnalul “ÎNCETAREA ALARMEI”- format dintr-un sunet continuu, de aceiaşi intensitate, cu durată de 2 minute. Exerciţiul are drept scop evaluarea răspunsului la urgenţă în caz de accident chimic major, cu efecte în afara amplasamentului unui operator economic și de a identifica domeniile care necesită îmbunătăţiri privind capabilităţile de intervenţie şi documentele de răspuns cu caracter operativ şi procedural de la nivelul autorităţilor administraţiei publice centrale, locale şi al forţelor de intervenţie. În speranţa că cetăţenii din zona afectată înțeleg necesitatea desfăşurării acestui exerciţiu și nu vor intra în panică, le mulţumim pentru înţelegere şi colaborare.

LĂSAȚI UN MESAJ