“Fără penali în funcții publice”, inițiativa de revizuire a Constituției care-i provoacă fiori lui Mircia Gutău

0
2971

Încă din februarie a.c. USR Vâlcea a înregistrat la Primăria Râmnicu Vâlcea o cerere prin care solicită aprobarea amplasării în Centrul orașului a unui cort personalizat cu însemnele campaniei “Fără penali în funcții publice”. Primarul Mircia Gutău îi sfidează și în prezent pe tinerii care doresc, perfect legal și democratic, să strângă semnături de la cetățeni în favoarea inițiativei de modificare a Constituției. Edilul-șef își permite în continuare să se comporte abuziv în funcția publică pe care vremelnic o deține.


“De mai bine de două luni încercăm să obținem autorizație pentru aplasarea unui cort, unde să strângem semnături pentru inițiativă. Am solicitat inițial amplasarea cortului în centrul orașului și ulterior și în alte locații din Râmnic, însă primarul ne-a oferit o locație de la marginea orașului, într-o parcare izolată. A stabilit ședințe în care se discutau cererile noastre, dar am primit invitațiile de participare după data respectivelor ședințe. Primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, Gutău Mircia, prin acest mod de tergiversare a cererilor noastre, nu face decât să restricționeze un drept constituțional al cetătenilor și chiar nu îl consider compatibil pentru a lua o astfel de decizie, deoarece domnia sa are condamnări la activ, iar această inițiativă cetățenească l-ar viza în mod direct! Prin comparație, în toate orașele mari ale țării, Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu, Timișoara, Constanța, primăriile au autorizat amplasarea corturilor în zonele centrale, spațiile civice, o dovadă în plus că «bâlciul» este doar în mintea Domnului Primar. Aș dori să cred în nevinovătia clamată de domnul Gutău într-unul din dosarele penale pe care le are, însă atitudinea dumnealui față de această inițiativă cetățenească lasă mult de dorit. Vom strânge semnăturile cu sau fară opoziția primăriei, însă condamn atitudinea afișată, în definitiv, fată de cetățenii care vor să semneze. Domnul Gutău spune că trebuie să respectăm legea, iar legea îi permite lui să decidă unde este mai bine să strângem noi semnături! Noi o respectăm, dar domnul primar deturnează spiritul acestei legi (ba, chiar și litera – n.r.) pentru a o folosi în propriul interes, iar acel interes este ca inițiativa cetătenească, susținută de USR, să eșueze și penalii să fie în continuare aleși în funcții publice”, susține Andrei Gheorghiu, președinte USR Vâlcea.

Mircia Gutău: “Asta e la latitudinea primarului, conform legii…”

Gutău îi trimite pe cei de la USR să își amplaseze cortul “la Ștrand” și doar până se deschide sezonul (la sfârșitul lunii mai, probabil) motivând că nu vrea să transforme Centrul orașului într-un bâlci. Ce nu spune primarul e că a transformat deja zona centrală într-un autentic bâlci prin însăilarea, majoritatea fără noimă și elementar bun gust, de “evenimente” cu care municipalitatea se laudă săptămână de săptămână. “S-a trimis de două ori răspuns (celor de la USR Vâlcea – n.r.), «trebuie să respectați întru totul legea». V-am dat prima variantă în parcarea de la Ștrand, până începe ștrandul (sic!). Nu scrie nicăieri în lege că vreau să puneți în zona centrală, dumneavoastră să vă faceți cort. N-am dat nimănui (aprobare, în centru – n.r.). Asta e la latitudinea primarului, conform legii (haida de – n.r.). Eu apreciez că în zona centrală nu trebui s-o transformăm în bâlci. Corturi pot fi puse… Cum erau și în campanie… În alte părți”, a declarat recent Mircia Gutău, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Primăria Râmnicu Vâlcea.

Primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea consideră că inițiativa cetățenească "Fără Penali în Funcții Publice" este un bâlci! De mai bine de două luni încercăm să obținem autorizație pentru aplasarea unui cort, unde să strângem semnături pentru inițiativă. Am solicitat inițial amplasarea cortului în centrul orașului și ulterior și în alte locații din Râmnic, însă primarul ne-a oferit o locație de la marginea orașului, într-o parcare izolată. A stabilit ședințe în care se discutau cererile noastre dar am primit invitațiile de participare după data respectivelor ședințe. Andrei Gheorghiu președinte USR Vâlcea: "Primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, Gutau Mircia, prin acest mod de tergiversare a cererilor noastre nu face decât să restricționeze un drept constituțional al cetătenilor și chiar nu îl consider compatibil pentru a lua o astfel de decizie, deoarece domnia sa are condamnări la activ, iar această initiativă cetățenească l-ar viza în mod direct! Prin comparație, în toate orașele mari ale țării, Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu, Timișoara, Constanța, primăriile au autorizat amplasarea corturilor în zonele centrale, spațiile civice, o dovadă în plus că “bâlciul” este doar în mintea Domnului Primar. Aș dori să cred în nevinovătia clamată de Domnul Gutău într-unul din dosarele penale pe care le are, insă atitudinea dumnealui față de această inițiativă cetățenească lasă mult de dorit. Vom strânge semnăturile cu sau fară opoziția primăriei, însă condamn atitudinea afișată, în definitiv, fată de cetățenii care vor să semneze. Domnul Gutău spune că trebuie să respectăm legea, iar legea îi permite lui să decidă unde este mai bine să strângem noi semnături! Noi o respectăm, dar domnul primar deturnează spiritul acestei legi pentru a o folosi în propriul lui interes, iar acel interes este ca inițiativa cetătenească, susținută de USR, să eșueze și penalii să fie în continuare aleși în funcții publice!" #FărăPenali

Publicată de USR Vâlcea pe 4 Mai 2018

Astrid Fodor, primar Sibiu: “Am semnat pentru această inițiativă. Societatea noastră trebuie să aibă la bază un sistem sănătos de valori pentru a progresa”

În timp ce primarul Râmnicului îi trimite pe cei de la USR Vâlcea să strângă semnături pentru inițiativa civică “Fără penali în funcții publice” la periferia orașului, într-o parcare goală și sugerează că inițiativa este un bâlci, primarul Sibiului, Astrid Fodor, semnează, susține inițiativa, și evident, oferă spațiu pentru cort în centrul orașului. “Am semnat pentru această inițiativă a USR deoarece promovează o normalitate și pentru că este în perfect acord cu valorile pe care Forumul Democrat al Germanilor din România le susține prin platforma sa cu privire la ținuta morală a celor care ajung în funcții publice. M-am alăturat inițiativei din convingerea că societatea noastră trebuie să aibă la bază un sistem sănătos de valori pentru a progresa, iar ca să reușim acest lucru, trebuie să începem chiar cu cei care conduc administrativ și politic în România. Sper ca pentru această inițiativă să semneze cât mai mulți sibieni, modificarea Constituției în acest sens fiind un pas mic, dar important în însănătoșirea morală a societății noastre”, a precizat Astrid Fodor inclusiv pe propriile pagini de socializare din mediul online.
Una peste alta, atitudinea primarului Mircia Gutău poate fi “citită” și în altă cheie politică. Edilul dublu condamnat pentru fapte de corupție (cu precizarea că în primul caz, dosarul “mită la Primăria Râmnicu Vâlcea”, judecarea se va relua, în baza unei decizii CEDO căreia ÎCCJ i s-a conformat) pare conștient și, totodată, îngrozit de opinia publică locală, în general scandalizată de prestația sa din ultimii ani. Chiar cu riscul de a comite abuz după abuz, Mircia Gutău nu e dispus să le ofere șanse adversarilor politici să-i consulte, legal și democratic, pe cetățeni despre asta.


“Fără penali în funcții publice” este o inițiativă a USR de revizuire a Constituției ce are la ca scop interzicerea accesului cetățenilor condamnați definitiv, în special pentru fapte de corupție, la funcții publice în instituțiile de stat. Demersul are nevoie de 500.000 de semnături pentru a fi considerat pas legal îndeplinit în procedură. Formularul pentru strângere de semnături poate fi descărcat online de la adresa farapenaliinfunctiipublice.ro. În Râmnicu Vâlcea, cetățenii pot semna pentru susținerea inițiativei la sediul USR din Bulevardul Nicolae Bălcescu nr. 23 (peste drum de Sala Sporturilor Traian), de luni până vineri, între orele 18.00 – 20.00.

LĂSAȚI UN MESAJ