Încă o statistică amendează dur nerespectarea programului de guvernare: mai mult de jumătate din ambulanțe ar trebui casate și înlocuite

0
2470

În Vâlcea, 65% dintre cele 45 de ambulanțe sunt mai vechi de 10 ani, iar jumătate depășesc 800.000 de km parcurși. Situația pune în pericol viața pacienților transportați și, nu în ultimul rând, pe cea a angajaților care le utilizează și sunt nevoiți să le exploateze și în condiții de vreme extremă. Statistica la zi a parcului auto destinat situațiilor de urgență îl îngrijorează și pe senatorul PNL Romulus Bulacu, care reamintește PSD-ALDE că s-au angajat, prin programul de guvernare, să înlocuiască treptat autovehiculele uzate și chiar să doteze fiecare comună din țară cu câte o mașină specială.


În contextul în care Serviciile Publice de Ambulanță din toată țara au atras atenția factorilor decidenți, în nenumărate rânduri, că există mari probleme la nivelul parcurilor auto, senatorul PNL Romulus Bulacu a solicitat instituțiilor vâlcene abilitate să-i comunice situația la zi a dotării cu mașini destinate intervențiilor în situații de urgență. Sinteza datelor statistice a relevat zilele trecute că, din 45 de ambulanțe, aproape 65% din efective sunt mai vechi de 10 ani, din care aproape jumătate depășesc 800.000 de km parcurși, numărul maxim recomandat pentru autospeciale. “Cetățenii au dreptul la servicii medicale de calitate, investițiile în sănătate sunt prioritare. Mașinile utilizate pentru situațiile de urgențe medicale sunt învechite și uzate, fapt ce pune în pericol viața pacienților transportați și, nu în ultimul rând, a angajaților. Mai mult de jumătate din ambulanțele utilizate ar trebui casate și înlocuite. Programul dumneavoastră de guvernare prevede, pe lângă înlocuirea treptată a parcului actual, și câte o ambulanță pentru fiecare comună. Avem în acest moment peste 1.000 de ambulanțe la nivel național, 2.859 de comune și 326 de orașe. Pentru a respecta programul de guvernare și promisiunile electorale, ar fi nevoie de cel puțin 4000 de mașini noi. Astfel, doamnă ministru, cu autoritatea de care dispuneți, vă rog să-mi comunicați câte ambulanțe ați achiziționat în total în anul 2017 și pentru ce județe. Câte autospeciale preconizați că vor fi achiziționate până la finalul anului 2018 și pentru ce județe? În câte comune ale țării ați reușit să aplicați prevederea dotării cu ambulanță?”, subliniază parlamentarul vâlcean în interpelarea adresată luni, 23 aprilie, ministrului Sănătății Sorina Pintea.

LĂSAȚI UN MESAJ