Săptămâna trecută, senatorul PNL de Vâlcea Romulus Bulacu a formulat două interpelări în plenul Camerei superioare. Prima este adresată ministrului Energiei, Anton Anton și vizează starea precară a rețelelor de distribuție a curentului electric. A doua a fost pentru Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale cu privire la situația Companiei Națională Poșta Română.
“Puţin peste o treime din preţul trecut pe factura de energie electrică reprezintă într-adevăr costul curentului electric, restul fiind tariful de distribuţie, tariful de transport, costul certificatelor verzi aferent energiei consumate, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, accize,TVA. În ultimii ani, reţeaua de energie electrică se confruntă cu aceleaşi probleme: infrastructura deficitară, lipsită de investiţiile necesare şi afectată de distrugerea elementelor din reţea. Astfel, două treimi din reţele sunt într-un grad avansat de uzură fizică, aproximativ 30% din instalaţii având tehnologie veche de peste 50 de ani. În unele zone, distribuitorii de energie nu au construit la timp noi reţele, astfel încât să poată prelua consumul noilor utilizatori. Drept consecinţă, liniile existente sunt suprasolicitate”, arată parlamentarul vâlcean, situația descisă regăsindu-se și într-o serie de localități vâlcene, cea mai gravă fiind la Vidra (Voineasa), acolo une este afectată buna funcționare a instalațiilor de la pârtiile de schi. Romulus Bulacu i-a solicitat ministrului să precizeze care este cuantumul investiţiilor anuale efectuate de către furnizorii de energie electrică în infrastrucutura de distribuţie, pe fiecare judeţ, care sunt localităţile şi numărul aferent de gospodării care nu beneficiază de curent electric, pe fiecare judeţ și care sunt măsurile pe care le aveţi în vedere pentru a dezvolta şi moderniza infrastructura de distribuţie.
Poșta Română, capitalizată cu 170 de milioane de lei de la stat
“Compania Națională Poșta Română se află într-un declin continuu, de la an la an. În ciuda unei infrastructuri competitive de care a beneficiat, rețea de distribuție și personal calificat, Poșta Română a pierdut teren în fața companiilor private. Sistemul informatic învechit şi plin de erori, sedii degradate, cozi nejustificate şi birocraţia excesivă au alungat clienţii. În luna februarie a fost declanșată procedura de capitalizare a Poștei Române, prin adoptarea Hotărârii privind participarea statului român la majorarea capitalului social al companiei, cu suma de 170.000.000 lei. Având în vedere cele menționate, domnule ministru, cu autoritatea de care dispuneți, vă rog să-mi comunicați, care este planul Ministerului Comunicațiilor, privind reorganizarea și relansarea Companiei Naționale Poșta Română și care sunt principalele obiective pe care le-ați stabilit pe termen scurt și mediu?”, i-a solicitat senatorul Romulus Bulacu și ministrului Comunicațiilor.