Vreme extremă până la sfârșitul săptămânii! Cod Portocaliu și Galben de ninsori, vânt puternic și vreme deosebit de rece

0
5323

Meteorologii eu emis, miercuri, 21 martie, trei avertizari succesive de Cod Portocaliu și Galben pentru vreme deosebit de rece, ninsori abundente, intensificări ale vântului, viscol, vizibilitate scăzută și polei.


Prima avertizare de Cod Portocaliu a intrat în vigoare astăzi, de la ora 14.00 și este valabilă până mâine, la ora 15.00. Vor fi afectate centrul și sud-estul țării, precum și zona Carpaților Meridionali și de Curbură. În prima parte a zilei de joi (22 martie) în sud-vestul și sudul extrem al teritoriului aria ninsorilor se va extinde, iar vântul va fi în intensificare. Valorile termice vor fi cu peste 10 grade mai scăzute decât mediile climatologice ale perioadei în cea mai mare parte a țării. În după-amiaza și seara zilei de miercuri (21 martie) se vor semnala precipitații predominant sub formă de ninsoare cu depunere de strat de zăpadă pe arii mai extinse în centrul și sud-estul țării, precum și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură. A doua avertizare, de Cod Galben – ninsori însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, vreme deosebit de rece, intră în vigoare joi, 22 martie, începând de la ora 15.00 și este valabilă până vineri, 23 martie, ora 20.00. În Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei și zona Carpaților Meridionali și de Curbură ninsorile vor fi în extindere dinspre sud-vest și în intensificare, se va depune strat nou de zăpadă, local consistent, iar temporar vântul va avea intensificări în medie cu 45…55 km/h, astfel că vor fi intervale de timp cu ninsoare viscolită și spulberată. A treia avertizare, de Cod Portocaliu – ninsoare abundentă, strat de zăpadă consistent, temporar viscol și vizibilitate scăzută, intră în vigoare de joi, 22 martie, ora 23.00 și este valabilă până vineri, 23 martie, ora 15.00. În sudul Banatului și al Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei și a Dobrogei ninsorile vor fi abundente, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 km/h și temporar 65…70 km/h, viscolind și local troienind zăpada și determinând diminuarea vizibilității.

Meteorologii arată că vremea se va menține deosebit de rece până la sfârșitul săptămânii, cu precădere în jumătatea de sud-est, unde intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzația de frig.

Și hidrologii au emis avertizări de tip Cod Portocaliu și Cod Galben în special pentru sectorul de Dunăre din aval de SH Porțile de Fier până la vărsarea în Marea Neagră.

Surse: www.meteoromania.ro, www.ingha.ro

LĂSAȚI UN MESAJ