Misterul Dezvoltării și Administrației Publice condus de olteanul Paul Stănescu le-a retezat panglicile multor primari din România. Atenție! Informație cu puternic impact emoțional și pentru preoți!
Un episod recent al “revoluției fiscale” care îi revoltă pe toți primarii serioși din România. Mii de investiții de interes local (drumuri, rețele de apă și canalizare, școli, grădinițe, dispensare etc) rămân și anul acesta fără finanțarea guvernamentală promisă. Poate la anul.
De Sărbători, ca oții!
La începutul lunii decembrie a anului trecut, când tot românul care mai putea își pregătea, ca de obicei, garnițele și-și verifica ritualic proviziile de vin, țuischi ori murături, “revoluția fiscală” marca PSD – ALDE se strecura înainte, pe nesimțite (la propriu) în viața creștinilor contribuabili mioritici. Cu doar câteva zile înainte de ridicolul spectacol al auto-trântirii celui de-al doilea guvern într-un singur an de guvernare marca Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose semna, alături de alți 10 miniștri, Ordonanța de Urgență nr. 90/2017 “privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene” (publicată în Monitorul Oficial nr. 973 din 7 decembrie 2017). Cam de pe atunci i-au apucat, la propriu, frigurile pe majoritatea primarilor, indiferent de partidul din care fac parte, mai ales pe cei care au realizat că au fost mințiți de proprii lideri politici atunci când li s-a spus să aibă răbdare că obiectivele vizate de cererile de finanțare prin PNDL care nu au fost prinse în anexa 2 din 2017 (da, aceea moșmondită de Sevil Shaiddeh până a picat Guvernul Grindeanu) vor fi luate în calcul pentru anexa 3, în 2018. Între noi fie vorba, s-a confirmat, între timp, și faptul că nu sunt bani suficienți pentru acoperirea finanțărilor nici măcar pentru toate proiectele de investiții curpinse în anexa 2. Primarii mai optimiști din fire, ori cei care se trezesc mai târziu pur și simplu, au sperat că Guvernul va lămuri situația după schimbarea premierului. Văzând că a trecut și adoptarea Bugetului și că se apropie și momentul în care va fi adoptat un nou Cod fiscal, au intrat în panică și au început să bombardeze Ministerul Dezvotltării Regionale cu solicitări privind fondurile prin PNDL promise a fi accesabile în 2018, printr-o nouă anexă cu investiții publice. Răspunsul a fost unul cinic: “citiți Art. 38 din OUG 90/2017!”
Țeapă! Nu va exista o Anexă 3 în 2018!
OUG 90/2017, Art. 38. : “(1) Creditele de angajament prevăzute în fişa programului “Etapa a II-a a Programului naţional de dezvoltare locală”, anexă la bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, rămase neutilizate la sfârşitul exerciţiului bugetar al anului 2017 se utilizează pentru încheierea contractelor de finanţare multianuale pentru obiectivele de investiţii incluse în lista aprobată în anul 2017 prin ordin al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene. (2) Începând cu data intrării în vigoare a prezenţei ordonanţe de urgenţă, beneficiarii Programului naţional de dezvoltare locală nu mai transmit solicitări de finanţare pentru alte obiective de investiţii, în condiţiile prevăzute la art. 9 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală, aprobată prin Legea nr. 89/2015, cu modificările şi completările ulterioare. (3) Creditele de angajament rămase neutilizate după încheierea contractelor de finanţare prevăzute la alin. (1) se pot utiliza pentru finanţarea obiectivelor de investiţii pentru care s-au depus solicitări în termenul legal, în anul 2017, care au fost incluse în analiza de specialitate şi nu li s-au alocat fonduri din lipsa creditelor de angajament.”
Pe scurt și pe înțelesul tuturor: Guvernul nu primește în 2018 solicitari de includere la finantare în PNDL pentru obiective noi. Supărați din cauza pericolului în care a fost pus un alt străvechi obicei, cel politico-administrativ al tăiatului panglicilor în cadru festiv, mulți primari vor acum să se răzbune pe sate, cică nu au fost în stare să citească bine programul de guvernare: vor majora sever taxele și impozitele locale!
Sursa foto: gazetanoua.ro
Ordonanța de Urgență nr. 90/2017