Anchetă la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea cu privire la atitudinea unor medici de la UPU față de pacienți și aparținători

2
33279

Consiliul Etic din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vâlcea s-a sesizat din oficiu luni, 12 martie – anunță conducerea instituției medicale – și a demarat o anchetă internă cu privire la acuzele pe care numeroși pacienți le aduc medicului Claudia Maria Niță din cadrul Unității de Primiri Urgențe (UPU).


Din păcate, în ultimele săptămâni, a explodat numărul momentelor în care unii medici de la UPU (dar nu numai) își pierd efectiv cumpătul și îi tratează urât pe pacienți. Cel puțin asta relevă avalanșa de reclamații făcute publice prin intermediul rețelelor de socializare de vâlceni exasperați că nu sunt luați în serios de conducerea SJU. Cu o săptămână în urmă a “comis-o”, din nou, medicul Anca Gordin (panicată probabil de amploarea revoltei pe care ea însăși a creat-o, distinsa a încercat inclusiv să ne intimideze în încercarea noastră de a verifica dacă sunt mai multe nemulțumiri la adresa dumneaei). La sfârșitul săptămânii trecute a venit rândul doctoriței Claudia Maria Niță, tot de la UPU, să fie ținta multiplelor acuze, una dintre ele, expusă pe larg de o vâlceancă (inclusiv cu două bizare fișe medicale atașate), viralizându-se rapid. În ce o privește, sunt ani buni de când diferiți pacienți se plâng de comportamentul lipsit de profesionalism medicului amintit, unul dintre ei fiind chiar un fost sportiv, Adi Albinaru, care a avut șansa, acum aproape doi ani, de a ajunge rapid la un spital din București după o accidentare. Potrivit spuselor sale de atunci, relatate și în presa locală, Claudia Niță i-ar fi spus la UPU “să se ridice de pe targă că nu are nimic”, ulterior constatându-se că suferise o leziune la coloana vertebrală ce a necesitat o intervenție chirurgicală (vertebrele C3, C4, C5). Marți, 13 martie, conducerea SJU, a anunțat, răspunzând inclusiv unor postări de pe rețelele de socializare, că a demarat o cercetare oficială a situației. “Pe aceasta cale doresc sa vă informăm că, în data de 12 martie 2018, ne-am sesizat din oficiu și am întreprins demersuri pentru a cerceta aspectele semnalate de către dumnevoastră. Totodată, vă comunicăm și că sesizarea dumneavoastră, transmisa oficial pe site-ul Consiliului Etic, a fost înregistrată în data de 13 martie 2018”. Chiar dacă ușor întârziată, decizia conducerii SJU e cu atât mai oportună cu cât atitudinea unor cadre medicale atrage tot mai multă indignare în comunitatea locală, indignare general care tinde să se extindă nedrept și asupra activității celorlalți medici și asistente și pune în lumină nefavorabilă instituția în sine. Sperăm ca analiza situațiilor reclamate să nu fie făcută superficial, așa cum se tem deja sute de pacienți sau aparținători, cu atât mai mult cu cât o serie de medici ai aceleiași instituții sunt acuzați, tot acum, chiar de malpraxis. Vom reveni cu amănunte.

Sursa foto: gazetavalceana.ro

2 COMENTARII

 1. Dacă profesionalismul unor medici din spitatelele vâlcene lasă de dortit, este un lucru grav! Pe de altă parte, este posibil ca cei de la UPU să fie excedați de avalanșa de pacienți, mulți dintre ei nefiind cazuri de urgență. Și nu neg nicio clipă că acele cazuri nu ar fi fost urgențe. Vă voi da un exemplu personal, un fragment dintr-o viitoare carte de proză:
  „Ce am văzut la acea secție de neurochirurgie din Cluj Napoca m-a îngrozit! Se operează pe bandă rulantă rupturi de coloană vertebrală și tumori cerebrale la pacienți veniți din toată țara (operațiile pentru hernie de disc, discopatie și ce am avut eu sunt unele banale pentru chirurgii de acolo). În salonul în care am fost eu și care era împărțit în două, având în total 12 paturi, nu am văzut decât un singur chirurg în afară de cel care m-a operat pe mine. Acesta din urmă (se-nțelege – nu-i pot da numele fiindcă nu am acordul său, pe care, de altfel, nici nu i l-am cerut) a avut în sâmbăta următoare operației mele cinci intervenții chirurgicale, iar duminică – alte patru! Luni, evident, a luat-o de la capăt! Programul lui zilnic de lucru este în mod obișnuit 7-22! Practic, acest om nu are viață socială! Echipa domniei sale, formată din anestezist și alte 3-4 cadre medicale are, evident, același ritm de lucru ca și el. Ei bine, știți care este salariul acestui medic chirurg? 3 600 de lei pe lună! Comparați munca și salariul lui cu cele ale aleșilor neamului, ale magistraților și ale unor angajați la stat (BNR, agenții guvernamentale, companii naționale etc.) unde unele salarii ajung și la 15 000 de euro pe lună, adică – 69 000 de lei (RON), adică – 690 000 000 de lei vechi!
  Cum să nu te întrebi: ce fel de țară suntem? Sau, mai exact – ce fel de popor suntem? Căci Țara este spațiul geografic în care ne-a fost dat să ne naștem și să trăim (e drept, unii refuză să mai trăiască în el, din motive pe care nu este cazul să le dezvoltăm aici), unul minunat și la care mulți străini râvnesc, același spațiu care ne suportă nemeritat de cele mai multe ori (vă reamintesc zicala: Frumoasă țară, păcat că e locuită!) și de care, tot de multe ori, ne batem joc de el, trădându-l, căci trădare de țară este să-ți dai străinilor pe-o nimica toată bogățiile solului și ale subsolului doar pentru ca tu, aflat vremelnic într-o funcție înaltă în stat, să-ți umpli buzunarele, să te îmbogățești peste măsură și total nemeritat. Răspunsul la ultima întrebare eu cred că este acela că suntem un popor cu foarte multe defecte de caracter, aș zice chiar congenitale, unele dintre ele latente și care, în condițiile libertății prost înțelese – ca fiind dreptul fiecăruia de a face ce vrea și nu ca fiind dreptul fiecăruia de a nu face ce nu vrea – își arată, iată, vedem asăzi – roadele nefaste, așa cum am mai spus-o! Marea noastră problemă este însă că nu ne place să ne recunoaștem aceste defecte de caracter, pentru ca mai apoi să încercăm a ni le corecta, ele, aceste defecte, având soarta gunoiului vârât sub preș. Mai mult, cei care au curajul să le releve sunt catalogați drept trădători de neam și țară! Atenție: vorbesc din propria-mi experiență!”.

 2. Noi suntem de vina pentru ca tacem si le mai dam si salarii fantastice.
  Acum 3 ani, aceasta Nita a refuzat sa schimbe branula fiului meu, fiind infundata, spunandu-mi sa ma duc la medicul care i-a pus-o cu o seara in urma, tot la UPU.
  Intr-un final am facut rost de numarul de telefon al unui asistent medical, culmea, tot de la UPU, care a venit acasa si a schimbat branula, pe bani, binenteles. Nu am avut de ales pentru ca era Duminica seara, toate clinicile private fiind inchise.
  Niste nenorociti ordinari, dar totusi nu trebuie sa generalizam, probabili exista si medici onesti.

LĂSAȚI UN MESAJ