Avalanșă surprinsă din telegondola SRT în Munții Latoriței

0
3233

Meteorologii avertizează că riscul de inundaţii şi avalanşe continuă din cauza încălzirii bruște a vremii! Temperaturile scad moderat spre sfârșitul săptămânii în curs.


Temperaturile care au crescut brusc zilele acestea, depăşind pe alocuri cu 30 de grade temperaturile din urmă cu mai puţin de o săptămînă, au făcut ca stratul de zăpadă de la suprafaţă să înceapă să se topească, existând riscul ca avalanşele să se declanşeze spontan, la altitudini de peste 1.800 de metri sau chiar ceva mai jos, precizează Administraţia Naţională de Meteorologie, care a și emis un avertisment de avalanşă, la munte. Potrivit meteorologilor, vremea se răceşte în a doua parte a săptămânii. “Vom asista la o răcire a vremii, nu ştim cât de intensă va fi. Însă cert e că avem parte de o săptămână ploioasă şi caldă. Noaptea e atât de cald precum ar trebui să fie ziua”, au completat aceştia. În ceea ce priveşte temperaturile minime, acestea se situează între zero şi 10 grade Celsius. În a doua parte a săptămânii, ele vor fi mai scăzute, în special în depresiuni. Totuşi, temperaturile ridicate din această perioadă, când s-au înregistrat chiar şi 20 de grade Celsius în Capitală, au mai existat.

Supraveghere atentă la Ski Resort Transalpina, pericol scăzut pentru schiori

Sâmbătă, 11 martie, chiar s-a produs o avalanșă (autodeclanșată, fără schiori sau snowboarderi în afara pistelor, în zona tronsonului  de telegondolă a SRT) pe versantul nordic al munțiilor Latoritei (zona Coasta Benghii, la altitudine de aproximativ 1.900 m) tip placă de vânt, zăpadă „uscată”, lățime coroană de aproximativ 90 m, lungime curgere de aproximativ 200 m, înălțime la front desprindere de 0,50 m. “Abordați cu atenție întotdeauna orice zonă cu potențial de avalanșă! Dacă riscul este considerabil, evitați sectorul respectiv sau, dacă nu aveti rută alternativă în siguranță, chiar puteți amâna parcurgerea traseului pentru o altă perioadă”, avertizează Denisa Pirnea, voluntar Salvamont Vâlcea.

Foto: Denisa Pirnea

LĂSAȚI UN MESAJ