Inginer auto de profesie, dar și o puternică voce a opiniei publice din Râmnicu Vâlcea, Bogdan Țigaret se alătură contestatarilor scandalizați de hotărârea primarului Mircia Gutău de a desființa două licee tehnologice de tradiție și cu importante baze materiale didactice.
“Aceste poze sunt făcute într-un laborator din cadrul Liceului Tehnologic Henri Coandă din Râmnicu Vâlcea. Pentru cei care vor spune că tehnologia a avansat și că nu mai este valabil ce se învață în acest laborator vreau să vă spun că principiile de funcționare sunt aceleași și doar în cadrul unor astfel de laboratoare se poate învăța meseria de mecanic auto. Voi posta poze și din alte laboratoare. Susțin continuarea orelor în cadrul Liceului Tehnologic «Henri Coanda» din Râmnicu Vâlcea, cu atât mai mult cu cât este o cerere foarte mare de mecanici și tinichigii auto pe piața locală a muncii, în prezent!”, susține Bogdan Țigaret, ilustrându-și spusele cu un set elecvent de fotografii pe propriul cont de Facebook.
Desființarea “Henri Coandă”, pentru a abate atenția de la scandalul schimbului imobiliar “Liceul Oltchim – Universitatea din Pitești”
Mai mulţi părinţi au solicitat, miercuri 31 ianuarie, în faţa sediului Ministerului Educaţiei, oprirea desfiinţării Liceului Tehnologic “Henri Coandă” de la Râmnicu Vâlcea, desi initial, municipalitatea condusă de Mircia Gutău anunțase că doar Liceul Tehnologic Oltchim va fi desființat pentru a facilita administrației locale un schimb imobiliar pe raza localității cu Universiatea din Pitești. Părinţii elevilor de la “Henri Conadă” sunt convinși că decizia de desfiinţare nu s-a făcut pe baza unei analize corecte. “Nu este o comasare a şcolii, ci o dizolvare. Fiecare şcoală trebuie să îşi găsească o altă şcoală, fiecare profesor trebuie să îşi caute alte şcoli unde să predea. Deci, nu e o comasare, pentru că dacă era asa găseam înţelegere. Consiliile locale au acum oportunitatea să desfiinţeze şcoli pentru că aşa doresc dumnealor. Vorbim despre implicarea politicului 100%. Nu au avut acces la nicio notă de fundamentare de la Inspectoratul Şcolar, nu s-a dorit dialog, li s-a închis uşa în nas. Noi vorbim de un liceu care are şi ciclu gimnazial. Dacă la liceu te duci şi urmezi liceul pe care ţi-l doreşti, nu depinzi de circumscripţia şcolară, la gimnaziu, este o problemă, copiii nu vor mai fi în proximitatea şcolii. Am discutat cu reprezentanţii ministerului, ştiam că nu au un atribut legal puternic, adică să poată contesta o hotărâre de consiliu local. Vom merge şi pe linie politică, până la Senat şi încercăm şi la Guvern, facem tot ce se poate. Este clar că se poate anula doar printr-o decizie politică” a declarat, pentru MEDIAFAX, Iulian Cristache, preşedintele federaţiei asociaţiilor de părinţi. Paradoxal, primarul Mircia Gutău invocă tocmai dezvoltarea învățământului dual ca unul dintre principalele argumente pentru “reorganizarea” spațiilor destinate învățământului din Râmnicu Vâlcea. Decizia și determinarea sa însă au scandalizat opinia publică, cele mai recente proteste din partea părinților având loc, zilele trecute, la Liceul de Artă, cel de la care elevii și profesorii ar trebui să se mute la… “Henri Coandă”.