Ianuarie 2018: 33 de școli din Vâlcea încă au grupurile sanitare în curte

0
2679

Senin și rece, ministrul Liviu Marian Pop promite rezolvarea problemei celor 2.418 de cazuri înregistrate la nivel național în “maxim trei ani”, adică fix până înaintea alegerilor la termen. Preocupat nevoie mare, demnitarul din guvernul PSD-ALDE nu spune și ce a întreprins în acest sens într-un an întreg 2017. Aici, la Râmnicu Vâlcea, suntem curioși și ce poziție adoptă Ministerul Educației Naționale în privința desființărilor de unități de învățământ, cam 1.000 la nivel național, un caz scandalos fiind și decizia administrației locale conduse de Mircia Gutău de a desființa două licee cu tradiție și baze materiale importante pentru a folosi clădirile și terenurile aferente pentru schimburi imobiliare.


Pe propria pagină de socializare, ministrul Educației Naționale Liviu Marian Pop își luxează (sic) involuntar dar senin imaginea publică încă o dată. Încercând, probabil, să dea măcar un mic impuls de încredere românilor în Guvernarea PSD-ALDE după un an 2017 dezastruos, demnitarul promite realizări caraghioase. Cum că actualul Executiv va reuși în “cel mult trei ani” să mute în interiorul clădirilor destinate învățământului cele 2.418 grupuri sanitare care există și în mileniul trei în curțile școlilor din România. “La 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, avem 2.418 unități școlare cu grupurile sanitare în exterior. Prin programul de guvernare PSD-ALDE, în cel mult 3 ani, autoritățile locale, județene și centrale vor face ca toate unitățile școlare din România să aibă condiții decente pentru educația elevilor și preșcolarilor. #indraznestesacrezi în Ministerul Educației Naționale”, scria pe pagina fostului sindicalist miercuri, 24 ianuarie, zi de iarnă, de Sărbătoare Națională, dar și de post. Șmecherul politician nu arată și cum va fi rezolvată această problemă rușinoasă concret, în condițiile în care bugetele locale au fost pur și simplu decapitalizate de măsurile adoptate de coaliția aflată la guvernare în 2017 (legi care au permis mărirea salariilor în administrația locală fără discernământ sau care au condus la pierderea unor fonduri substanțiale de către primării), iar banii pentru învățământ abia au ajuns de salarii.

Conform statisticii prezentate de ministru, Oltenia nu ar sta cel mai prost într-un clasament al regiunilor țării dacă nu i-ar strica scorul Mehedințiul, cu 118 școli cu private în curți. Aceeași sursă arată că în Vâlcea există doar 33 astfel de cazuri. Unii dintre conducătorii de școli din mediul rural și periurban consultați de noi despre această situație consideră că, per ansamblu, cifrele prezentate de Liviu Marian Pop demonstrează fix incapacitatea guvernanților, indiferent de ce culoare politică au îmbrăcat de-a lungul ultimilor zece ani împliniți de la aderarea la Uniunea Europeană, de a remedia o problemă națională mult prea puțin costisitoare în comparație cu alte domenii de investiții. Și asta în condițiile în care mii de școli s-au închis, din lipsa elevilor, ori din alte cauze. Alții, mai puțini, se tem că “informația” indică “înaintea startului” alocărilor de fonduri în această direcție o posibilă nouă sursă de finanțare a afacerilor clientelei de partid. Vom trăi și vom vedea de va fi așa ori ba, dacă tot a scăpat ministrul… porumbelul.

LĂSAȚI UN MESAJ