Boişoara-Vâlcea: fost şi actual primar trimişi în judecată de procurorii DNA pentru retrocedarea abuzivă a unei păduri

0
2510
Comisia de fond funciar condusă de cei doi ar fi retrocedat ilegal o suprafaţă de 2.032,8 hectare, prejudiciul estimat de anchetatori fiind de 11.509.696 euro
 
Marți, 25 iulie, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul teritorial Pitești i-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe un fost primar al comunei vâlcene Boişoara, dar şi pe actualul, alături de alţi patru membri ai Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Petre Popescu, la data faptei primar al comunei Boișoara și președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, Mihai Săndulache, actual primar, la data faptei vicepreședinte al comisiei, Spiridon Piloiu, la data faptei secretar al comisiei, Mihail Doru Popescu, Doina Mihai și Mircea Oprica, la data faptelor membri ai comisiei, sunt acuzaţi de acnhetatorii anticorupţie de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave. De asemenea, în judecată a fost trimis şi Gheorghe Popescu, la data faptei președinte al unei obști, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.
 
“În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2006, inculpatul Popescu Petre, în calitate de președinte al Comisiei pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor de pe raza comunei Boișoara, județul Vâlcea, împreună cu ceilalți membri ai comisiei, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a încălcat dispozițiile legale imperative ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de proprietate privată pentru terenuri forestiere.
Concret, comisia respectivă, în ședința comisiei din data de 27.06.2006, a stabilit în mod nelegal și abuziv, dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 2.032,8 ha teren cu vegetație forestieră pentru obștea condusă de inculpatul Popescu Gheorghe, fără ca aceasta să formuleze cerere de reconstituire a dreptului de proprietate și fără a dovedi că a avut în proprietate suprafețe de teren forestier.
Ulterior, pe baza amplasamentului silvic realizat de inculpatul Popescu Mihail Doru, membrii Comisiei au semnat procesul verbal de punere în posesie, pentru suprafața de 1.328,2 hectare, aceste demersuri conducând, în final, la emiterea titlului de proprietate pentru suprafața respectivă.
În realitate, a fost retrocedată o suprafață totală de 2.125,1 hectare cu vegetație forestieră, ce cuprindea terenuri care, anterior, au fost restituite, în baza legilor fondului funciar altor proprietari (persoane fizice și juridice, iar o suprafață de 249,50 ha constituia fond forestier național al statului).
Aceste demersuri au determinat producerea unui prejudiciu în cuantum total de 36.535.228,75 lei (echivalent 11.509.696 euro), reprezentând paguba adusă atât Statului Român, cât și unor persoane fizice și juridice, corelativ cu realizarea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru obștea beneficiară a terenului.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Anterior, inculpatul Popescu Petre a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție într-o altă cauză, vezi comunicatul nr. 233/VIII/3 din 12 aprilie 2011.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul remis presei de DNA.
În februarie 2015, Petre Popescu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare cu suspendare, alături de proprietarul societăţii Electrovâlcea, Ovidiu Eugen Ciogescu (doi ani). Tot procurorii DNA – ST Piteşti au formulat acuzaţiile împotriva celor doi, contra unor licitaţii câştigate cu dedicaţie de societatea amintită în valoare de 1,29 milioane de euro, alesul fiind recompensat de afacerist cu construirea unei vile evaluate la circa 392.000 lei (3,92 miliarde de lei vechi).
Foto: Saptamana.net

LĂSAȚI UN MESAJ