Bătaie de joc. La Căzăneşti, strămutaţii din Ocnele Mari rămân cu proprietăţile… în aer

0
2880
 Ion Purcaru, directorul Conversmin SA, societatea statului român care se ocupă de închiderea zonelor miniere în care exploatarea a fost epuizată şi despăgubirea cetăţenilor ale căror proprietăţi au fost afectate de extracţii, susţine că întreaga responsabilitate privind despăgubirea sinistraţilor strămutaţi de la Ocnele Mari la Căzăneşti – Râmnicu Vâlcea până în perioada 2011-2013 revine SNS Salrom prin exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea.
 
Prezent la întâlnirea organizată săptămâna trecută de Instituţia Prefectului – Judeţul Vâlcea pentru discutarea punctuală a acestei probleme, reprezentatul Conversmin a mai spus că procedura de eliberare  a actelor de proprietate pentru strămutaţi a fost blocată de un proces dintre Curtea de Conturi şi Ministerul Economiei, reprezentant tot al Statului român în acţionariatul SNS Salrom cu 51%. Curtea de Conturi s-ar fi prevalat de un principiu european acceptat de România, cel potrivit căruia “poluatorul plăteşte”, a mai arătat Purcaru, numai că el nu a reuşit să lămurească de ce tot statul, care deţine ambele societăţi şi care a înfiinţat-o special pe cea pe care o conduce şi pentru despăgubiri… nu plăteşte.
Acestea fiind datele problemei în continuare, strămutaţii vor mai sta cu casele primite neintabulate şi cu ele ridicate (tot de Statul român) pe proprietăţile oricui altcuiva decât ale celor afectaţi de prăbuşirile cavernei cu saramură de la Ocnele Mari. Din această cauză, ei nu pot încheia nici contracte serioase pentru utilităţi de ani de zile.
Prefectul Florian Marin a promis o nouă întâlnire pe aceeaşi temă la mijlocul lunii august a.c.
Dan MUNTEANU

LĂSAȚI UN MESAJ