Activele Oltchim, vizate de specialiști implicaţi în Saber Guardian 2017

0
4733
O delegaţie militară mixtă româno – americană discută la Prefectura Argeş cu autorităţile locale, acţiunea fiind prevăzută în cadrul exercițiului multinațional Saber Guardian 2017
 
Luni, 17 iulie, la sediul Instituției Prefectului – Județul Argeș va fi primită o delegație militară mixtă româno – americană, formată din specialiști în Afaceri Civile SUA (US Civil Affairs) și specialiști în cooperare civili – militari (CIMIC) de la Batalionul 1 CIMIC al Statului Major al Forțelor Terestre. “Activitatea a fost prevăzută a se desfășura în cadrul exercițiului multinațional Saber Guardian 2017 (SG17). Vizita delegației are caracter de informare – documentare și are ca scop promovarea parteneriatului strategic româno – american”, informează instituţia argeşeană prin intermediul unui comunicat remis presei. Presa locală şi naţională speculează pe marginea posibilităţii ca Arpechim să devină viitoarea rafinărie strategică a trupelor NATO în România. Rafinăria Arpechim aparţine Oltchim SA, societate în insolvenţă pe care statul român şi administratorii judiciari încearcă să o privatizeze pe active şi pentru care au fost depuse nouă oferte.
 
Cunoașterea contextului socio – economic local, obiectivul oficial al întâlnirii
 
“La întâlnire vor participa domnul Emilian Dragnea, prefectul județului Argeș, domnul Constantin Dan Manu, președintele Consiliului Județean Argeș, domnul Cornel Ionică, primarul Municipiului Pitești, comandantul Garnizoanei Pitești si alți reprezentanți ai autorităților locale. Vor fi abordate aspecte referitoare la modul de organizare și funcționare al instituțiilor locale, cunoașterea contextului socio – economic din județul Argeș și vor fi purtate discuții tematice privind activitățile specifice ale instituțiilor participante. Exercițiul multinațional Saber Guardian 2017 (SG17) este planificat de Comandamentul Forțelor Armate ale SUA din Europa (USEUCOM) și condus de Forțele Armate ale SUA din Europa (USAREUR). Exercițiul se desfășoară în perioada 08 – 22 iulie, fiind organizat anual începând din 2013 până în prezent, prin rotație, pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei”, se mai arată în comunicatul de presă citat.
 
Unii americani susţin Chimcomplex în cumpărarea Oltchim, alţii au oferte separate
 
Oficial, opt oferte au fost depuse până joi, 6 iulie, ora 18.00, termenul limită pentru depunerea de oferte angajante. Deşi a manifestat mult timp interes pentru participarea la privatizarea combinatului chimic vâlcean aflat în insolvenţă, acţionarul minoritar (32,2%) germano-polonez PCC nu a depus, până la urmă, nicio ofertă în nume propriu. Cele opt oferte depuse până la termenul limită au fost angajate de Chimcomplex Borzești (controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza), IPP, Louisiana Chemical (SUA), GFR Group (Gruia Stoica, care a făcut o ofertă pentru vagoanele deținute de Oltchim), Aiotech, Dynamic SG Galați (care a mai cumpărat active de la Oltchim în 2013) și BNS Group. Unele oferte sunt pentru mai multe pachete de active, în timp ce altele sunt pentru active separate, au precizat sursele. Chimcomplex susține, printr-un comunicat remis presei joi, 6 iulie, că este susţinut de gigant american Tricon Energy, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde de dolari, ca partener comercial, cinci bănci europene coordinate de ING și două fonduri de investiții din Londra și Dubai.
 
Oferta fondului White Tiger ar fi fost depusă după termenul limită
 
Vineri, 7 iulie a.c., Oltchim SA a transmis Bursei de Valori București (BVB) un un anunț în care a precizat că, de fapt, nouă investitori au depus oferte pentru activele combinatului, fără a da alte detalii. A noua ofertă pentru cumpărarea de active ale combinatului vâlcean, aflat în insolvență, ar fi fost depusă de către fondul de investiții White Tiger, cu capitaluri americane și britanice, după termenul limită care a fost joi, 6 iulie, ora 18.00. Potrivit unor surse apropiate procesului de privatizare, preluate de news.ro, deși a fost depusă după termenul limită și ar putea fi descalificată din această cauză, oferta ar putea fi acceptată în cazul în care este considerată suficient de atractivă.
White Tiger este o firmă de investiții fondată în 2001, cu birouri la New York, Londra, San Marino și Hong Kong, dar care deține mai multe subsidiare în Marea Britanie, SUA și în alte țări, potrivit informațiilor publicate pe pagina de internet a companiei.
 Oltchim a intrat în procedură de insolvență la 30 ianuarie 2013, iar consorțiul format din Rominsolv SPRL și BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar. În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe bucăți, prin nouă pachete de active. În primul trimestru al acestui an, compania a raportat un profit net de 1,68 milioane euro, în creștere cu 76% față de perioada similară a anului trecut, și o cifră de afaceri de 49,06 milioane euro, mai mare cu 30% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut. Ultimul an în care Oltchim a înregistrat profit din activitatea curentă a fost 2006.
Adrian PANĂ

LĂSAȚI UN MESAJ