Duminică, 16 iulie, prima zi de instruire din cadrul SG 17 în Vâlcea

0
5569
Mass-media, fie că vorbim de cea locală, regională, ori naţională, a trebuit să facă şi treaba autorităţilor locale vâlcene (cu excepţia conducerii Primăriei Mihăeşti) în privinţa informării şi liniştirii populaţiei ca etapă de asigurare a bunei defăşurări din toate punctele de vedere pentru exerciţiul militar Saber Guardian 2017. O componentă a acestui antrenament multinaţional coordonat de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa are loc în judeţul Vâlcea, unde sunt staţionaţi 2.500 de militari din şase ţări membre NATO. Duminică (16 iulie), aceştia simulează, pe timp de noapte, traversarea unui curs de apă (râul Olt).
 “Secvența de instruire WET GAP CROSSING din raionul Râureni, județul Vâlcea, din cadrul exercițiului multinațional SABER GUARDIAN-17, a intrat în linie dreaptă. Militarii geniști ai Batalioanelor 136 Geniu din Alba Iulia și 52 Geniu din Satu Mare ale Brigăzii 10 Geniu din Brăila, sprijiniți de geniștii Centrului de Instruire pentru geniu, EOD și Apărare CBRN din Râmnicu Vâlcea,execută ultimele antrenamente întrunite cu militarii geniști americani, olandezi și germani pentru amenajarea zonei de trecere peste râul Olt”, arată compartimentul de informare al Forţelor Terestre Române pe propria pagină de comunicare online, dumincă după amiază.
 
Cel mai mare exercițiu desfășurat în regiunea țării noastre
 
La Saber Guardian 2017 vor participa 25.000 de militari, din 22 de țări aliate și partenere. Exercițiul, condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), se desfășoră în perioada 11-20 iulie, pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei.
SG17 a început cu activităţi de relaţionare ale militarilor români și americani cu autorităţile şi comunităţile locale, în perioada 11-14 iulie, în garnizoane aflate pe itinerariile de deplasare către poligoanele și raioanele de dislocare. Ei fac parte din Regimentul 2 Cavalerie din Statele Unite ale Americii și din Brigăzile Multinațională Sud-Est din Craiova şi 2 Vânători de Munte din Brașov.
Pe teritoriul României, Saber Guardian 2017 se desfășoară în peste 20 de poligoane și raioane de dislocare, inclusiv Marea Neagră. Duminică, 16 iulie, se desfăşoară componenta Trecere peste un curs de apă pe timpul nopții în raionul (denumire tehnică militară) Râureni, județul Vâlcea.
În total, în regiunea Mării Negre se vor desfăşura, în acest an, 18 exerciţii internaţionale, la care vor participa aproximativ 40.000 de militari, SG17 fiind cel mai mare şi mai complex dintre acestea. Împreună, aceste exerciţii urmăresc să demonstreze capabilităţile întrunite şi multinaţionale superioare ale SUA, aliaţilor şi partenerilor şi evidenţiază coeziunea, unitatea şi solidaritatea acestora în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni. Totodată, scoate în evidenţă şi nevoile imediate de dotare ale partenerilor est-europeni, în acest domeniu România, în ciuda posibilităţilor financiare limitate, derulând un program amănunţit de modernizare a armatei la standarde NATO, conform condiţiilor asumate în cadrul alianţei.
Dan MUNTEANU
 
Foto: Mihai-Ilie Rusu, Florentin Duman și 7th Army Training Command

LĂSAȚI UN MESAJ