Evenimentul cultural al anului: impresionant tezaur artistic donat Muzeului de Artă din Râmnicu Vâlcea

0
3657

Joi a fost vernisată expoziţia colecţiei “Sanda şi Paul Dumitrescu”, ce conţine 55 de picturi semnate de nume precum Grigorescu, Tonitza sau Pallady, precum şi cinci piese de mobilier stil, toate evaluate la peste 2 milioane de euro.


Sâmbătă, 10 iunie, în cadru festiv la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea, familia Sanda şi Paul Dumitrescu a fost prezentă la predarea oficială către instituţia de cultură vâlceană a impresionantului tezaur artistic. În vârstă de 80 de ani, Paul Dumitrescu nu a uitat că are rădăcini vâlcene (comuna Vlădeşti) şi a ales să dea o şansă muzeului de aici să intre pe orbita naţională a galeriilor în care pot fi admirate opere de artă de valoare inestimabilă din toate punctele de vedere posibile. Colecţia cuprinde 55 de tablouri semnate de cam tot ce a avut mai bun România în domeniu, în trecutul apropiat şi chiar în perioada contemporană, nume precum Grigorescu, Tonitza, Pallady, Petraşcu, Ciucurencu, Ressu, Steriadi spunând totul în acest sens. De asemenea, în donaţie au fost incluse şi cinci piese de mobilier stil. Valoarea totală de piaţă estimată a colecţiei donate se ridică la peste două milioane de euro, ei fiindu-i destinate la Muzeul de Artă două încăperi speciale în care expoziţia să poată fi admirată permanent, începând de joi, 15 iunie, zi în care a avut loc şi vernisajul ei.

Prof. dr. Claudiu Tulugea, directorul Muzeului Judeţean “Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea, a păstrat discreţia asupra succesului înregistrat de instituţia pe care o conduce până în ultima clipă. El ne-a explicat că s-au făcut eforturi serioase pentru a convinge proprietarii să aleagă Vâlcea ca destinaţie pentru colecţie, reuşind acest lucru în defavoarea altor trei instituţii prestigioase la nivel naţional, inclusiv Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti. “Probabil că este cea mai mare şi mai valoroasă donaţie primită de Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea din ultima vreme. Negocierile cu familia Paul şi Sanda Dumitrescu au durat aproape cinci ani. Nu a fost uşor să-l convingem pe domnul Dumitrescu să facă donaţia pentru Râmnic, dar am avut un avantaj. Domnul Paul Dumitrescu este vâlcean la origini, are rude aici care ne-au susţinut în acest demers. Putem spune acum că Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea, care deţine acum un număr de aproape 3.000 de exponate, a intrat în rândul marilor muzee  de artă de la nivel naţional. Am luat toate măsurile necesare, de la asigurarea condiţiilor tehnice propice conservării şi până la cele mai mici detalii de securitate şi am respectat întocmai dorinţa donatorului în ce priveşte unele detalii de expunere”, ne-a declarat Claudiu Tulugea.

LĂSAȚI UN MESAJ