Energia de a călători prin Europa – o nouă mobilitate în cadrul proiectului Erasmus + a elevilor Colegiului Energetic

0
1919
În perioada 2016-2018, Colegiul Energetic, Râmnicu Vâlcea desfășoară un Parteneriat strategic în domeniul școlar – KA2, prin proiectul ”Present pour le Futur: proteger un espace naturel dans nos regions touristiques”/ „Prezent” pentru viitor: protejarea unui spațiu natural în regiunile noastre turistice, număr de  referință: 2016-1FR01-KA219-024036_3.
 
La începutul lunii iunie, elevi și profesori ai Colegiului au participat la a doua mobilitate din cadrul proiectului în Polonia la Częstochowa, un oraș extraodinar de  primitor  din Silezia, sud-vestul Poloniei. Aici se află un sanctuar al Fecioarei Maria, mănastirea Jasna Góra,  loc de pelerinaj în datorită faptului că adăpostește o icoană cunoscută sub numele Madona Neagră de la Częstochowa. Papa Ioan Paul al II-lea, originar din Polonia, a vizitat de mai multe ori acest sanctuar în timpul pontificatului său. În mai 2006 și papa Benedict al XVI-lea a efectuat o vizită aici.
Cum scopul principal al proiectului dezvoltarea abilitaților, a cunoștințelor și a atitudinilor pozitive față de mediul ambiant prin amenajarea unor zone turistice din regiunile în care se află școlile partenere și conlucrarea  în grupuri multinaţionale în vederea  realizării produselor finale, elevii și profesorii din cele cinci țări partenere (Franța – coordonator, Polonia, Germania, România și Turcia) au desfășurat activități multiple și interesante care au vizat analiza biodiversității, factorii care determină schimbările la nivelul faunei și florei precum și modalități de a valorifica în scop turistic potențialul zonei.
Vizita la rezervația de bizoni din  Pszczyna a prilejuit elevilor participarea  la o lecție despre evoluția bizonilor, modul în care aceștia au fost salvați de la dispariție, modul în care se alimentează, precum și faptul că în rezervație trăiesc alături de alte specii precum mufloni, vulpi, căprioare etc.  A urmat apoi o lecție de apicultură și despre modul în care e necesară protecția acestor insecte, o posibilă dispariție a lor ducând la dezechilibre grave ale ecosistemului. LaJura, elevii au avut putut observa eforturile gazdelor de a acorda o atenție deosebită protejării biodiversității. Delegația Erasmus + a fost primită de viceprimarul orașului Olsztyn. Au fost vizitate rezervațiile naturale și ecologice  Góry Towarnie, Sokole Góry, ghid fiind un renumit speolog polonez.
Ca de fiecare dată, aceste mobilități dezvălui elevilor și profesorilor realități turistice, economice sociale și culturale, specifice tării gazdă și oferă prilej de reflecție cu privire la modul în care diversele strategii implementate în spațiul european pot fi adaptate zonei noastre geografice.
La întoarcerea din Polonia Echipa de proiecte Erasmus +, coordonată de doamnele profesor Mariana Marica, Ana-Maria Udrescu și Carmen Diaconescu au desfășurat o activitate de ecologizare pe Dealul Capela, zonă al cărei potențial turistic ne propunem să îl valorificăm în timpul proiectului alături de partenerii noști și cu sprijinul nemijlocit al Direcției Silvice Vâlcea ți al Primăriei Râmnicului.
Coordonator proiect, Prof. dr. Ana-Maria Udrescu

LĂSAȚI UN MESAJ