Baschet pentru toți. Regulament – terenul și timpul de joc

0
84

Suprafața de joc are dimensiuni de 28 de metri lungime (28,65 metri în cazul NBA) şi 15 metri lăţime, măsurate de la marginea interioară a liniilor ce delimitează terenul.

Linia de centru va fi trasată paralel cu liniile de fund, de la punctul de mijloc al liniilor laterale. Ea va fi prelungită cu 0,15 m, în afara fiecărei linii laterale.

Cercul central va fi trasat în centrul terenului de joc şi va avea o rază de 1,80 m, măsurată la marginea exterioară a circumferinţei.

Semicercurile pentru aruncări libere vor fi trasate pe terenul de joc cu o rază de 1,80 m, măsurată la marginea exterioară a circumferinţei şi având centrele la punctul de mijloc al liniilor de aruncări libere.

Liniile de aruncări libere sunt trasate paralel cu fiecare linie de fund. Marginile lor exterioare trebuie situate la 5,80 m de la marginea interioară a liniei de fund şi fiecare trebuie să aibă 3,60 m lungime. Punctul ei de mijloc trebuie situat pe linia imaginară care uneşte punctul de mijloc al celor două linii de fund.

Zona coşului de 3 puncte este întreaga suprafaţă a terenului de joc, cu excepţia zonei din apropierea coşului adversarilor, incluzând:
– cele două linii paralele, ridicate perpendicular pe linia de fund, având marginea exterioară la 0,90 m faţă de marginea interioară a liniilor laterale.
– un arc de cerc, cu o rază de 6,75 m (7,24 metri în cazul partidelor din NBA) măsurată din punctul aflat pe sol, situat exact sub centrul coşului adversarilor, până la marginea exterioară a arcului.
Linia de 3 puncte nu face parte din zona coşului de 3 puncte.

Liniile de repunere a mingii în joc, ambele având lungimea de 0,15 m, trebuie trasate în afara terenului de joc, la linia laterală de pe partea opusă mesei scorerului, cu marginea exterioară a liniilor situată la 8,325 m faţă de marginea interioară a liniei de fund, cea mai apropiată.

Timp de joc

Jocul de baschet va cuprinde 4 sferturi de câte 10 minute fiecare (excepţie face NBA, unde partida are 4 sferturi a câte 12 minute). Pauzele sunt de două minute, între primul şi al doilea sfert, între al treilea şi al patrulea sfert şi înaintea fiecărei prelungiri, şi de 15 minute, între prima şi a doua repriză (sferturile 2 şi 3).

Dacă scorul este egal la sfârşitul celui de-al patrulea sfert, jocul va continua cu oricâte reprize prelungiri (Over Time – prescurtat OT), având o durată de cinci minute fiecare, câte sunt necesare pentru ruperea egalităţii.

Dacă scorul total al ambelor jocuri, pentru partidele în dublă manşă (tur-retur), este egal la sfârşitul celui de-al doilea joc, partida va continua cu prelungiri după aceeaşi regulă de mai sus.

Dacă o greşeală este comisă, cu puţin timp înainte sau chiar în momentul când semnalul cronometrului de joc sună pentru sfârşitul unui sfert sau unei prelungiri, orice eventuale aruncări libere vor fi executate după sfârşitul sfertului sau prelungirilor.

Începerea şi terminarea unui sfert, unei prelungiri sau a jocului

Primul sfert începe atunci când mingea părăseşte mâna (mâinile) şefului brigăzii de arbitri la aruncarea pentru efectuarea angajării între doi adversari. Toate celelalte sferturi şi prelungiri încep când mingea este la dispoziţia jucătorului care efectuează repunerea în joc.

Echipele vor schimba coşurile pentru a doua repriză. În prelungiri, echipele vor continua să atace aceleaşi coşuri ca şi în al patrulea sfert.

Pe același subiect, citiți și:

LĂSAȚI UN MESAJ