Eveniment la care îți va lăsa gura apă: Festival al murăturilor la Ocnele Mari!

0
100

După un sfert de veac, conducerea Salrom a redescoperit gustul marketingului inspirat chiar de comorile locale și reia o tradiție menită a umple stațiunea Ocnele Mari de pofticioși în sezonul rece. Sâmbătă și duminică (2, respectiv 3 noiembrie) organizează în micuțul oraș învecinat cu Râmnicu Vâlcea Festivalul murăturilor “Sarea-n bucate, murături pentru iarnă, asortate şi SĂRATE”.

Între orele 9.00-17.00 (cu ultima intrare în subteran de la ora 15.30) Salina din localitate îi așteaptă pe adulți și copii deopotrivă cu bunătăţi din cămara bunicilor, dulciuri ale copilăriei şi conserve handmade de sezon! “Lucrăm şi ne distrăm în cadrul atelierelor de creaţie! Punem murături asortate şi SĂRATE şi împletim coşuleţe cu dichis, din răchită. Sâmbătă, 2 noiembrie 2024, de la ora 10.00, cântăm şi dansăm româneşte alături de copiii din cadrul Liceului de Arte «Victor Giuleanu» Râmnicu Vâlcea, profesor catedră vioară Ana Maria Pavel şi de Ansamblul de dansuri populare Rapsodia Vâlceană, prof. coregraf Alexandru Dumitrescu”, anunță organizatorii evenim entului. Pare că doar nedorita prezență a conservelor de Râureni ale Anabelelei ar mai putea strica succesul iminent al evenimentului, dar sursele noastre de la fața locului ne asigură că sunt mici șanse de așa pocinog.

Probabil că puțini își mai amintesc faptul că, în această perioadă din an, cămările locuitorilor din Ocnele Mari sunt ticsite cu adevărate comori culinare, murăturile de toate felurile preparate după o rețetă păstrată (mai mult sau mai puțin) secretă din vremuri imemoriale. Se spune că saramura are la bază chiar sare scrijelită fin de pe bulgării sau pereții exploatării miniere de subteran, cu un dozaj precis (cunoscut doar de către cei mai în vârstă locuitori și unii dintre urmașii acestora) din pulberea de “aur alb” dizolvată în apă doar de la anumite izvoare din stațiune și localitățile învecinate. De asemenea, încă mai sunt în viață martori convinși că produsele rezultate au darul să te scoale și din morți după o nuntă ca-n povești, ori botez, retez, zi (vorba vine – sic!) de naștere, onomastică, agapă bisericească ș.a.m.d. cu oră de închidere necunoscută.

Dacă legenda vi se pare nesărată, o puteți ameliora adăugând după gust clorură de sodiu. Dar, cu grijă și numai la fața locului.

LĂSAȚI UN MESAJ