Marți, 4iunie, lansarea oficială a proiectului viceprimarului (PNL) “Parc Industrial și Științific Râmnicu Vâlcea”, o investiție inițială de peste 10 milioane de euro pe un teren de peste 70 de hectare din imediata apropiere a platformei chimice, printr-un parteneriat public- privat, avut parte de doi invitați de top în domeniul bussines-ului național, Adrian Negrescu și Constantin Danciu. La eveniment au participat și multe nume rezonante din domeniul afacerilor locale de succes, în special reprezentanți ai noului val. Desigur, inițiativa a fost observată și de reprezentanți ai presei locale, dar cum majoritatea sunt în solda primarului Mircia Gutău (PSD) nici că au înțeles mare lucru (sic!), lucru evidențiat iarăși de modul în care au reflectat cele expuse. De altfel, edilul-șef face eforturi dramatice, demne de o cauză mai bună, prin toate canalele pe care le are la îndemână, să decredibilizeze inițiativele principalului său contracandidat la alegerile locale din 9 iune. Este cunoscut obiceiul înrădăcinat în comunism ca, atunci când nomenclatura și securitatea subalternă era incapabilă să ofere standarde superioare de trai românilor, comparabile cu cele din Occident, investeau masiv în discreditarea Occidentului. Așa fac și în prezent urmașii lor! Să sperăm că fără succes, ca să nu mai pierdem încă patru ani cu o administrație încremenită în paradigma capitalismului sălbatic acumulativ al anilor 90 din secolul trecut!
Râmnicu Vâlcea are nevoie ca de aer să atragă investiții în mediul privat, care să genereze rapid locuri de muncă și noi surse financiare, prin mărirea chibzuită a ariei de impozitare, pentru bugetul local. Dar, are nevoie și de inovare, pentru o dezvoltare durabilă și armonizată permanent cu standardele moderne ale vremurilor în care trăim. Pentru asta, trebuie să se elibereze urgent din ghearele grupului de interese cu apucături medievale ce a capturat orașul în folos propriu și să pună la cârma administrației locale oameni competenți și credibili pentru potențialii investitori. Nu e cazul să continuăm cu ce avem, nu are sens să mai dezvolt aici de ce, ar trebui să fie limpede pentru absolut toată lumea sănătoasă la cap!
“Împreună cu noua administrație locală sperăm să dezvoltăm un proiect integrat”
În acest context a fost invitat Adrian Negrescu, pentru a prezenta detaliat și rezultatele studiului profesionist pe care l-a realizat la solicitarea Asociației Deschidem Orașul. “Am participat astăzi, împreună cu Virgil Pîrvulescu, Cezar Bulacu și Constantin Danciu, la lansarea proiectului Parcului Industrial și Științific Râmnicu Vâlcea, o platformă de business, inovație și cercetare prin intermediul căreia încercăm să ridicăm nivelul investițional într-un județ cu potențial, dar care, din păcate, a fost ocolit de investitori. Am prezentat un studiu dezvoltat de Frames pentru Asociația Deschidem Orașul, a oamenilor de afaceri din județ. Împreună cu noua administrație locală sperăm să dezvoltăm un proiect integrat de B2B menit sa exploateze oportunitățile investiționale din centrul țării.”
Adrian Negrescu este managerul firmei de consultanță Frames, o companie specializată în servicii de consultanță strategică și de dezvoltare pentru mediul de afaceri și administrația publică centrală și locală. Având o vastă experiență de peste 30 de ani în business, cu expertiză în dezvoltarea de proiecte de consultanță, fonduri europene, startup-uri și macroeconomie, Adrian Negrescu este o prezență constantă în zona de business (trainer proiecte lobby, advocacy, speaker&host evenimente corporate etc.) dar și în peisajul media românesc, cu sute de apariții la posturile TV & radio, alături de interviuri și declarații pentru cele mai importante cotidiene, reviste specializate și portaluri online economice.
“Eu estimez undeva la cel puțin un miliard de euro învestiții în orizontul următorilor zece ani pe acest parc industrial. Și mă refer nu numai la zona de producție din parc, ci și la afacerile conexe, care probabil nu vor face parte din parcul industrial. Dar el va atrage multe dintre instituțiile și companiile care sunt prezente în Ramnicu Vâlcea, ca parteneri, ca furnizori de servicii și material”, a spus Adrian Negrescu, manager Frames.
“Râmnicu Vâlcea trebuie să exploateze șansa uriașă de a deveni hub important în lanțul logistic necesar reconstrucției Ucrainei”
“E un lucru foarte interesant pe care încercăm să-l facem aici, laRâmnicu Vâlcea, să construim practic o platformă de business pentru viitor, pentru căde asta avem nevoie în România. Vorbeam săptămâna trecută într-o conferință cu Ministrul Finanțelor, cu domnul Boloș, legat de oportunitatea noii paradigme de dezvoltare locală în România. Trebuie să trecem de la ideea că sunt firme care au niște fonduri europene sau încearcă pe cont propriu să dezvolte niște afaceri lanivel local și să încercăm să creăm niște lanțuri și niște platforme de business, care împreună cu autoritățile locale, mai ales cu expertiza oamenilor din administrația locală, să poată să genereze acel interes pentru marii investitori, cei care creează investiții de tip Greenfield, investiții pe orizontală, cei care creează locuri de muncă și creează oportunități în perspectiva dezvoltării economice a României în anii următori. (…) Discuțiile pe care le-am avut cu domnul Pîrvulescu despre asta au fost, hai să ne gândim cum va arăta România, cum va arăta Râmnicu Vâlcea în următori patru, cinci, opt, zece ani, mai ales că sunt niște provocări, pe care le știm cu toții, de la forța de muncă, pe fondul celor care vor ieși lapensie, pe care avem nevoie s-o înlocuim cu o forță de muncă și capabilă să ne ajute din punct de vedere economic. (…)”, a expus Negrescu. Concret, el s-a referit la prognoza reputatului economist și profesor universitar american Nouriel Roubini pentru România, despre care spunea recent că poate dezvolta un întreg lanț logistic pentru reconstrucția Ucrainei invadată de Rusia putinistă. Asta înseamnă o imensă oportunitate, în valoare de 400 de miliarde de euro doar în următorii zece ani, pentru țara noastră. Din acest punct de vedere, Râmnicu Vâlcea este poziționat excelent, în Centrul Țării, aproape de axele de transport esențiale acestui lanț și la distanțe ideale de granițe și trebuie să se racordeze la acest vector de creștere economică. “Râmnicu Vâlceaare această șansă uriașă de aatrage, înurmătorii zece ani, ca un magnet forță de muncă, pe modelul deja de succesimplementata la București, la Cluj, la Iași, la Oradea, orașe care au captat, prin crearea acestor parcuri industriale, forță de muncă de pe arii vaste din regiunile lor. (…) Râmnicu Vâlcea trebuie să devină, printr-o politică administrativă corectă și prin facilități oferite celor care angajează forță de muncă din regiune, să devină principalul catalizator de atragere de forță de muncă, mai ales tinere, către acest oraș”, a mai explicat Negrescu.
Virgil Pîrvulescu: “Nu mai e timp de pierdut! E nevoie de oameni corecți și onești, oameni care se pricep!”
“Râmnicu Vâlcea are speranță, sunt convins că împreună există, vorbesc și de domnul Negrescu, pe parte de proiecție, și de domnul Danciu, pe execuție, împreună cu o administrație publică locală care să asigure acelecondiții concrete și corecte de dezvoltare economică a unui oraș. În zona în care suntem așezați geografic există foarte multe oportunități. Toată lumea spune: nu se poate. (…) Domnul Danciu va fi cel care se va ocupa de acest proiect, va fi cel care va discuta în concret cu firmele respective, cu care noi deja avem un acrod și pe care vi-l va prezenta mai târziu. Nu mai e timp de pierdut! Vrem condiții corecte? Pentru asta ai nevoie de un mediu politic în care să funcționeze oameni corecți și onești, oameni care se pricep! (…) Îmi doresc atât de mult ca aceste decizii pe care le-am luat și le vom pune în practică să genereze pentru toți locuitorii salarii mai mari, venituri mai multe care înseamnă o dezvoltare în toate zonele. (…) Nu se poate pentru oamenii care nu vor, nu știu și nici nu au capacitatea să gândească în viitor. O administrație publică locală are atât de multă putere și atât de multe legături cu mediul de afaceri, încât prin ce face ar rebui să genereze permanent dezvoltare”, a spus Virgil Pîrvulescu.
,,Centrul țării are nevoie de un astfel de parc industrial, un hub logistic și de producție de unde să poți ajunge rapid și eficient în orice zonă din țară, mai ales că se va construi și autostrada spre Sibiu. Investiția totală va depăși 200 de milioane de euro, iar efectele pozitive se vor resimți imediat, prin atragerea a minim 1000 de locuri de muncă și prin dezvoltarea unor lanțuri economice ce vor relansa economic această regiune. (…) Parcurile industriale au marele avantaj, dincolo de facilitățile fiscale, că aduc în același loc mai mulți investitori, astfel că dezvoltarea unor lanțuri de business integrate este mult mai facilă. Incubatoarele de afaceri, soluțiile integrate de servicii, aflate la dispoziția investitorilor, sunt menite să contribuie la creșterea unor business-uri predictibile’’, afirmă Pîrvulescu”, a mai explicat Virgil Pîrvulescu.