Cinci buletine de vot vor trebui ștampilate de alegători, duminică, 9 iunie. Dacă încurcă urnele atunci când introduc buletinele, votul lor nu va fi considerat nul, a anunțat Toni Greblă (PSD) Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP). Nici dacă este depășit puțin chenarul nu va fi o problemă, votul va fi contabilizat dacă Președintele secției de votare va considera clară intența votantului de a opta pentru un anumit candidat.
Peste 18 milioane de alegători sunt înscriși pe listele AEP în întreaga țară. Aproape un milion dintre ei sunt cetățeni români cu domiciliul în străinătate. Au fost tipărite 100 de milioane de buletine de vot, tipărirea lor fiind cea mai mare cheltuială pentru alegerile din 9 iunie, potrivit spuselor aceluiași Toni Greblă.
Pot vota în intervalul orar 7:00 – 22:00, dar dacă sunt oameni care nu au votat la rând, programul poate fi prelungit până la 23:59, ora locală. Aproximativ 19.000 de secții de votare sunt pregătite în țară, cele mai multe în București, 1.289 și 915 secții de votare în străinătate, cele mai multe în Italia, 150.
Numărătoarea va fi filmată
Din punct de vedere tehnic, tabletele care sunt folosite pentru centralizarea votului au si camere video. La finalul numărării, o fotografie a procesului verbal, pe care va fi și un cod QR, va fi urcată în timp real pe site-ul AEP. Orice modificare, orice renumărare a voturilor, pentru că pot fi erori și contestații, va fi făcută în urma unei decizii, care, la fel, va fi publicată pe același site. Pot asista la numărare și obsevatori interni sau internaționali, jurnaliști, reprezentanți ai candidaților sau chiar candidații. La alegerile locale, ei trebuie să fi candidat în circumscpția electorală respectivă.