Înaintea înscrierii oficiale în PSD (în jurul datei de 2 aprilie, susțin sursele noastre), primarul Mircia Gutău a definitivat în foarte mare măsură și lista de candidați pentru Consiliul Local Râmnicu Vâlcea. Cum era de așteptat, situația cea mai tristă e pentru vechii membri ai formațiunii celor trei trandafiri, foarte puțini dintre ei făcându-și loc printre favoriții edilului-șef și absolut niciun tânăr din “vechea gardă”, rutinată în atâtea bătălii electorale, pe un loc eligibil. O lumină negativă asupra prestațiilor lor profesionale o aruncă, din punctul nostru devedere, nominalizarea directoarelor a două dintre cele mai importante școli din oraș pe lista de candidația PSD. Decizia devoalează în ce direcție politică au concertat majoritatea acțiunilor desfășurate în școlile lor. Punct.
Cel puțin până acum, răutățile la adresa fratelui președintelui Consiliului Județean Vâlcea nu se confirmă în realitate. Lucian Rădulescu nu apare pe lista lui Mircia Gutău pentru consiliul local, deși numele său era vehiculat chiar ca potențial viitor viceprimar. Timp ar mai fi să se schimbe lucrurile, însă e puțin probabil că așa va fi.
Potrivit surselor noastre, omul de afaceri (în IT) Flavius Văcaru va ocupa un loc fruntaș pe listă. A părăsit PNL Vâlcea în vara anului trecut, nemulțumit de mai multe aspecte din filiala condusă de deputatul Cristian Buican, el activând la nivel de conducere județeană din 2021 și până în momentul deciziei. Are deja o solidă experiență politică și este unul dintre cei mai buni buni organizatori de campanii din noul val al politicii locale. Probabil că va fi cel mai important atu al noii echipe de candidați cu care vine în fața vâlcenilor primarul municipiului reședință de județ, cu atât mai mult o altă pierdere importantă pentru liberali.
Previzibil, Alin Manda, ales consilier local pe lista USR în 2020 (susținut din umbră chiar de Gutău, prin apropiați ai săi), și-a făcut rost de un loc eligibil și în 2024. La PSD. Juristul de renume imaginar este deja consacrat în rolul de figură emblematică a lichelismului politic descris atât de bine de Caragiale în operele sale. De la slogane precum “Fără penali în funcțiii publice!”, clamate zgomotos în piața publică în 2020 și până acum… altceva nu-l recomandă pentru încă un mandat de reprezentant al locuitorilor din Râmnicu Vâlcea în legislativul local. Poate doar strigătul cu care a rămas celebru dintr-oședință de consiliulocal din 2021: “Mi-e foamee!”
Patru dintre cele cinci doamne care se vor regăsi pe locuri eligibile pe lista lui Gutău sunt deja figuri consacrate ca tributare prin excelență lui Mircia Gutău în spațiul public local. De departe, cele migrave suspiciuni asupra imparțialității politice în activitatea profesională de până acum planează asupra directoarelor Școlilor Anton Pann (Nr. 9), Andreea Maria Din, respectiv Nr. 13, Daniela Bușuroi, dar și a altei învățătoare (profesoară de învățământ primar) de la prima unitate, Deea Luculescu. În privința celei din urmă, abia ce a dezvăluit Vâlcea info (vezi detalii AICI) legătura directă, indubitabilă și incontestabilă dintre Gutău și AUR Vâlcea, soțul eiactivând la formațiunea condusă național de George Simion, dar având și o firmă puternic mufată la bugetul local, cu lucrări de multe ori de mântuială și la prețuri piperate, fix prin decizia aceluiași Gutău.
În primele zece poziții se va mai afla Mihaela Mirea, asistent medical cu vastă experiență și șefă a asistentelor la Secția Neurologie din cadrul SJU Vâlcea. Este singura veche membră a PSD care mai răzbate în zona pozițiilor eligibile pentru consiliul local, cel puțin până acum. De asemenea, fosta șefă a PMP Vâlcea din perioada 2019-2020, trecută ulterior la PSD în echipa condusă de deputatul Ovidiu Popa, Cristina Covaci, ambițioasă femeie de afaceri originară din Govora, dar fără reușite politice notabile până în prezent.
Articolul de față rămâne în curs de actualizare, putând fi completat sau corectat, după caz, dacă va fi nevoie, în zilele următoare.