Tragedie la Maternitatea din Râmnicu Vâlcea! Medicul neonatolog Raluca Efrim, suspiciuni de malpraxis. Bebeluș decedat inexplicabil după o naștere de succes

0
34455

COMUNICAT SJU Vâlcea, 30 ianuarie. “Cu privire la unele informații vehiculate în mass-media locală cu privire la decesul unui nou-născut din data de 25.01.2024, conducerea Spitalului Județean de Urgență Vâlcea, face următoarele precizări:
-Pacienta, N.M.L., în vârstă de 26 ani, din localitatea Alunu, județul Vâlcea, aflată la prima sarcina, s-a prezentat în data de 25.01.2024, în jurul orei 15.00, la Camera de Garda a Maternității Rm. Vălcea, pentru contracții uterine dureroase;
-Pacienta a fost internată pe Secția O.G.2 și condusă imediat la Sala de Nașteri pentru monitorizarea travaliului. Înregistrarea tocografică a indicat semne de suferință fetală, motiv pentru care s-a decis intervenția chirurgicală, respectiv cezariană de urgență;
-Fătul a prezentat la naștere scor APGAR 3;
-Au fost inițiate toate manevrele de resuscitare, proceduri care nu au dat rezultate;
-A fost înregistrat decesul nou-născutului, la aproximativ o oră de la naștere;
-În data de 26.01.2024 a fost efectuată necropsia fătului de către Serviciul Județean de Medicină Legală, fiind prelevate probe histopatologice, inclusiv din lichidul amniotic care prezentă modificări patologice. Menționăm că imediat ce vom avea raportul medico-legal, complet, vom comunica și rezultatul.
-Îm cazul de față se efectuează cercetări ale organelor abilitate Ia dispoziția cărora Spitalul Județean de Urgență Vâlcea a înaintat toate documentele solicitate;
Alte aspecte privind cazul mediatizat, vor fi comunicate la finalizarea anchetei de specialitate de la nivelul unității medicale, condusă de directorul medical.”

UPDATE, duminică, 28 ianuarie. Părinții bebelușei decedate la secția de Neonatologie a Maternității din Râmnicu Vâlcea vor primi documentele oficiale cu rezultatul necropsiei efectuate la Secția de Medicină Legală a SJU Vâlcea luni, 29 ianuarie. Ei insistă ca o parte din presă să nu le mai pună în cârcă acuzații pe care nu le-au făcut. “Noi nu acuzăm pe nimeni, deocamdată, vrem doar să se afle adevărul și să se facă dreptate. Dacă tot mă duc fără fetița mea acasă, măcar să știu că nu va trece și altcineva prin așa ceva. În funcție de rezultatul necropsiei de la Vâlcea vom cere contraexpertiză și la IML, la București. Cel mai probabil vom cere, pentru că fetița noastră s-a născut fără probleme ce nu ar fi putut gestionate și putem dovedi asta”, ne-a declarat tatăl nou născutei decedate, Dumitru Nicolae.

O parte din presă a preluat parțial eronat informațiile prezentate, în urma documentării riguroase, în timp real, din numeroase surse, de Vâlcea Info (singura publicație care a făcut asta, cu scuze pentru eventuala aparență de lipsă de modestie). Multe dintre detaliile prezentate, unele chiar în citat, sunt acumulate în urma discuțiilor cu surse chiar din Maternitate, prezente în momentul tragediei la fața locului (!), SJU Vâlcea sau alți medici și nu cu cei doi părinți. Asta așa, pentru a vă face să înțelegeți că, atât cât depinde de noi, nu permitem eventuala mușamalizare a cazului!

Informația inițială, vineri, 26 ianuarie. Traumatizați nu au fost doar mama (Larisa Nicolae, în vârstă de 27 de ani, de profesie… asistent medical) și tatăl fătului decedat, predat sănătos după o naștere de succes, doctoriței Raluca Efrim de la secția Neonatologie (o secție care în prezent arată chiar excepțional din punct de vedere al condițiilor și dotărilor), ci și medicii ginecologi Victoria Gherzan și Eliza Donțu, precum și asistentele de serviciu joi seară, 25 ianuarie.

UPDATE, sâmbătă, 27 ianuarie, ora 14.10! Medicul Daniel Roncea, șef serviciu Medicină Legală Vâlcea, după ce a fost efectuată necropsia bebelușului, pentru Vocea Vâlcii: “În urma autopsiei, s-a stabilit că a fost un sindrom respiratoriu. Urmează ca analizele să clarifice cauzele care au dus la deces. Bebelușul, de cand s-a născut, avea suferința aceasta respiratorie. Probele histopatologice sunt esențiale. Vom analiza fiecare organ, tocmai pentru a elimina toate suspiciunile.”

UPDATE, vineri, 26 ianuarie, ora 21.35! Surse din cadrul SJU, apropiate viitoarei investigații oficiale: “Aseară (joi, 25 ianuarie – n.r.) în jurul orelor 19.30, o cezariană cu un făt care nu avea bătăi de cord fetal (informație contrazisă flagrant de relatările martorilor, medicii ginecologi Gherzan și Donțu au predat un nou născut viu – n.r.). S-a făcut resuscitare cardio respiratorie, a fost intubat nou-născutul și dus în ATI (vezi foto -n.r.) unde a decedat. Până nu avem raportul necropsiei nu știm cauza morții și nu putem să ne pronunțăm. Până nu avem raport medico-legal nu se pronunță nimeni!”

Joi, la ora 15.00, gravida s-a prezentat la Maternitate (devenită din 2012 secție a SJU Vâlcea, de doi ani chiar în subordinea directă a managerului general Dan Ponoran) cu o sarcină la termen. La ora 19.00, medicii ginecologi au decis că trebuie să intre în cezariană, cu pacienta anesteziată doar de la brâu în jos. Conform datelor din fișa medicală, fătul a avut 3,4 kg, deci nașterea ar fi putut implica și unele riscuri pentru mamă, conform spuselor unor alți medici consultați de noi vineri seară. Absolut toți martorii, inclusiv soțul mamei și apropiații, ne-au relatat că doctorițele Gherzan și Donțu au făcut tot ce a fost omenește posibil pentru a salva și fătul, deși treaba lor era să aibă grijă doar de starea de sănătate a mamei. “Au văzut că doctorița Efrim nu face nici măcar aspirația cum trebuie. E o problemă mai veche cu această doamnă doctor, din păcate și nimeni nu vrea să o conștientizeze măcar. La un moment dat, doctorița Gherzan efectiv a țipat la doctorița Efrim «Nu așa!», în momentul în care se chinuia să intubeze fătul, care deja avea urme vizibile de sângerare și nimeni nu înțelegea de ce, fătul se născuse sănătos”, ne-a declarat un martor la cele petrecute joi seară la Maternitate.

Doctorița Raluca Efrim nici nu a avut curajul să-i comunice mamei, Larisa Nicolae, decesul bebelușului. Abia vineri dimineață, în jurul orei 6.30, tot doctorița Victoria Gherzan a mers și i-a spus tinerei, care nu putuse dormi toată noaptea, vestea tristă. Împreună cu soțul și o apropiată a familiei, Larisa Nicolae a refuzat necropsia la Maternitate și arderea fătului. Conform procedurii, fătul a ajuns la Serviciu de Medicină Legală și necropsia va fi efectuată sâmbătă, în jurul orei 11.00, de doctorul Roncea. De asemenea, procedura implică și deschiderea unui dosar de cercetare penală!

Până în momentul publicării acestui material, managerul general al SJU Dan Ponoran, deși aflase de caz, NU sesizase oficial comisia de etică din cadrul unității pe care o conduce și nimeni altcineva nu a sesizat nici Colegiul Medicilor. Să fie oare din cauză că Raluca Efrim (absolventă și de doctorat!?!) este nepoata doctorului Georgescu, fostul decan al Universității de Medicină și farmacie de la Craiova?
Vom reveni cu amănunte.

LĂSAȚI UN MESAJ