Și dacă Mircia Gutău pierde alegerile tocmai când candidează din partea PSD?

0
4687

Îmi permit un exercițiu de imaginație, că tot sunt la modă, în Râmnicu Vâlcea, acum, calcule peste calcule politice. Pornesc de la o ipoteză simplă. Ce se poate întâmpla dacă Mircia Gutău pierde alegerile pentru un nou mandat de primar, candidând din partea PSD? Pare că ambele părți, care abia au oficializat o relație veche de cel puțin opt ani, s-au poziționat din proprie inițiativă și nesiliți de nimeni (sic!) “în linie”, în “câmp deschis”, la cea mai potrivită oră din zori, în cătarea oricărui “lunetist” politic flămând de trofee importante.

Puteam să propun întâi varianta că nu le pierde (deși semnele sunt tot mai evidente), dar pierde majoritatea în consiliul local, lucru care e tot mai posibil să se întâmple pentru PSD și la consiliul județean. E timp suficient pentru a cântări și varianta asta.

Revin la întrebare. Cred, pe baza discuțiilor cu vechi amici de dialog din rândul social-democraților, că va forța obținerea primului loc la Senat. În primul rând pentru imunitatea parlamentară, evident. Dar, și pentru suplimente la pensia specială de care deja beneficiază de la 1 ianuarie 2024, ca primar, el fiind și pensionar la limită de vârstă deja de doi ani. În condițiile în care are pretenția ca și Eugen Neață (alt pensionar “special”, încă dinainte de primul mandat de parlamentar!) să fie pe un loc eligibil, a treia oară, la Camera Deputaților. Și va fi tot mai greu cu redistribuirile, pentru că, la cum arată cifrele sondajelor, AUR poate spera cel puțin la un post de deputat în Vâlcea, de această dată. Și mai e și zona USR-Forța Dreptei în luptă, dar și Șoșoacă. Observați că de PNL încă nu amintesc, dar asta nu înseamnă că ei “dorm în post”. Se cam restrânge și mai dramatic paleta de opțiuni pentru vechii activiști ai PSD, nu credeți?

Cum este? A făcut o afacere politică bună PSD, ori și-a tăiat craca? “În politică, 2+2 nu fac întotdeauna 4” spune o vorbă plastică, folosită de experimentați membri de partide și observatori politici. În 2016, Alianța PSD-Gutău a obținut un senator și patru deputați. Și am fost singurul, scuzați-mi aparenta lipsă de modestie vă rog, care a progonzat asta cu trei luni înaintea alegerilor, într-un articol pentru Justitiecurata.ro. În 2020, un senator și trei deputați. În 2024, pare cea mai complicată treaptă pentru formațiunea celor trei trandafiri. Și nu erectă (în urcare), indiferent cât insistă fanaticii (de interes) ai mariajului politic despre care am făcut vorbire.

Sursa ilustrației: Excesul de putere și corupția – ThinkingOregon, pe baza unui studiu realizat de David Owen (medic și ministru britanic al muncii) în 1970.
*Sindromul Hybris sau beția puterii. În limba greacă, “hybris” (“vina tragică” în epopeele Greciei antice, în care personajul principal, îmbătat de succes, uita “măsura”, având pretenţia de a se compara cu zeii și atrăgea reacţia zeiței răzbunării, Nemesis) definește “lipsa de măsură”, o gravă tulburare de comportament alimentată de excesul de putere şi de aparentul succes, tendinţa unui individ bogat şi puternic de a-i trata pe cei mulţi cu trufie şi dispreţ.

LĂSAȚI UN MESAJ