Aurelia Dereșu a început mandatul de director al Școlii din Galicea în 27 ianuarie 2022, după ce a promovat examenul pe post în data de 20 decembrie 2021. Profesoara s-a pus pe treabă și are deja rezultate organizatorice vizibile și apreciate de o mulțime de părinți din comuna vâlceană. Ce e drept, a trebuit să și deranjeze câteva cadre didactice, certate frecvent de părinți (dar, nu numai) că dau pe la școală când au chef, uneori fac orele în dorul lelii sau că intră la ore cu întârziere. De la începutul anului școlar 2023-2024, un adevărat jihad (atenție, în sensul literar arab NU înseamnă “război sfânt”, precizare pentru semianalfabeți – sic!) a fost pornit pentru destituirea ei de către primarul Florin Mărăcine (PSD) și un grup de consilieri locali, printre care și fostul primar Ion Năfliu (PNL), mânați în luptă de disperarea de a controla politic un obiectiv cultural deosebit de important pentru comunitate cu ceva mai mult de jumătate de an până la alegerile locale. Și, pentru asta, recurg la abuz după abuz, la fel cum au făcut și în alte cazuri despre care am mai scris și vom mai scrie. Mereu cu probe de necontestat, până ce instituțiile statului vor catadicsi să le ia în serios, pentru că va veni și vremea aceea, oricât ar dura. Săptămâna trecută, demersul abuziv cap-coadă le-a reușit, temporar. Aurelia Dereșu a fost înlăturată din funcție, însă va contesta în instanță și are șanse foarte mari de câștig, dacă ne uităm peste sutele de dosare judecate pe spețe similare. Întrebarea este, cine va plăti, atunci, daunele și salariile retroactive? Mărăcine și cohorta lui, din buzunarele lor? Când vreodată?
În data de 24 octombrie (marți) a.c., membrii Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale Galicea au întocmit un referat, prin care o acuzau, fără probe incontestabile atașate, că “a copiat planul de management după cel al unei școli din Comișani – Dâmbovița, din anul școlar 2022-2023.” Membrii CA care au semnat documentul sunt (fezi fotofacsimil): primarul Florin Mărăcine, consilierul Ion Năfliu (sunt bune posturile pentru fiu și alte rude de la PSD, nu?) Ionuț Petrescu și Floarea Matei – reprezentanți ai părinților și profesorii Nicoleta Roșu și Adrian Albinaru (fost fotbalist, acum acum profesor de sport, care se pare că va fi numit director adjunct). Unde, în fară de Galicea, s-a mai auzit ca un for deliberativ să aibă număr par de membri? A doua zi au și transmis la gazetele plătite din bugetul local lăcrămația, cu “dovada”, copie printată a planului de la Comișani. Joi, 26 octombrie, acuzația a și apărut într-o fițuică locală. O astfel de gravă acuză trebuie întotdeauna probată temeinic. În primul rând, nu au calitatea de a evalua astfel de documente și proiecte niște politicieni, cu atât mai puțin cei interesați de găsirea unui nod în papură directoarei pentru a o putea înlocui când au ei chef, deși mai are doi ani de mandat, repet, după un concurs câștigat și necontestat. Și, în acest caz, după cum se va vedea, profesoara Nicolea Roșu s-a și plasat într-un cras conflict de interese, infracțiune sancționată de Codul Penal. În al doilea rând, așa cum aminteam din introducere, Aurelia Dereșu este director din ianuarie 2022. S-a gândit cineva că, poate, situația stă exact invers? Că a fost copiat planul ei de către cei din Comișani? Dacă a fost copiat, că nici asta NU rezultă de nicăieri. Nu s-a pronunțat niciun cadru competent în domeniu, nu există absolut nicio decizie în acest sens a unei comisii de specialitate, nu există nici măcar o sesizare la Parchet, nici din partea directorului de la Comișani, nici din cea a conducerilor Inspectoratelor Școlare din cele două județe și nici măcar din partea lui Mărăcine & Co! De când au competența câțiva semidocți să evalueze un plan managerial în domeniul didactic? Și de când are dreptul primăria să se amestece în treaba școlii, în afară de zugrăveli, asigurarea căldurii și amenajări de spații verzi?
Conflict de interese cât China!
CA centrează și tot el dă cu capul
Pe 8 noiembrie a.c. CA supune la vot referatul calomnios și decide unanim demiterea directoarei Aurelia Dereșu. În acest moment, profesoara Nicoleta Roșu s-a pus singură în ditamai conflictul de interese (infracțiune penală)! Pe scurt, ea a votat demiterea directoarei Dereșu pentru un interes personal, numirea ei în funcția respectivă. În paralel, a fost sesizat și IȘJ de către aceștia. Pe cine a trimis inspectoarea-șefă Mihaela Andreianu (PNL), în inspecție la sesizare? O comisie condusă de inspectoarea-șefă adjunctă Vetuța Ciocan (PSD), inspectorul de management Dumitru Dumbrăvescu (om de încredere al Mihaelei Andreianu, virulent contestat de unii directori din municipiul reședință de județ, potrivit aceleiași fițuici – lucrăm “cu materialul clientului, deh) și profesoara Gabriela Ionescu (fizică-chimie). Aceștia nu au evaluat principala acuză (nici nu avea cum, legal) și nici nu au sesizat un for competent pentru așa ceva. Nici măcar nu au observat încălcarea parcursului procedural normal pentru astfel de situații. Părinții nu au fost convocați legal în ședință de Consiliu reprezentantiv, cu proces verbal încheiat după luarea la cunoștință de către toți a situației. Ședința de Consiliu profesoral s-a desfășurat și ea la limita legii, cu parte din mebrii CA – inclusiv viitoarea interimară – influențând-o, inclusiv cu nepermisa ingerință a politicului la ea (cu ce drept au fost prezenți acolo?) și multe altele. Cei de la IȘJ au venit mai mult să-i recite directoarei Dereșu din calomniile colegului de partid al Vetuței Ciocan și din cârtelile celor îndemnați să se respecte în programul din care încasează simbrie de cadre didactice.
Mărăcine a participat abuziv și la ședința cu părinții
În fine, IȘJ a emis săptămâna trecută decizia pe placul lui Mărăcine & Co, repet, fără nimic temeinic la baza ei. Marți, 21 noiembrie, de la ora 16.00, la Căminul Cultural din comună a avut loc, retroactiv, și ședința Consiliului reprezentativ al părinților. Cu prezența, atenție, ilegală, a primarului Florin Mărăcine! Probabil că el a venit mai mult ca să jubileze, în fața zecilor de părinți revoltați, că i s-a făcut hatârul și a fost numită director interimar… Nicoleta Roșu, una dintre membrii comisiei cu reclamația calomnioasă.
Colac peste pupăză, Mărăcine se mândrește politicianist (a făcut-o și în ședința cu părinții de marți, ceea ce iarăși e ilegal) și cu programul “Masa caldă”, pentru care nu are absolut niciun merit. Toate demersurile procedurale au fost făcute de directoarea școlii, după ce Ministerul a anunțat demararea programului, administrația locală având marelemerit că… nu s-a opus (a fost de acord). Pe 13 noiembri a.c., însă, Mărăcine să împăuna public cu această “reușită”. Disperat politician… Dar, Dumnezeu nu bate cu parul.
Dreptul la replică al Aureliei Dereșu ignorat de presa plătită din banii primăriei
În dimineața ședinței cu părinții de la Căminul Cultural, Aurelia Dereșu a transmis o scrisoare deschisă tuturor părinților prezenți. O redăm textual în continuare. Și acest subiect rămâne în atenție.
“Întrucât am observat că am fost eliminată din grupurile de părinți pe clase și având în vedere evenimentele din ultima perioadă, mai mulți părinți au dorit să cunoască care este situația. După cum v-am informat în ultimul mesaj, sunt persoane din primărie care nu și-au doresc ca activitatea școlară să se desfățoare în bune condiții și au făcut tot posibilul ca eu să nu mai fiu director. După cum bine știți, am avut o comunicare foarte bună cu mulți dintre dvs. – prin mesaje, telefon, vizite la școală, au fost organizate ședințe cu părinții și niciodată nu ați scos în evidență faptul că activitatea mea ca director ar afecta calitatea învățământului la Școala Galicea. Micile probleme pe care mi le-ați adus la cunoștință, le-am rezolvat împreună.
În scurta perioadă în care am fost director am realizat multe lucruri bune care au venit în întâmpinarea nevoilor dvs. și a copiilor dvs. Îmi doresc ca Școala Gimnazială Galicea să ofere copiilor un învățământ de calitate și condiții bune de învățare, având în vedere proiectele pe care le-am realizat și cele pe care îmi doream să le implementez în continuare: programul “Școală după școală” și catalogul digital. Consider că, și cred că sunteți de acord și dvs., școala noastră luase avânt în ultima perioadă față de perioda anterioară și față de multe școli din mediul rural și evident că acest lucru ar fi continuat. În curând urma să se realizeze și dotarea cu mobilier și echipamente digitale a tuturor claselor în urma proiectului întocmit de mine. Cu toate acestea, domnul primar a considerat că nu este bine ceea ce fac și a propus eliberarea mea din funție. În data de 08.11.2023, Consiliului de Administrație al școlii format din: domnul primar, Mărăcine Florin Alexandru, reprezentantul Consiliului Local – domnul Năfliu Ion, reprezentanții cadrelor didactice – doamna Roșu Nicoleta și domnul Albinaru Adrian, reprezentanții părinților – doamna Matei Floarea și domnul Petrescu Adrian au propus și au votat eliberarea mea din funcție.
După cum știți, la venirea mea pe funcția de director, foarte mulți dintre dvs. ați venit cu multe nemulțumiri cu privire la desfășurarea activității în școală de către cadrele didactice și alți angajați din școală, precum:
– unele cadre didactice nu intrau la timp la ore;
– alte cadre didactice nu se prezentau deloc la ore;
– existau situații în care un profesor își desfășura activitatea la mai multe clase în acelaș timp;
– ultimele ore nu se mai făceau, copiii plecau mai devreme de la școală;
– elevii erau văzuți pe stradă în timpul orelor;
– în clase era frig, în special la școala primară;
– școala nu ținea legătura cu dvs., nu exista comunicare între dvs. și anumiți profesori și conducerea școlii;
– copiii nu erau transportați în mod corespunzător- microbuzele transportau copiii înghesuiți;
– se întârzia la prima oră, chiar și un sfert de oră datorită efectuării defectuoase a curselor;
– și multe altele.
Având în vedere cele expuse mai sus, am fost nevoită să transmit aceste nemulțumiri profesorilor pentru a le rezolva și cred că astfel se explică faptul că s-a creat un grup de profesori care au fost deranjați de atitudinea mea în acest sens. Dorindu-și ca nemulțumirile părinților să nu mai ajungă la mine spre a fi transmise dumnealor, au ales varianta ca eu să nu mai fiu director. În acest caz, votul profesorilor este explicabil însă nu este justificat. Votul domnului Năfliu Ion ca eu să nu mai fiu director a avut la bază insuflarea ideii că nora dumnealui ar fi plecat de la școală din cauza mea, lucru care nu este adevărat. Dumnealui fiind reprezentantul Consiliului Local, trebuia să consulte și ceilalți membrii ai Consiliului Local, deoarece demiterea directorului era o problemă de interes local.
Pentru votul reprezentanților părinților, doamna Matei Floarea și domnul Petrescu Adrian, ca eu să nu mai fiu director, nu am nicio explicație, dar cu siguranță vor intra în istoria școlii și-a localității Galicea, deoarece au hotărât în numele tuturor părinților ce este bine și ce nu. În acest caz, cred că nici dvs. cei aproximativ 400 de părinți, nu veți găsi o explicație cu privire la votul celor 2 părinți. Dacă nici dvs. nu veți găsi răspuns și veți considera că eu trebuia să rămân în continuare directorul școlii, atunci apare întrebarea: ”În interesul cui au votat cei 2 reprezentanți ai părinților?”
Referitor la dorința domnului primar ca eu să nu mai fiu directorul școlii, cerându-mi de nenumărate ori demisia pot să vă comunic că: dumnealui ar trebui să reprezinte interesul comunității și în acest caz ar fi trebuit să-și formeze o părere despre calitatea învățământului la Școala Galicea. Dacă dvs. i-ați fi transmis până la acestă oră că aveți nemulțumiri referitoare la activitatea din școală și activitatea mea ca director atunci ar fi fost îndreptățit să propună eliberarea mea din funcție. Dacă dvs. nu i-ați transmis mesajul că eu nu ar trebui să mai fiu directorul acestei școli, atunci apare suspiciunea că domnul primar are interes personal ca altă persoană care să ocupe funcția de director al școlii. Actuala conducere este una interimară.
Eu am venit pe această funcție în urma unui concurs, cu un mandat de 4 ani, iar domnul primar a venit pe funcția dumnealui cu ajutorul dvs. iar prin votul pe care i l-ați dat avea obligația morală și legală să vă consulte pe dvs. în calitate de părinți, beneficiari primari ai școlii ca și locuitori ai comunei Galicea cu privire la această problemă de interes local. Însă dumnealui a dorit să-și îndeplinească dorința prin orice mijloace, cele mai multe dintre ele josnice. Dl primar și-a dorit foarte mult să nu mai fiu director, dar după cum ați observat se laudă pe facebook cu munca mea: proiectul ”Masa caldă” este inițiat de mine, iar banii pentru masa caldă vin de la Ministerul Educației, dumnealui incheie doar contractul; ca să-ți însușești un proiect ca fiind al tău, să te lauzi cu el pe facebook și de fapt este al directorului școlii, pe mine mă lasă fără cuvinte; primul punct în raportul anual al domnului primar a fost Grădinița cu Program Prelungit a cărei autorizare a obținut-o tot directorul școlii.
FINALUL:
1. Se poate considera că reprezentanții profesorilor au câștigat, deoarece, cel mai probabil, nu li se vor mai aduce la cunoștință nemulțumirile părinților cu privire la desfășurarea activității școlare.
2. Domnul Năfliu Ion posibil să aibe satisfacția răzbunării.
3. Domnul primar și-a îndeplinit dorința de a mă schimba, deoarece stăpânește foarte bine metoda de a manipula oamenii, așa cum probabil va încerca să procedeze și cu dvs.
4. Dar dvs., părinții, ați câștigat sau ați pierdut? Singura mea părere de rău ar fi ca atunci că ne întâlnim să-mi spuneți că s-a revenit la situația dinainte de venirea mea ca director.”