Mâine (vineri, 10 martie a.c.) are loc, de la ora 11.00, la Casa de cultură din Ocnele Mari, dezbaterea publică a noilor proiecte de PUG și RLU, expirate încă din 2021. În data de 15 februarie a.c., Primăria orașului stațiune a demarat procedura de informare publică în dezbatere pentru noul proiect de Plan Urbanistic General (PUG) și a Regulamentului Local de Urbanism (RLU), ce urmează a fi supuse aprobării consiliului local. Foarte mulți cetățeni, în special proprietari din zonele afectate de extracția sării în stare de soluție lichidă, sunt revoltați de inițiativă, acuzând primăria, consiliul local, precum și firma care a întocmit documentele că favorizează societatea de exploatare a sării, le încalcă și mai agresiv drepturile de proprietate, dar își și taie în continuare craca administrației locale de sub picioare, refuzând venituri din taxe și impozite.
“Am demarat procedura de comunicare și de consultare publică privind elaborarea sau revizuirea planului de amenajare a teritoriului și de urbanism (PUG) și a Regulamentului Local de Urbanism (RLU). Documentele pot fi văzute integral pe siteul Primăriei Ocnele Mari (https://ocne.ro). Locuitorii stațiunii pot consulta documentația propusă și la sediul Primăriei, zilnic între orele 8:00-16:00, până la 31 martie 2023 și pot contribui cu observațiile lor în cadrul prezentării și dezbaterii publice care va avea loc la Casa de cultură vineri, 10 martie 2023, începând cu ora 11:00. Planul Urbanistic General reprezintă principalul instrument de planificare operațională și este baza legală a tuturor programelor și acțiunilor de dezvoltare care urmează în Ocnele Mari. Sunt convins că cele două documente propuse vor aduce mai multă claritate în proiectele de dezvoltare pe care le avem la nivel instituțional și la nivel individual pentru Ocnele Mari”, anunța public Remus Gabriel Sasu, primarul localității, pe 15 februarie.
Toate bune și frumoase până aici, numai că, nu e totul chiar atât de calm precum pare în milenarul orășel vecin cu Râmnicu Vâlcea.
După surpările din 12-13 septembrie 2001 din Câmpul II de sonde Țeica, PUG-ul Ocnelor Mari a fost suspendat pentru 10 ani. La sfârșitul anului 2010, Universitatea București, Facultatea de Geologie și Geofizică Ambientală a Pământului, sub coordonarea prof. dr. Ing. Florian Zamfirescu (între timp decedat) a elaborat un studiu ce cuprinde toate zonele de risc din toate cele patru zone cu câmpuri de sonde de extracție a saramurii din Ocnele Mari. Studiu ce a stat la baza PUG-ului din 2011.
Prin acest proiect de PUG, întocmit în 2010 de firma Arhigraf, s-au impus, prin hotărârea consiliului local în care a fost adoptat documentul (12 consilieri pentru și unul singur împotrivă, Gabi Glodeanu, cu vastă argumentație tehnică și la vremea respectivă, între timp retras din politică) pentru zece ani (până în 2021), restricții de construcție de case noi, cât și de consolidare și reabilitare a celor existente: “Casele afectate de crăpături urmează să fie reconstruite, la solicitarea proprietarilor, pe alte amplasamente sigure. Este interzisă realizarea unor construcții de cărămidă de orice fel.”
Prin acest PUG valabil până în 2021, a fost încălcat dreptul de proprietate al tuturor deținătorilor de gospodării din zonele de exploatare ale celor patru câmpuri de sonde, drept de proprietate garantat de Articolul 44 din Constituție, precum și Art. 1 din protocolul CEDO pentru zone poluate și responsabilități instituționale (“poluatorul plătește”). În acest sens, la data respectivă, primăria și consiliul local au adoptat acel PUG în scopul de a ajuta tot principalul operator economic din zonă, în speță SNS București SA – Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea, în detrimentul cetățenilor care au gospodării în cele patru câmpuri de sonde, cât și în detrimentul UAT Ocnele Mari. De ce în detrimentul administrației locale? Aria de teren intravilan din zonele respective a fost micșorată drastic, pe cale de consecință s-au pierdut bani foarte mulți din taxele și impozitele cuvenite pentru acele suprafețe și clădiri.
Locuitorii din zonele respective au pierdut masiv, prin această măsură restrictivă, la despăgubiri per metru pătrat, deoarece intravilanul are un preț, aproximativ 10 euro, iar extravilanul 2-3 euro.
După 2021, vechiul PUG a expirat. S-a trecut la pașii legali pentru adoptarea unuia nou. La baza întocmirii noului proiect, SNS București SA – Sucursala Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea a solicitat FGGAP din cadrul Universității București “remodelarea” vechiului studiu, care evidenția problemele generate de exploatarea sării în stare de soluție lichidă din cele două câmpuri de sonde rămase în funcțiune (III și IV). Asta în ciuda faptului că în zonele respective mai mulți proprietari s-au constituit, sub o formă asociativă, dar și pe cont propriu, în părți civile în instanțele de judecată, câștigând cu brio și obligând societatea la plata unor importante despăgubiri. În acest sens, prin “remodelarea” vechiului studiu se încearcă o restrângere și mai agresivă a dreptului de proprietate, îngustarea suprafețelor intravilane construibile, cât și restrângerea zonelor de impact și de influență a celor două câmpuri de sonde (III și IV) în raport cu proprietățile oamenilor. Restul proprietăților private ar rămâne la… marginea extravilanului, un fel de noman`s land, ceva ce întrece până și puterea de imaginație și a legiuitorului.
Cetățenii orașului, proprietari în zonele menționate, nu înțeleg atitudinea primăriei și consiliului local în continuare în defavoarea lor, dar și a administrației locale și părtinitoare în favoarea operatorului economic. Ba, sunt chiar revoltați, și împotriva primarului, și împotriva consilierilor locali, care țin minte doar o dată la patru ani să vină să le ceară voturile.
Revenim mâine cu amănunte de dezbatere!