Investiție serioasă sau bombă cu miros întârziat? Fabrică de tratare a deșeurilor animaliere la Galicea!

0
4733

Pe locul fostei ferme din comuna Galicea, Grupul La Provincia, cea mai mare companie din industria cărinii cu active de importanță națională pe teritoriul județului Vâlcea (Băbeni, Frâncești, Horezu) vrea să înființeze o “unitate de tratare a deșeurilor animaliere nedestinate consumului uman (SNCU)”. Primăria Galicea a emis certificatul de urbanism necesar autorizării proiectului încă de anul trecut (24 mai 2022). Dar, primarul Florin Mărăcine a ascuns cu mare grijă opiniei publice (locale, în mod special, inclusiv consilierilor locali!) adevăratul obiect de activitate al acestei initiative, unul cu un impact ecologic îngrijorător și cu unul mirositor… și mai și. Mai bine îi întrebați pe cei din Băbeni, Frâncești și Mihăești cel puțin despre impactul mirositor. Mihăești, unde deține o casă cochetă și autorul articolului care a lăudat zilele trecute inițiativa ca pe un efort de atragere a investitorilor de către primarul comunei Galicea. (sic!)

Deși lipsa de transparență a devenit proverbială și pentru Agenția de Protecție a Mediului Vâlcea, am urmărit cu interes subiectul și apariția, conform legislației, publică a informărilor obligatorii despre el. Dacă au apărut, ele au apărut tardive, până zilele trecute noi nu le-am văzut afișate pe undeva. Dar, am citit un mic articol de presă (care nu ține loc legal de informare procedurală!) pe 11 februarie a.c., detaliu asupra căruia vom reveni. În 6 ianuarie 2023, însă, a intrat în analiză pe ordinea de zi a ședinței Comisiei Tehnice de Analiză proiectul mai sus menționat, pas procedural obligatoriu pentru avizarea proiectului, dar, repetăm, în lipsa informării publice obligatorii. Conform procedurii, trebuie să fie publicat, ori pe site-ul APM, ori afișat la primărie, ori afișat la sediul APM, ori în vreo publicație, “Anunțul de depunere a documentației în vederea…” Urma ședința pe raport de mediu, acolo unde, chiar dacă amplasamentul investiției nu face parte din aria protejată Natura 2000 Olt inferior (arie care cuprinde și lacul și ștradul Ostroveni din Râmnicu Vâlcea, spre exemplu), pentru activiștii de mediu prezintă în continuare motive de îngrijorare din punct de vedere ecologic (ape freatice, ecosistem cu fauna atrasă artificial etc).

Ce garanții prezintă proiectul dacă nu se respectă condițiile legale?

Din memoriul tehnic rezultă că unitatea își propune să proceseze resturi de organe de porc, resturi de organe de pasăre și penaj, totul ar urma să fie capsulat, adică întra în Securitate prin proces termic, rezultă produs finit și ar urma să fie amenajate două sau chiar trei sisteme de epurare a apelor uzate. Dar, cum ne-au obișnuit mulți investitori, din păcate, se vor respecta oare aceste asumate verbal criterii obligatorii din punct de vedere legal? Ce garanții pot prezenta că se vor respecta toate acestea inițiatorii privați, dar și coducerea UAT pe raza căreia se va înființa unitatea, ori conducerea APM, din moment ce totul s-a petrecut atât de ferit de cunoștința detaliată de cauză a opiniei publice?

Râmnicu Vâlcea week publica, pe 11 februarie a.c., următorul articol:

Cea mai mare companie din industria cărnii adaugă o nouă comună vâlceană pe harta activelor economice
Este vorba de grupul La Provinicia care își extinde afacerile în comuna Galicea unde vor contrui cel mai mare centru de tratatare a deșeurilor de origine animalieră, un sistem european, ultraperfomant, ecologic care va contribui la creștere PIB-ului în localitate dar și a locurilor de muncă. Dar și la procesarea de hrană pentru animalele de casă.
«A fost eliberat certificatul de urbanism, am purtat o discuție amplă cu investitorii despre tot ce înseamnă condiții de mediu, de securitate și sănătate în muncă. Am primit garanția că brandul firmei lucrează autmatizat cu sisteme omologate în Uniunea Europeană, cu toate avizele de mediu necesare unei astfel de investiții uriașe. De cum am preluat mandatul promisunea a fost atragere investitorilor privați în comună, o garanție a dezvolării economice, a unui buget de venituri consoliddat și care să ofere șansa unor investiții publice durabile în Galicea», susține primarul Florin Mărăcine.
Grupul La Provinicia este cea mai mare companie din industria cărnii din Europa de Est cu zeci de active în toată România și cu cele mai multe în județul Vâlcea, unde deține tot ciclul industrial de la cultura plantelor, furaje, creștere animale, procesare și distribuție, nu mai puțin de 2000 de vâlceni lucrează la această firmă în Frâncești, Băbeni, Prundeni, Horezu, Diculești. Mai nou, Galicea devine un nou punct economic pe harta acestei mari companii.”
Sursa: https://www.ramnicuvalceaweek.ro/cea-mai-mare-companie-din-industria-carnii-adauga-o-noua-comuna-valceana-pe-harta-activelor-economice/

Cetățenii susțin că primarul i-ar fi mințit că ar fi vorba de o fabrică de furaje!

În acest episod mai arătăm doar că primarul din Galicea, Florin Mărăcine, a încercat să liniștească locuitorii comunei care au început să-și și să-i pună întrebări, că va fi o fabrică de FNC (furaje concentrate) și o investiție importantă, de prestigiu pentru localitate, în care-și vor putea găsi locuri de muncă și cei din Galicea. I-a îmbrobodit urâțel, ca să nu spunem direct că i-a indus grav în eroare, nespunând că grupul mută pe malul stâng al Oltului o obligație de mediu al cărei principal beneficiar este aproape doar investitorul privat și că grosul impozitelor se achită la sediul social. Primarul nici la ora asta nu le dă șanse concetățenilor să dezbată serios asupra problemei și să decidă în cunoștință de cauză dacă sunt de accord sau nu, adică fix dreptul lor, dar facem noi asta în locul său! Pe lângă toate cele menționate până aici, primăria s-a și pus mai bine “la adăpost” recent, încheind două noi contracte de prestării servicii cu alte două publicații vâlcene. Urmărim cu interes și acest subiect, în continuare, și revenim cu detalii.

LĂSAȚI UN MESAJ